Francuska povlači ambasadora iz Italije zbog „napada bez presedana”

Kap koja je prelila čašu bio je susret italijanskog vicepremijera i lidera Pokreta Pet zvezdica sa Žutim prslucima

Francuska je pozvala svog ambasadora u Rimu „na konsultacije” posle niza „sramnih izjava” i „nezapamćenih napada” italijanskih zvaničnika, saopštilo je francusko ministarstvo spoljnih poslova, javlja AFP a prenosi Beta.

„Francuska je već više meseci meta ponovljenih optužbi, neosnovanih napada, i sramnih izjava, što svako zna i ima u vidu. Ovo je nezapamćeno od završetka rata (…) Poslednja mešanja predstavljaju dodatnu i neprihvatljivu provokaciju”, navela je u izjavi portparolka Ke d’Orseja Agnes fon der Mil.

Kap koja preliva čašu bio je susret, u utorak u Francuskoj, italijanskog vicepremijera i lidera Pokreta Pet zvezdica Luiđija di Maja sa predstavnicima francuskog protestnog pokreta Žutih prsluka.

Di Majo je na društvenim mrežama objavio da je razgovarao sa Žutim prslucima i naveo da je „vetar promena prešao Alpe”, što je dva puta ponovio. Do tog susreta je došlo posle niza izjava di Maja i ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija, lidera ekstremne desnice, protiv francuske vlade.

Salvini je izrazio nadu da će se francuski narod uskoro osloboditi „veoma lošeg predsednika (Emanuela Makrona)”. „Imati nesuglasice je jedna stvar, instrumentalizacija odnosa u izborne svrhe je nešto drugo”, navela je fon der Mil.

Salvini pokušava da organizuje evropski front ekstremne desnice pre evropskih izbora 26. maja. Druga, proevropskija strana, oličena je u Makronu.

„Kampanja za evropske izbore ne može opravdati manjak poštovanja prema svakom narodu ili njegovoj demokratiji. Svi takvi akti stvaraju ozbiljnu situaciju koja dovodi u pitanje namere italijanske vlade u pogledu odnosa s Francuskom”, navela je portparolka Ke d’Orseja.

 

Izvor Politika, 07. februar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u