Tačijevo “kreativno rešenje” za Trepču, Preševo, Medveđu i Bujanovac

Tači kaže da ne može biti dijaloga „u kojem nema uverenja Srbije o priznanju i otvaranju puta za članstvo Kosova u UN“

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, govoreći o konačnom sporazumu sa Beogradom, rekao je da je potrebno „kreativno rešenje“, koje bi garantovalo da će biti ispunjeni interesi obe strane, kao i SAD, NATO i EU.Tači smatra da bi bilo logično da se Preševo, Medveđa i Bujanovac priključe „teritoriji Republike Kosovo“, ali da se, kako je naveo, ne ugroze „kosovski državni resursi poput Gazivoda, Severne Mitrovice, Trepče ili druge imovine“.

„I naravno, na kraju ne može biti priznanja između dve države bez jasnog definisanja međudržavne granice između Kosova i Srbije“, tvrdi Tači u intervjuu za Glas Amerike na albanskom jeziku. On je dodao da će prištinski institucije u potpunosti poštovati svaki savet SAD.

„Međutim, treba shvatiti da se država Kosovo suočila sa agresivnim akcijama Srbije, akcijama koje škode državi Kosovo, funkcionisanju države interno i eksterno“, kaže Tači.On je ocenio da je, iz tog razloga, mera koje su preduzele prištinske institucije bila „pravi korak u pravo vreme“, ali je rekao da treba razmišljati i o budućnosti, „a budućnost je poštovanje preovlađujućeg mišljenja da se ne povuku tarife, ali da se suspenduju, kao što su savetovali SAD, EU, NATO, kosovski politički spektrum, civilno društvo“.

„Ja sam optimista da Kosovo neće preduzeti teret odgovornosti za blokiranje pregovaračkog procesa“, rekao je Tači.

Upitan koje su crvene linije za Kosovo, on je rekao da ne može biti dijaloga „u kojem nema uverenja Srbije o priznanju i otvaranju puta za članstvo Kosova u UN“. „Bez ove dve stvari, ima smisla da nema dijaloga“, rekao je Tači.

HARADINAJ PROTIV TAČIJEVE IDEJE O „MALOJ KOREKCIJI GRANICE“
Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, odbacio je ideju „male korekcije granice“ sa Beogradom, koju predlaže predsednik tzv. Kosova Hašim Tači. „Kosovo je spremno za sporazum koji reguliše sve, ali ne za onaj o granicama“, rekao je on.

Tači je ranije, na forumu održanom u Savetu za spoljne odnose u Vašingtonu, rekao da bi Priština trebalo da da deo teritorije kao cenu za konačni sporazum sa Beogradom. „Ako je mala korekcija granice cena za konačni mirovni sporazum, onda će to morati da bude prihvatljivo“, rekao je Tači i ponovio da su jezero Gazivode, Mitrovica i Trepča resursi o kojima se ne pregovara.

 

Izvor Večernje novosti, 07. februar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u