Zašto je Priština prekinula komunikaciju sa Unmikom?

Tači: Gazivode, Mitrovica i Trepča su resursi o kojima se ne pregovara

U trenutku kad je predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači, za vreme posete Americi, ponovio poruku o neophodnosti donošenja sporazuma sa Beogradom, prištinski premijer Ramuš Haradinaj poručio je da je njegova vlada prekinula kontakte sa Unmikom.

Time je faktički Priština načinila još jedan korak ka udaljavanju od postizanja kompromisa sa Beogradom. I to uoči današnje odluke o tome da li će na dnevnom redu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija biti i najnoviji tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o situaciji na Kosovu i Metohiji, u kojem se kao najveći problem u odnosima Beograda i Prištine ističu takse koje su jednostrano uvele kosovske vlasti.

Haradinaj je rekao i da zbog prekida komunikacija sa Unmikom pisma o KiM koja šalju predstavnici ove misije svetske organizacije ne odražavaju istinu. „Tenzije između Kosova i Srbije, ako baš hoćemo tako, stvorio je rat, nanete štete i veliki bol, kao i nerešavanje odnosa jednim ugovorom o priznanju. Dok nema priznanja, normalno je da će biti i tenzija”, rekao je Haradinaj, prenosi Lajmi.

Ponovio je i da neće biti korekcije granica, kao i da je Priština spremna za jedan sporazum koji reguliše sve teme, a ne za onaj čiji su cilj „teritorija i granica”. Time je ponovo dospeo u koliziju sa Hašimom Tačijem, koji je juče rekao da postizanje sporazuma neće biti lak proces, ali tvrdi da je to jedini put za napredak i izbegavanje „vraćanja unazad, u tenzije i sukobe”.

Ako je mala korekcija granice cena za konačni mirovni sporazum, onda će to morati da bude prihvatljivo, poručio je Tači. Ponovio je, međutim, i da su jezero Gazivode, Mitrovica i „Trepča” resursi o kojima se ne pregovara, kao i da je glavni cilj sporazuma Beograda i Prištine priznanje Kosova i članstvo u UN. Kako se navodi na sajtu kosovskog predsednika, Tači je rekao da se čini i da je Rusija spremna da prihvati sporazum koji će postići dve strane, ističući da je i Beograd zainteresovan za postizanje sporazuma.

Govoreći o ulozi i značaju američke podrške Kosovu, Tači je rekao da kad god je Kosovo bilo zajedno sa SAD, bilo je pobednik. „I ukoliko su se načinjeni kompromisi u početku činili teškim, kasnije se pokazalo da su to bile dobre strateške odluke”, rekao je Tači gostujući na forumu održanom u Savetu za spoljne odnose u Vašingtonu, prenosi Tanjug pozivajući se na prištinsku Gazetu ekspres.

Izjavio je i da je podrška SAD u postizanju sporazuma sa Beogradom bila vitalna za Prištinu i poručio: „Nećemo prihvatiti sporazum koji nije prihvatljiv za Vašington”. Povrh svega, kazao je da će oprema koju će koristiti pripadnici takozvane kosovske vojske biti američka.

Na potezima koji, bar sudeći po izjavama u javnosti, nisu prihvatljivi za Vašington, insistira upravo Haradinaj, koji svakodnevno ponavlja da uvećane takse na robu iz centralne Srbije i iz BiH neće ukinuti dok Beograd ne prizna samoproglašeno Kosovo.

I bez obzira na to što se prethodne nedelje u medijima na albanskom naveliko govorilo o padu vlade i raspisivanju novih izbora, upravo zbog sukoba oko tarifa na srpske proizvode i da li poslušati zahtev SAD da se one ukinu, zagovornik suspenzije ovih mera, predsednik kosovske skupštine i šef Demokratske partije Kosova Kadri Veseli sada kaže da će koalicija sa Haradinajem i njegovom Alijansom za budućnost Kosova opstati do kraja mandata. Dodaje i opasku da ga ipak brine „iskrenost i realni patriotizam Ramuša Haradinaja”.

Nove komplikacije u političke odnose u Prištini juče je unela i opozicija, odnosno osnivač radikalnog pokreta „Samoopredeljenje” Aljbin Kurti. Ni za njega, kao ni za Haradinaja, nisu prihvatljive Tačijeve poruke. Zato je Kurti počeo da poziva građane da se pripreme na „albansko proleće” ukoliko predsednik privremenih kosovskih institucija nastavi da podržava ideju o korekciji granica, piše Zeri onlajn.

Kurti je to najavio ranije u kosovskoj skupštini, ali i u debati sa studentima iz Tirane. „Tači i njegovi ljudi insistiraju na trgovini teritorijom. Dozvolite im da znaju da ako odluče da nas dovedu pred svršen čin, kroz sporazum koji se odnosi na teritoriju Kosova, ne samo da će ponovo biti protesta, već će oni biti još masovniji”, rekao je Kurti.

META: JEDINA PROMENA GRANICA TREBA DA BUDE PROŠIRENjE EU
U SAD trenutno boravi i predsednik Albanije Iljir Meta, koji je iz Vašingtona, tokom govora u Senatu, rekao da će SAD i EU biti garanti primene finalnog sporazuma Beograda i Prištine, dokumenta koji će doneti trajni mir.

Konačan rezultat dogovora, kako je ustvrdio, biće da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu i punopravnu članicu Ujedinjenih nacija. „Jedina promena granica na kojoj moramo da radimo danonoćno tiče se kompletnog proširenja EU na zapadni Balkan”, rekao je Meta.

 

Izvor Politika, 07. februar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u