Burne reakcije nakon napada na srpske vaterpoliste u Splitu

Dačić je sinoć ocenio da je jučerašnji napad posledica antisrpske kampanje i atmosfere koja se stvara u hrvatskom društvu

Ministarstvo spoljnih poslova je pripremilo i uručiće protest Hrvatskoj zbog incidenta u Splitu, u kome su napadnuti vaterpolisti Crvene zvezde, izjavio je za RTS šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

On je sinoć ocenio da je jučerašnji napad posledica antisrpske kampanje i atmosfere koja se stvara u hrvatskom društvu.

„Tražićemo tačno utvrđivanje počinilaca, ali i kažnjavanje”, dodao je Dačić.

On je istakao da je ponosan što se tako nešto ne bi desilo, niti se dešava u Srbiji, bez obzira što imamo neslaganja sa Hrvatskom.

„Zato je odgovornost onih koji nose političku vlast da stvaraju jednu atmosferu koja neće biti podsticajna na ovakve šovinističke, pa na kraju krajeva i anticivilizacijske postupke”, istakao je Dačić.

HRVATSKA JAVNOST ŽESTOKO OSUDILA NAPAD NA VATERPOLISTE
Deo hrvatske javnosti žestoko je osudio jučerašnji napad na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj Rivi, ocenjujući da je reč o napadu huligana koji se nije smeo dogoditi.

Iz Hrvatskog vaterpolo saveza su poručili da je „svaki čin nasilja ikada, igde i prema bilo kome jednostavno neprihvatljiv”, prenosi Tanjug.

Navodi se i da se ovaj napad dogodio izvan nadležnosti organizatora Regionalne vaterpolo lige, na, kako kažu, javnom prostoru u gradu, daleko od sportskog igrališta i u slobodno vreme sportista.

Izvršni direktor tog saveza Perica Bukić je poručio da ovo što se dogodilo nikako ne bi smelo da se potceni i to, kako je rekao, obavezuje na dodatan napor da se ovako vise nikada i nigde ne ponovi.

Novinar Mario Jurič je na svom Tviter nalogu napisao da se iskreno i duboko nada da ovaj izgred neće uticati na dosad veoma korektne odnose između svih učesnika Regionalne lige, svih klubova i saveza, kao i na sam projekt zajedničkog sportskog takmičenja koje se, kako kaže, dosad pokazao vrlo uspešnim za sve njegove učesnike.

Oglasio se i Hrvatski olimpijski odbor saopštenjem u kojem se kaže:

„U ime Hrvatskog olimpijskog odbora i celokupne hrvatske sportske porodice najoštrije osuđujemo ovaj huliganski čin koji sa sportom nema nikakve veze. Napad na sportiste iz druge države, koji su samo došli na izvršavanje klupskih obveza, nikako ne ide u istu rečenicu sa Splitom kojeg nazivamo i „najsportskijim gradom na svetu”. Krajnje je vreme da nadležne državne službe i institucije počnu rigorozno da provode zakonske akte protiv huliganizma u sportu i oko sporta jer ovakvi ispadi bacaju ogromnu mrlju na Hrvatsku kao svetski prepoznatljivu sportsku i turističku destinaciju”.

Zagrebački portal Dnevno smatra da nikako ne bi trebalo biti rezervisan prema ovom incidentu koji se dogodio vaterpolistima Crvene zvezde.

„Ovaj incident, ružan i po Hrvatsku štetan do bola dogodio se u samom gradskom splitskom središtu. Možemo mi sada lamentirati da su beogradski vaterpolisti „izazivali” hodajući u trenirkama, crveno-bijelim, beogradskog kluba, a tu su opravdanja slaba, nepotrebna i glupa”, navodi portal.

Navodi se da je potpuno opravdano to što rukovodstvo beogradskog kluba ne želi da igra utakmicu, te dodaje da će sada celi slučaj koji je posledica huliganizma poprimiti neugodnu političku dimenziju, bodove će loviti i opozicija i vlast, optužbe će pljuštati na sve strane, a sve je, kažu, moglo tako lako da se spreči.

Portal smatra da najpre treba proveriti zašto su mladi srpski vaterpolisti pušteni u grad bez policijske pratnje.

„Zar niko nije pretpostavljao šta bi se moglo dogoditi i kakvu će štetu zbog mogućeg sukoba imati Hrvatska, Split, njegovi sportski radnici, građani”, pita portal.

Nekadašnja premijerka i šefica Hrvatske demokratske zajednice, Jadranka Kosor, je na svom Tviter nalogu napisala:

„Sramotan taj napad u Splitu na sportiste iz Srbije. Sramotan”.

Splitski gradonačelnik na svom fejsbuk profilu je napisao da je da Split nije i neće biti grad koji toleriše nasilje.

Oštru osudu napada na srpske vaterpoliste izneo je za Dalmatinski portal predsednik opozicionog SDP Splita, Goran Kotur.

„Nema opravdanja za kulturu mržnje. Nikakvog. Nikakva provokacija nije opravdanje za silu i fizički obračun. Ljudi koji tuku druge ljude zbog drukčijeg izgleda, govora, oblačenja, pripadnosti drugom narodu, plemenu, kvartu, klubu, porodici su u osnovi totalitaristi. Ti bi prvi trpali neistomišljenike u logore, ubijali u Aušvicu, u gulazima i Golim otocima. Nasilje nema opravdanja”, naveo je za isti medij Zdeslav Benzon, bivši odbornik HSLS.

HDZ-ovac Ivan Ćelić je takođe komentarisao fizički napad na vaterpoliste Crvene zvezde istakavši da su napadači „sramota Dalmacije i Hrvatske, zaslužuju osudu i strogo kažnjavanje”.

Reagovali su i mladi opozicione SDP poručivši da „ovakvi nacionalistički ispadi samo bacaju ljagu” na grad Split.

„Najoštrije osuđujemo napad na sportiste Crvene zvezde, nema apsolutno nikakvog opravdanja za nasilje. Ponosimo se što smo grad sporta, turizma i gostoljubivosti! Ovakvi nacionalistički ispadi samo bacaju ljagu na naš grad. Ne može čovek da bira hoće li da se rodi kao Srbin ili Hrvat, ali može da bira hoće li biti čovek ili ne”, poručili su mladi SDP-a.

KITAROVIĆ: HULIGANSTVO JE POŠAST
Huliganstvo je pošast suprotna idealima sporta, a svako nasilje neprihvatljivo, poručila je hrvatska predsednika Kolinda Grabar Kitarović povodom napada na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj Rivi.

„Zahvaljujem građanima Splita koji su danas odmah stali u odbranu tih vrednosti”, navela je Kitrovićeva na svom tviter nalogu, prenosi Tanjug.

Vaterpolisti Crvene zvezde, koji su sinoć trebalo da igraju na Poljudu sa Mornarom, napadnuti su tokom dana u centru Splita.

Prema navodima „Slobodne Dalmacije”, četvorica igrača sedela su na kafi oko 13:40 sati na Rivi, glavnom gradskom šetalištu, kada im je prišla grupa mladića i zatražila od njih da skinu trenerke sa klupskim obeležjima, a potom nasrnula na njih i počela da ih tuče.

VATERPOLISTI ZVEZDE STIGLI U BEOGRAD
Direktor Vaterpolo kluba Crvena zvezda Igor Milojević izjavio je jutros da su igrači Vaterpolo kluba „Crvena zvezda” stigli oko 6 sati u Beograd i da su psihički uznemireni zbog jučerašnjeg napada u Splitu.

Kako je rekao za RTS, napadnuti vaterpolisti su imali sreće, jer su izvukli živu glavu i ponovio da u trenutku napada nikoga nisu provocirali i da su obeležja kluba nosili ispod jakni. Govoreći o golmanu Aleksandro Kralju, koji se spasio skokom u more, Milojević je rekao da je klub uz njega, da je on vrhunski sportista i da će i ubuduće biti prvi golman kluba.

On je najavio konferenciju za novinare u ponedeljak u 12 sati i zahvalio se svima koji su osudili napad.

„Ovakve situacije nas dovode u situaciju da budemo oprezni. Ne sumnjamo u dobronamernost drugih, ali svi treba da se ugledaju na naše državne organe i našu policiju koja obezbeđuje naše događaje. Mogu da se pohvalim da na našim događajima nije bilo incidenata. To pokazuje kakav domaćin treba da se bude”, rekao je Milojević. Milojević je dodao i da je odlučeno da se utakmica sa Mornarom iz Splita odloži i da nisu narušeni sportski aspekti.

Četvorica vaterpolista Crvene zvezde napadnuta su u subotu u Splitu pred utakmicu sa Mornarom u Regionalnoj ligi, trojica su pobegla, a jedan se skokom u more spasio od napadača. Igrači su napadnuti u centru Splita metalnim šipkama, palicama i noževima.

Kralj, koji je skočio u more kako bi pobegao od napadača, ima vidljive posledice sa frakturom nosa, Dušan Vasić je zadobio udarce u leđa, a Miloš Maksimović u nogu metalnom šipkom.

PRIVEDENI NAPADAČI NA VATERPOLISTE
Splitska policija privela je jutros trojicu muškaraca koji se dovode u vezu sa napadom na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj rivi, a kod jednog od njih pronađen je i ukradeni dres.

Kako se navodi u saopštenju policije, za jednim muškarcem se još traga, javlja „Dalmatinski portal”, prenosi Tanjug. Prema rečima portparolke policije Antonele Lolić, javnost će biti obaveštena o daljem toku istrage.

Četvorica vaterpolista Crvene zvezde napadnuta su u subotu popodne dok su sedeli u jednom kafiću. Trojica su pobegla sa rive, dok se četvrti od napadača koji su ih jurili, spasao skokom u more. Vaterpolisti Crvene zvezde trebalo je da igraju utakmicu sa splitskim Mornarom, ali zbog incidenta utakmica je odložena.

 

Izvor Politika, 10. februar 2019.

DAČIĆ: DANAS URUČUJEMO PROTESTNU NOTU HRVATSKOJ

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da će otpravniku poslova hrvatske ambasade biti uručena protestna nota zbog napada na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu.

„To je naš posao i obaveza bez obzira što su usledile reakcije iz Hrvatske“, rekao je Dačić za Televiziju Prva, navodeći da stvaranje antisrpske atmosfere rezultira ovakvim događajima.

Četvoricu vaterpolista Crvene zvezde huligani su juče napali u jednom kafiću u Splitu, zbog čega je otkazana utakmica sa domaćim Mornarom a Zvezda se vratila u Beograd.

 

Izvor B92/Beta/Prva, 10. februar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u