Danica Grujičić: NATO je od nas napravio eksperimentalni poligon

“Vi u Srbiji više nemate porodicu koja nema nekog obolelog od malignih bolesti”

Preliminarni rezultati naučnomedicinske studije pokazuju porast učestalosti malignih bolesti, a naročito laukemije kod dece od pete do devete godine. Broj obolele dece od malignih bolesti krvi i mozga u značajnom je porastu i od 1999 godine je svake godine sve veći.

Danica Grujičić, načelnica Odeljenja za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije, koja je i član Komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja, kaže da su lekari uvideli da su bolesti češće, da zahvataju sve mlađu i mlađu populaciju i da su agresivnije.

To je posebno bilo izraženo između 2007. i 2012. godine i to posebno kada su tumori mozga u pitanju.

“Mi znamo da je nastupilo ogromno zagađenje u aprilu 1999. Čak je i sadašnji rukovodilac UNEP-a, koji je bio tada ovde rekao da se radi o ekološkoj katastrofi, regionalnih razmera. Da je genocidno to što su uradili govori i sama činjenica da su gađali sve one ciljeve koji su bili na mapi hazarda. Na tu mapu se stavljaju postrojenja koja ako uništite nekakvom eksplozijom, ona dovode do ekološke katastrofe. Oni su to namerno radili. Namera genocidna, oni su od nas napravili jedan eskperimentalni poligon”, navela je Grujičićeva.

Kako je dodala, ono što mora da se uradi jeste da se izvrši jedno detaljno i matematički precizno ispitivanje.

“Koliko je toksičnih materija bilo u kom postrojenju, pitanje je hoćemo li ikad dobiti podatak koliko su oni ispustili osiromašenog uranijuma. Sa prolaskom vremena to je sve teže, ali postoj stručnjaci koji tačno mogu da razlikuju istorijska zagađenja i nova zagađenja, može se tačno odrediti šta pripada zagađenju od Černobilja, šta od NATO bombardovanja. Rečeno nam je da je fomirano koordinaciono teloi da su četiri ministarstva potpisala saradnju, prikupiti podatke, tu vojska ima najvažniju ulogu. Treba da dobijete podatke od hemijskih industrija koliko je materija bilo. I onda da se vidi gde je zagađenje bilo najveće”, naglasila je ona.

Govoreći o slučaju da su devet od deset vojnika koji su čistili isto mesto gde je pao projektil nastradali od iste bolesti, naglašava da u slučajnosti ne veruje.

“Vi u Srbiji više nemate porodicu koja nema nekog obolelog od malignih bolesti”, naglasila je ona.

 

Izvor Prva/B92, 12. februar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u