Surkov: Putinova politička mašina tek hvata zalet

Po njegovom mišljenju, sada „Putinova velika politička mašina“ tek hvata pravu brzinu i usmerenje na „dug, težak ali interesantan rad“

Pomoćnik predsednika Rusije Vladislav Surkov ocenio je u autorskom tekstu napisanom za moskovsku „Nezavisnu gazetu“ da je u njegovoj zemlji stvorena „Putinova velika politička mašina“. Ta mašina će, po njegovom uverenju, određivati izgled Rusije tokom 21. veka.

Tekst je objavljen pod naslovom „Dugotrajna Putinova država“, a Surkov smatra da je savremena Rusija „potpuno novi i neizučeni tip države“. Takođe: da je ona „optimalni model za „opstanak i procvat naroda Rusije za mnoge godine unapred“.

Surkov je sve smestio u ovaj istorijski okvir:

„Ruska istorija poznaje četiri osnovna državna modela koji su nazvani po imenima svojih tvoraca: država Ivana Trećeg (Veliko knjažestvo/Carstvo Moskovsko i celeRusi, od XV do XVII veka); država Petra Velikog (Ruska imperija, u XVIII iXIX veku); Lenjinova država (Sovjetski Savez, HH vek); i Putinova država (Ruska Federacija, XXI vek).

Po njegovom mišljenju, sada „Putinova velika politička mašina“ tek hvata pravu brzinu i usmerenje na „dug, težak ali interesantan rad“.

Surkov navodi da funkcionisanje „Putinove mašine“ u punom kapacitetu i moći tek predstoji.

Posebno pritom naglašava: „Rusija će i kroz mnogo godina biti Putinova država, kao što se savremena Francuska sve do danas naziva De Golovom Petom Republikom, Turska se oslanja na ideologiju Ataturkovih „Šest strela“ , a Sjedinjene Države se i dalje okreću vrednostima i likovima svojih polulegendarnih očeva-osnivača“.

Surkov je potpuno uveren da će stvoreni pod Putinovom vlašću politički model Rusiji obezbediti uspon u narednih nekoliko decenija. U tom smislu „Putinov sistem“ – kako ukazuje – treba dodatno osmisliti kao „ideologiju budućnosti“.

Dodatno je objasnio: „To je potrebno zbog svih koji nisu Putin, a hteli bi da budu kao on… Strani političari pripisuju Rusiji mešanje u izbore i referendume po celoj planeti. A stvari su mnogo ozbiljnije – Rusija se „meša“ u njihove mozgove i oni ne znaju šta da rade sa svojom izmenjenom svešću“.

 

Izvor Fakti, 11. februar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u