Tajaniju „žao“ zbog izjave, burne reakcije u Hrvatskoj

„Meni je žao ako su moje reči krivo protumačene, nisam hteo nikoga da uvredim“

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani „razbesneo” je Hrvate i Slovence jer je tokom ceremonije obeležavanja Dana sećanja u italijanskoj Bazovici Istru i Dalmaciju nazvao italijanskom.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izrazio je žaljenje ako su njegove reči o „italijanskoj Istri i Dalmaciji” pogrešno shvaćene.

„Meni je žao ako su moje reči krivo protumačene, nisam hteo nikoga da uvredim, samo sam hteo da pošaljem poruku da ono što se tada dogodilo da se nikada ne ponovi,” rekao je Tajani na početku plenarne sednice EP u Strazburu, prenosi N1 Zagreb.

„Svojim prisustvom hteo sam da podsetim na hiljade žrtava Italijana, ali i Hrvata i Slovenaca. U svom sam govoru hteo da istaknem put mira i pomirenja između Italijana, Hrvata i Slovenaca, govorio sam o italijanskoj Istri i Dalmaciji, ali to nipošto ne znači prisvajanje teritorija, govorili smo o Italijanima, njihovim unucima i sinovima koji su bili prisutni na toj ceremoniji”, rekao je Tajani, prenosi Tanjug.

On je dodao da su tri naroda bili neprijatelji u prošlosti, danas su prijatelji što pokazuje da je EU uspešan projekt.

Poslanica EP Ruža Tomašić tražila je da jasnije pojasni svoje izjave i više se ogradi „jer su Hrvati osetili strahote fašističkog režima”, a njegov govor je probudio „mučne uspomene na fašizam, progon, ubistva, nametanje italijanskog jezika i kulture hrvatskom narodu”.

Tajani je odgovorio da nije hteo da nameće italijanski jezik, već da se samo osvrnuo na situaciju sa jamama, kao i da smatra da je već objasnio ono što je rekao i najoštrije „osudio sve horore prošlog veka”.

ŽIVELA ITALIJANSKA ISTRA, ŽIVELA ITALIJANSKA DALMACIJA!
Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani „razbesneo” je Hrvate i Slovence jer je tokom ceremonije obeležavanja Dana sećanja u italijanskoj Bazovici Istru i Dalmaciju nazvao italijanskom.

„Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija”, rekao je Tajani u govoru povodom Dana sećanja na žrtve eguzodusa iz Istre, Rijeke i dalmacije, prenosi zagrebački Indeks.

On je na svom Fejsbuku objavio i video sa ceremonije u kome je rekao da danas odaje počast palim žrtvama mržnje prema Italijanima, koje su počinili „oni koji su na uniformi imali crvenu zvezdu” i dodao da će u Evropskom parlamentu podsetiti na „tragediju vezanu za Trst”.

On je rekao i da Trst simbolizuje nacionalni identitet Italijana, kao i da u tom gradu puno patili iako su bili prisiljeni da napuste područje u kome su živeli.

„Na kraju su, zahvaljujući istini i pravdi, pobedili i zato danas slavimo uspomenu na te strašne godine i nadamo se da se ovo više nikada neće dogoditi. Uspeli smo da izbegnemo da se zauvek ugasi svetlo nad događajima u Trstu”, rekao je Tajani.

Takođe, on je podsetio da se ne sme dopustiti da se u Venecueli u kojoj živi puno Italijana ponovi „komunistička diktatura kao Titova”. Indeks navodi da je ideja o italijanskoj Istri i Dalmaciji bila jedno od glavnih načela italijanskog fašizma nastalog 1920-ih godina.

Indeks podseća da se tajnim Londonskim ugovorom iz 1915. godine Italija obavezala da će ratovati na strani Antante, ali je zauzvrat tražila veliki deo istočnojadranske obale koja je u to vreme bila deo Austro-ugarske Monarhije, a nakon rata, novembra 1918. godine, italijanska vojska okupira je veliki deo Dalmacije.

Dve godine kasnije potpisan je Rapalski ugovor između tadašnje Kraljevine SHS i Italije, po kome su Italiji pripali Trst, Gorica, Gradiška i deo Kranjske, Istra, Zadar, ostrva Cres i Lošinj, Lastovo i Palagruža. Nakon Drugog svetskog rata Dalmaciju i Istru oslobađaju partizani.

TAJANI SE NEĆE IZVINITI
Predstavnik kabineta predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija izjavio je da je njegova izjava da su Istra i Dalmacija italijanski, nije dobro interpretirana, da nije mislio ništa loše i da se neće izviniti zbog nje.

„On nikada nije rekao da su Istra i dalmacija deo Italije. Bilo bi ludo to tvrditi. Istra i Dalmacija su Hrvatska”, rečeno je sajtu Indeks u Tajanijevom kabinetu. Iz Tajanijevog kabineta poručili su da je on govorio u istorijskom kontekstu.

„To je prepoznavanje istorije i važno je da svi znaju istoriju kako ne bismo stare greške ponavljali u budućnosti”, rečeno je u kabinetu uz komentar da su svesni da su Istra i dalmacija sada deo Hrvatske i da je Tajani govorio o „onom vremenu”.

„Tajani nije govorio o sadašnjosti, pa on je glasao da Hrvatska ude u EU”, rečeno je u kabinetu, prenosi Tanjug.

GRABAR-KITAROVIĆ OSUDILA IZJAVU TAJANIJA
Hrvatski državni vrh oštro je reagovao na izjavu predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija u kojoj je slavio italijansku Istru i Dalmaciju, a predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da su revizionizam i iredentizam neprihvatljivi.

„Temelji Evropske unije i njenih institucija ne počivaju na takvim vrednostima. Odlučno odbacujem i osuđujem pokušaje menjanja istorije i posezanje za hrvatskom teritorijom. O tome ću izvestiti italijanske i evropske institucije”, izjavila je Grabar-Kitarović, javlja TV N1.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je iznenađen Tajanijevom izjavom i najoštrije je osudio, naglasivši kako ona „ima naznake teritorijalnih pretenzija i revizionizma”, navodi Indeks.

On je dodao da se toj izjavi najoštrije protive i Vlada i HDZ koji je deo političke grupacije Evropskih naroda, kao i Forca Italija, stranka bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija u kojoj je i Tajani.

„Danas sam razgovarao s Tajanijem. Kazao sam mu da smo bili izrazito nezadovoljni takvom izjavom koja je neprimerena, te smo zatražili pojašnjenje”, rekao je Plenković. On je dodao da nije očekivao takvu izjavu od Tajanija s kojim je, kako kaže, dosad imao vrlo kvalitetan odnos, u svim mogućim situacijama saradnje, prenosi Tanjug.

KOSOROVA: TAJANI KAO VUČIĆ
Bivšu hrvatsku premijerku Jadranku Kosor pogodilo je to što je predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani tokom vikenda Istru i Dalmaciju nazvao „italijanskom Istrom i Dalmacijom”, ali je, umesto da to „razreši” sa visokim evropskim zvaničnikom, čak i u taj slučaj umešala predsednika Srbije, koji joj je, kao i Srbija, i inače u poslednje vreme u fokusu.

„Tajani 2019. u EU kao Vučić 1995. u Glini. Shame!”, poručila je Kosorova, povodom izjave Tajanija, u obraćanju na ceremoniji obeležavanja Dana sećanja. Ona je to napisala na svom Tviter nalogu, na kojem i inače u poslednje vreme pomno prati političke događaje u Srbiji, posebno opozicione.

Kosor je takođe ocenila da su Tajanijeve izjave nečuvene i zapitala šta je sa reakcijama hrvatskih poslanika EP, a posebno onih, kako je rekla, koje čeka reizbor, prenosi Tanjug.

BOGOVIČ POZVAO TAJANIJA DA POJASNI SVOJU IZJAVU
Slovenački poslanik u Evropskom parlamentu (EP), potpredsednik Slovenačke narodne partije Franc Bogovič osudio je danas kao apsolutno neprimerenu izjavu predsednika EP Antonija Tajanija koji je juče, na italijanski dan kojim se obeležava stradanje Italijana u bivšoj Jugoslaviji, Istru i Dalmaciju nazvao italijanskim.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Bogovič je na današnjem početku plenarnog zasedanja EP u Strazburu rekao da Tajanijeva izjava „živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija” u Bazovici kod Trsta, prilikom obeležavanja Dana sećanja na žrtve fojbi (jama) posle Drugog svetskog rata, zahteva dodatno objašnjenje.

On je istakao da Tajani tom prilikom ni jednom rečju nije pomenuo strahote italijanskog fašističkog režima u Sloveniji i Hrvatskoj posle Prvog svetskog rata.

I hrvatski evroposlanici Ruža Tomašić i Ivan Jakovčić, kako prenosi Hina, pozvali su Tajanija da se jasnije izjasni o svojoj izjavi kojom je relativizovao zločine italijanskog fašističkog režima, prenosi Tanjug.

Izvor Politika, 11. februar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u