„Dnevnik Ane Frank“ izbačen iz lektire u Hrvatskoj

Zbog ove odluke pobunilo se i Hrvatsko društvo pisaca, poručivši kako je popis lektire „kafkijanska noćna mora“

U Hrvatskoj je objavljen novi spisak školske lektire, a posebno negodovanje izazvalo je izbacivanje „Dnevnika Ane Frank“, zbog čega je pokrenuta peticija za njeno vraćanje.

Deca, naime, više neće morati da čitaju „Lovca u žitu“, „Nepodnošljivu lakoću postojanja“, kao ni brojne druge domaće i strane savremene autore, ali ni „Dnevnik Ane Frank“.

Zbog ove odluke pobunilo se i Hrvatsko društvo pisaca, poručivši kako je popis lektire „kafkijanska noćna mora“, prenosi Indeks.

Pokrenuta je i peticija u kojoj se traži vraćanje na popis obavezne lektire te knjige utemeljene ne tekstovima iz dnevnika koji je napisala jevrejska devojčica Ana Frank koja je stradala tokom Drugog svetskog rata.

„Dnevnik Ane Frank je nestao s popisa školske lektire. Ne znamo zašto je nestao, ali znamo da je ovo delo izuzetno važno za razumevanje koliko daleko može ići ljudsko zlo u jednom mračnom vremenu. Smatramo da Holokaust nije tema koja se sme preskočiti u nastavi hrvatskog jezika“, navodi se u peticiji.

Istovremeno, nezavisni saborski zastupnik Bojan Glavašević poručio je da je odnos prema knjizi „Dnevnik Ane Frank“ ilustrativan primer odnosa vlade prema holokaustu koji pokazuje duboko nerazumevanje činjenice da je odbijanje suočavanja s prošlošću direktan put u ponavljanje svih najgorih grešaka, prenosi Hina.

„To nije bilo kakva knjiga, ovo je jedan u nizu znakova procesa koji je nameran, a mogu ga opisati kao kolektivno programiranje zaborava“, rekao je Glavašević.

On je podsetio da su generacije mladih Evropljana, njihovih očeva majki i deda prošle, makar na brzinu, kroz to delo.

„To je neka vrsta intelektualne i emocionalne vakcine i da nije bilo nje današnji bi svet bio neuporedivo gori nego što jeste“, rekao je Glavašević i pozvao hrvatsko društvo da reaguje.

 

Izvor Sputnjik, 13. februar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u