Haradinaj ipak popušta oko taksi?

Dardan Islam, politički analitičar iz Prištine izjavio je da „očekuje da Haradinaj kaže čarobnu rečenicu“ da ukida takse

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj spreman je da na dnevni red sednice vlade stavi pitanje suspenzije takse na robu iz Srbije ako to neko od ministara predloži.

To je objavila prištinska „Koha“.

„Haradinaj je, prema važećim pravilima, ustavnim ovlašćenjima i zakonom, do sada obradio sva pitanja na dnevnom redu i nastaviće sa obradom svih pitanja vezanih za dnevni red“, izjavila je za „Koha ditore“ Donjeta Gaši, Haradinajeva politička savetnica.

Ona je tako odgovorila na pitanje da li će Haradinaj dozvoliti donošenje odluka na sednici vlade u skladu sa demokratskom procedurom, predviđenim pravilima na snazi, ako neko od članova vlade pokrene suspenziju takse na robu iz Srbije.

Ova informacija usledila je nakon što su SAD uputile oštro pismo prištinskim liderima sa zahtevom da ukinu takse Srbiji i BiH i upozorile ih da, dok to ne učine, odnosi sa njima neće biti vraćeni na raniji nivo, a ne isključuju ni mogućnost preispitivanja drugih, a ne samo bezbednosnih oblika saradnje sa Prištinom.

LjIMAJ: TIM ZAVRŠIO NACRT PLATFORME ZA DIJALOG SA BEOGRADOM
Prištinski tim za dijaloga sa Beogradom završio je nacrt platforme za nastavak tog procesa i dostaviće ga danas predstavnicima institucija, a i potom i parlamentu, najavio je kopredsednik tog tima i zamenik premijera Fatmir Ljimaj, prenela je Koha.

Ljimaj je, kako se navodi, rekao da će nacrt platforme za nastavak dijaloga biti dostavljen parlamentu nakon što nadležne institucije dostave primedbe i predloge za izmenu tog teksta.

Najavio je i da će konačni nacrt platforme biti dostavljen i dvema opozicionim strankama – Demokratskom savezu Kosova i Samoopredeljenju, čiji predstavnici ne žele da budu deo pomenutog tima.

„OČEKUJEM DA HARADINAJ KAŽE ČAROBNU REČENICU“
Daradan Islam, politički analitičar i poznavalac prištinske političke scene izjavio je danas da očekuje da će premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, konačno izgovoriti „čarobne reči“ da ukida meru o nametnutnim stopostotno uvećanim taksama na robu iz Srbije i BiH.

Islam je to napisao na svom profilu na Fejsbuku, a nakon jučerašnjeg najnovijeg pritiska SAD, koja insistira na ukidanju te mere kako bi se otvorio put za nastavak dijaloga sa Beogradom

Islam smatra da bi odluka o ukidanju nametnutih taksa normalizovala odnose Prištine sa SAD, pomogla razvoju ekonomije na Kosovu i rastu investicija, što bi bila ozbiljna pomoć pre svega ekonomskom rastu i transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u tzv. u vojsku.

„Čarobna rečenica doprinela bi poboljšanju situacije“, naveo je Islam.

 

Izvor Tanjug/B92, 13. februar 2019.

„ZBOG NEKOLIKO MILIONA ŠTETE SRBIJI, NARUŠENI ODNOSI SA SAD“

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da nikada nije pomislio da bi Priština mogla da dođe u poziciju da se njen odnos sa SAD dovodi u pitanje.

On je za Radioteleviziju Albanije, rekao da ne veruje da postoji ijedan lider na Kosovu koji se oseća dobro samo zato što je Srbiji naneta šteta od nekoliko miliona evra, a da je Priština od SAD „dobila šamar“, preneo je prištinski Lajmi.

Tači je dodao i da Priština ne treba da bude strana koja blokira dijalog.

„Verujem da ćemo u danima i nedeljama koje dolaze naći kreativno rešenje. Nikakva šteta naneta Srbiji ne opravdava štetu načinjenu odnosima (Prištine) sa SAD“, rekao je Tači.

 

Izvor Tanjug/B92, 13. februar 2019.

Pratite nas na YouTube-u