Soroš: EU se može raspasti poput Sovjetskog Saveza

Njega trenutno rukovodstvo Evrope podseća na sovjetski politbiro kada se Savez raspao – nastavljajući da izdaje ukaze kao da su i dalje relevantni

Ukoliko se Evropska unija ne probudi i ne prepozna unutrašnje i spoljašnje pretnje završiće kao Sovjetski Savez, izjavio je milijarder Džordž Soroš, alaudirajući na raspad SSSR i sovetskog bloka 1991. godine.

Kako prenosi CNBC, Soroš je rekao da Evropa „mesečari prema svom uništenju“, a da narod Evrope mora da se probudi pre nego što bude kasno.

On dodaje da je EU trenutno u „revolucionarnom trenutku“, a da je krajnji ishod „krajnje neizvestan“. Najgora od svega, kaže Soroš, je činjenica da ni evropski lideri ni njeni građani nisu svesni situacije. Soroša trenutno rukovodstvo Evrope podseća na sovjetski politbiro kada se Savez raspao – nastavljajući da izdaje ukaze kao da su i dalje relevantni.

Po pitanju izbora za Evropski parlament, Soroš kaže da je to tačka u kojoj će doći do novog sukoba u EU – očekuje se da će antisistemske, evroskeptične partije ostvariti dobre rezultate.

„Nažalost, antievropske snage uživaju prednost na izborima. Postoji više razloga za to, uključujući i staromodni partijski sistem koji je prisutan u većini evropskih zemalja, nemogućnost promene sporazuma i nedostatak pravnih sredstava za kažnjavanje država članica koje krše principe na kojima je EU osnovana“, rekao je Soroš.

Što se tiče Nemačke, Soroš je ocenio da se koalicija okupljena oko Hrišćansko-demokratske unije kancelarke Angele Merkel, koja služi svoj poslednji mandat, neće moći da deluje u potpunosti proevropski, jer pritisak vrši ultradesničarska Alternativa za Nemačku (AfD).

Situaciju po pitanju Bregzita Soroš vidi kao toliko komplikovanu da Britanci, kaže, sada samo žele da se sve završi, iako će to biti događaj koji će definisati budućnost Britanije u narednih nekoliko decenija. On dodaje da britanska javnost polako shvata „teške posledice“ koje će imati izlazak Britanije iz EU.

Italija je po njegovom mišljenju napravila „fatalnu grešku“ kada se 2017. godine pozvala na Dablinski sporazum, koji nalaže da migranti moraju da zatraže azil u prvoj zemlji u koju uđu. Borba Italije sa rastućim brojem migranata bacila je državu u ruke antievropske Lige i Pokreta pet zvezda 2018. godine, dodaje Soroš.

Kako bi se izborila sa antievropskim silama, Evropa mora da prepozna svoje neprijatelje i probudi proevropsku većinu.

„U suprotnom, san jedinstvene Evrope mogao bi da postane košmar 21. veka“, upozorava Soroš.

 

Izvor Fakti, 13. februar 2019.

Pratite nas na YouTube-u