D. Knežević: Nisam objavio ni 20 odsto materijala

Prijatelji koji mi se sada ne javljaju duboko su u kriminalu zajedno sa Đukanovićem ili u drugim nemoralnim vezama sa familijom Bordžija

Vlasnik „Atlas korporacije”, brojnih kompanija, preduzeća, univerziteta, banaka, nekada desna ruka predsednika Crne Gore i lidera vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, koga se on odrekao i za njim raspisao poternicu – Duško Knežević u intervju za Politiku objašnjava uzroke sukoba, kako je uzdrmao Đukanovića i njegovu vlast i kako svakodnevno javnosti predočava dokaze kojima nastoji da smeni vlast u Crnoj Gori.

Upitan da li je „ispucao” sve informacije, odgovara:

„Ni 20 odsto materijala nije ugledalo svetlost dana. Imam arhivu koja sadrži sve najvažnije podatke o tome što se dešavalo od početka devedesetih do dana današnjeg. Još nismo ni otvorili fajlove o događajima za vreme međunarodnih sankcije tokom devedesetih godina.”

Javnost očekuje najavljeni snimak Đukanovića, na kojem će se, navodno, pokazati vaše tvrdnje o njegovoj korumpiranosti. Kada ćete to pokazati?
Na vreme. O tome odlučuje posebna kompanija koja se bavi međunarodnim istragama, kriznim menadžmentom i strategijom, što moram da poštujem. Na svoju ruku ne povlačim poteze koji odstupaju od strategije. Cilj je da kleptokratski sistem na čijem je vrhu „prva familija” bude ogoljen do srži i da se svi pipci te alave i opasne hobotnice prvo razotkriju i onda otkinu. Porobili su celu Crnu Goru, a onda je došao red na mene i „Atlas grupu”. Krenuli su da otmu „Atlas grupi” imovinu i poslove, da hiljadu ljudi ostave bez posla, da naprave veliku štetu mojim poslovnim partnerima i deponentima Atlas i IBM banke. Ja te ljude neću ostaviti na cedilu bez borbe i veoma sam motivisan da uništim ja njih. Mnogi od njih već sada ne mogu da izađu na ulicu, tako da će im zatvor biti spas.

Sve dosadašnje afere, „Telekom”, „Snimak”, „Prva banka”, na misteriozan način su utihnule. Da li će i „Koverat” završiti na isti način?
Ne verujem da će se to desiti. Ovo je višeslojna priča koja dokumentuje korupciju i kriminal u vrhu DPS-a. U međuvremenu je dobila i međunarodnu komponentu, a mislim da će tek da probudi interesovanje naših zapadnih partnera, tako da ne vidim ko ima snage da je stavi pod tepih. Kao što sam rekao, ja sam bio zlatni donator DPS-a, sada sam zlatni svedok o kriminalu pojedinaca iz vrha DPS-a koji su počeli celu Crnu Goru da doživljavaju kao svoj posed.

Najavili ste međunarodnu finansijsku istragu o „Telekomu” i drugim aferama. Kada će se to desiti?
Svi predmeti koje sam najavio pažljivo se obrađuju. Ne želimo niti možemo stići da idemo sa svim u javnost odjednom, nego ćemo iznositi jedan po jedan, zavisno od toga kako se dokumentacija sređuje.

Ocenili ste da niste pobegli, već da ste se sklonili jer, kako ste rekli, ne verujete crnogorskim istražnim i sudskim organima. Da li to znači da biste došli u Crnu Goru da sve posvedočite ako bi došlo do promene vlasti?
Ja sam danas ponudio da svedočim preko video-linka ili preko nadležnih britanskih organa. Kada se steknu uslovi i hobotnica skloni sa vlasti, to jest tužilaštvo i sudstvo ne budu u rukama prve familije, spreman sam da odgovaram za sve svoje postupke. Kao što vidite, ne znaju gde udaraju. Prvo me optužuju za pranje para, pominju milijarde, pa 500 miliona evra i onda me osumnjiče za podstrekavanje na krivično delo nesavesnog poslovanja u privredi i navodnu štetu od 1,9 miliona evra. Izmišljaju slučajeve od pre 10 i više godina, pokušavajući panično da nađu način da me kompromituju.

Na kraju, da li je vaša akcija „Uništavanje hobotnice” uticala na to da se razbeže oni koje ste smatrali prijateljima?
Naprotiv. Prijatelji koji mi se sada ne javljaju duboko su u kriminalu zajedno sa Đukanovićem ili u drugim nemoralnim vezama sa familijom Bordžija. S druge strane, neki koji su oko njega, a u rukovodstvu su DPS-a, stalno mi daju informacije koje su važne za situaciju u kojoj se nalazim. Iznenađen sam velikim brojem poruka i mejlova koje dobijam od naroda, od normalnih ljudi, domaćina, majki sa troje i više dece, koje su izgubile naknade od države, od radnika…

Posebno sam zahvalan univerzitetskim profesorima. Razumem da ne mogu javno da reaguju, ali mi preko digitalnih platformi šalju poruke podrške, pomažu oko definisanja strategije i demontiranja hobotnice.

Preko njih dobijam i dodatne podatke o prvoj familiji. Raduje me što poslednjih dana imam komunikaciju i sa nekolicinom akademika koji su smogli snage da mi se jave.

 

Autor Novica Đurić

 

Izvor Politika, 14. februar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u