Nemačka sprema „Leks Huavej“?

Na primeru Huaveja polako se kristališe odnos ostatka sveta prema rastućoj ekonomskoj i političkoj moći Kine

Da li kineski telekomunikacijski gigant Huavej predstavlja opasnost po osetljive delove nemačke infrastrukture? Postoje naznake da će baš iz tog razloga, a uoči licitacije za dodelu 5G-frekvencija, biti izmenjen zakon.

Rokovi za prijavu su prošli, pripreme za licitaciju su u punom jeku. Sredinom marta nemački Savezni ured za mreže odlučivaće o dozvolama za novu 5G-mrežu mobilne telekomunikacije.

Ali o jednom od eventualnih ponuđača raspravlja se već mesecima. Kineska telekomunikaciona kompanija Huavej optužuje se da gaji prisne veze s komunističkim režimom u Pekingu, a to jedan tako važan infrastrukturni projekat čini ranjivim kad su u pitanju sabotaže ili mogućnost industrijske špijunaže.

Sada je čini se i nemački zakonodavac reagovao na te nedoumice i navodno priprema izmene Zakona o telekomunikacijama.

NOVI ZAKON
Kako javlja medijska mreža RND, nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer već je započeo razgovore unutar vlade oko menjanja zakona. Njime bi se telekomunikacione firme obavezale na potpisivanje izjave o uzdržavanju od špijunaže, kao i na to da certifikuju svoje proizvode po najnovijim standardima bezbednosti. Ta promena zakona ciljano je uperena protiv kineskog zakona koji građane i firme obavezuje na dostavljanje podataka obaveštajnoj službi u slučaju da to ona zatraži.

Uprkos svemu, nemačke vladajuće stranke ne žele da se o tim izmenama zakona govori kao o nekakvom Leks Huavej. „Neće biti nikakvog zakona koji se odnosi samo na Huavej. Promena zakona odnosi se na bezbednosne standarde koji se javljaju zbog proširenja mreže“, kaže za DV Gustav Hercog, član parlamentarnog odbora Bundestaga za digitalnu infrastrukturu.

RND javlja da se na zakonu radi punom parom i to na mnogim nivoima – od Ministarstva spoljnih poslova, pa do raznih parlamentarnih odbora.

VEĆ ZABRANjENI U SAD, AUSTRALIJI I NA NOVOM ZELANDU
Na primeru Huaveja polako se kristališe odnos ostatka sveta prema rastućoj ekonomskoj i političkoj moći Kine. To se naročito odnosi na sektore budućnosti, poput veštačke inteligencije i autonomnih vozila koji pre svega zavise od brze i pouzdane mreže kao što je standard 5G. Zemlje kao što su SAD, Australija i Novi Zeland su bez ustručavanja isključile Huavej iz tendera za dodeljivanje 5G-licenci. I nemačke vlasti su izrazile svoje nedoumice.

Zakonske izmene u Nemačkoj sigurno neće biti usvojene pre dodele licenci. Pa ipak, prema rečima političara Hercoga, i naknadno se od kompanija može zahtevati da se pridržavaju standarda definisanih zakonom. „U prvoj fazi možda nije potrebno uvođenje nekih bezbednosnih standarda. To se može nadoknaditi kasnije, za nekoliko godina“, smatra Hercog.

PREVELIKI RIZIK
Kritičarima Huaveja to međutim nije dovoljno. „Zbog opasnosti od sabotaže, zabrana uključivanja firmi poput Huaveja u izgradnju tako osetljive infrastrukture poput 5G, od samog početka je jedina ispravna odluka. Nemačka jednostavno ne sme da rizikuje da Kina, u slučaju sukoba sa Zapadom, za sabotaže i napade koristi 5G“, kaže Torsten Bener iz berlinskog trusta mozgova „Global Policy Institute“.

Naime, bezbednosni sertifikati koje nalaže zakonodavac ne garantuju da neće biti zloupotreba. „To nije svemogući lek koji bi zapušio sve rupe u bezbednosti, ali jeste dobar mehanizam za jačanje otpornosti naših mreža“, smatra Jan-Peter Klajnhans iz fondacije „Nova odgovornost“.

Kategorično isključivanje firme Huavej iz procesa dodeljivanja licenci za mnoge je teško zamislivo – ali ne i nemoguće. U svakom slučaju, za odluku o tome nije ostalo još mnogo vremena.

 

Izvor Dojče vele, 14. februar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u