Procureli dokumenti o planovima Londona za Zapadni Balkan

Činjenica da Srbija, Rusija i druge zemlje ne priznaju nezavisnost Kosova se takođe spominje kao “veliki problem” za projekat

Ranije smo objavili otkriće hakera grupe Anonimus koji su objavili novu seriju dokumenata koji su procurili iz tajne uticajne mreže u Velikoj Britaniji. Pretposlednja tranša dokumenata otkriva kako Inicijativa za integritet zapošljava poslovne lidere za obaveštajne poslove, kako pojasniti muslimanima u Velikoj Britaniji “zašto je NATO važan” i što činiti u nuklearnom sukobu koji bi mogla pokrenuti Rusija. Ministarstvo spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva i NATO još uvek tvrde kako je ovo kampanja protiv Inicijative za integritet, ali nikakvim argumentima i dokazima nisu opovrgnuli sadržaj ni ovih, kao ni prethodno objavljenih dokumenata.

ZAPADNI BALKAN
Najnovija šesta tranša dokumenata koje su Anonimusi objavili prošlog petka, vezanih uz Inicijativu za integritet, ovoga puta se fokusira na to kako je britanski državni projekt tražio pet i po miliona funti, ili sedam miliona dolara, sredstava od britanske vlade za sprovođenje kampanje uticaja na Zapadnom Balkanu.

Prema navodima hakera, Kristofer Doneli, direktor Instituta za državnu politiku, koristio je svoje kontakte u NATO savezu i svoje iskustvo u vojnoj obavještajnoj službi kako bi pokušao osigurati sredstva za program za Balkan.

Inicijativa za integritet se predstavila kao dobrotvorna organizacija protiv dezinformacija, sve dok u novembru prošle godine hakeri nisu počeli objavljivati mnoštvo internih dokumenata koji su otkrili njihovo finansiranje od strane britanske vlade i činjenicu da je ova organizacija širom Evrope sprovodila kampanje uticaja protiv Rusije.

Kao odgovor na hakovanje, Inicijativa za integritet je povukla sav sadržaj sa svoje službene internet stranice. Iako je za neke dokumente priznala da su “autentični”, za druge je rekla da su “falsifikovani”, ali nisu pružili nikakve dokaze koji bi potkrepili njihove tvrdnje.

„ISPRAVNE PORUKE“ SLATI PREKO ODABRANIH LOKALNIH NOVINARA
U pismu Gaja Spindlera, bivšeg činovnika službe MI6, Kejtu Sardžentu, stručnjaku za upravljanje, Doneli je objasnio da će program za Balkan biti realizovan u saradnji s globalnom marketinškom i PR kompanijom Edelman, koja, prema njegovim rečima, može pomoći u proizvodnji “reklamnih kampanja na televiziji koje promovišu promene”, obuku na engleskom jeziku koja promoviše “ispravne poruke”, čak i “televizijsku sapunicu koja će govoriti o problemu korupcije”.

Doneli je takođe izjavio kako će projektu u balkanskim zemljama trebati “lokalni partneri”. Oni će pomoći u pronalaženju novinara “koji mogu biti saveznici u njihovim naporima” i koji se mogu dovesti “na izlete u London, u sedište NATO-a, itd.”.

Pismo, koje se fokusira na nastojanja da se uspostavi kampanja uticaja “protiv korupcije” i “vladavine prava” na Zapadnom Balkanu, datirano je 15. oktobra, ali godina nije navedena. Međutim, to može biti 2018. zbog činjenice da se predlog ostatka dokumenata za balkanski projekat odnosi na prošlu godinu i na januar 2019. kao potencijalni datum početka pokretanja operacije.

BBC KAO ALAT UTICAJA NA BALKANU
U drugom dokumentu se navodi da se sam program može “identifikovati kao spoljno uplitanje u unutrašnje poslove balkanskih zemalja”, a “rusko neprijateljstvo” i “tradicionalne sovjetske veze” se navode kao moguće prepreke kampanji zapadnog uticaja.

Takođe ukazuje na to da nekoliko srpskih organizacija “promovišu prijateljske veze s Rusijom”, te se sugeriše da bi BBC sa svojim emisijama mogao pomoći u “suprotstavljanju lažnim vestima o Rusiji u regionu”.

Činjenica da Srbija, Rusija i druge zemlje ne priznaju nezavisnost Kosova se takođe spominje kao “veliki problem” za projekat.

Prema Doneliju, da bi se postigao uspeh treba “identifikovati nacionalni cilj koji se može koristiti kao poluga”, navodeći kao primer napore Severne Makedonije za ulazak u NATO .

Osim toga, deo programa uključivaće i stvaranje “kurseva obuke za novinare, studente i javne aktiviste uopšteno”, kako bi im se pomoglo u dobijanju relevantnih istraživačkih alata.

ZABAVOM PROTIV RUSIJE
Drugi dokument koji je procureo otkriva da je službenik Instituta za državnu službu, Juan Grant, poslao “memorandum o suradnji” američkoj spisateljici Marti Bejlis nakon “detaljnog Skajp poziva” u julu 2018. godine. U tom memorandumu je tražio njen “doprinos za dokumentarne filmove i zabavni program na medijima kako bi se suprotstavili ruskim narativima”.

Osim toga, kaže se da bi Inicijativa za integritet trebala “upozoriti” novinare u štampi, na radiju i televiziji na “relevantnost” već pripremljenih materijala za zabavu, kao što je BBC serija “McMafia”, koja se fokusira na rusku korumpiranu porodicu sa sedištem u Londonu.

NEVLADINE ORGANIZACIJE I „AUSTRALIJSKA GRUPA“
Juan Grant takođe spominje da Institut za državnu plovidbu “ima posebne veze s Tajmsom, Telegrafom, Gardijanom i televizijskim i radiokanalima BBC”, ali naglašava da treba “ojačati” svoj odnos s Mejlom.

Dokumenti takođe sugerišu da nevladinim organizacijama treba dati priručnike o korupciji u Rusiji. Među navedenim nevladinim organizacijama su Transparensi Internešnel, Global Vitnes i Svetski fond za divlje životinje. Još jedan dokument se odnosi na “australijsku grupu”.

S obzirom na pitanje ruskog i kineskog uticaja u toj regiji, Grant piše da “postoji granica koju mnogi mediji u Evropi i Australiji mogu preći u odnosu na ruska pitanja”.

Predstavljajući šestu tranšu dokumenata, Anonimus je izjavio da Inicijativa za integritet pokušava skrenuti pažnju ljudi s ilegalne aktivnosti organizacije samo zato što su dokumenti objavljeni. Međutim, prema hakerima, “patetični pokušaj Inicijative za integritet da prikrije svoje tragove je uništen nepobitnim dokazima o prekršajima ilegalnim aktivnostima, a ti su dokazi sada dostupni javnosti.

 

Izvor logicno.com, 13. februar 2019.

Pratite nas na YouTube-u