Putin, Rohani i Erdogan o S-400, ruskoj bazi, povlačenju

Predsednici Turske, Irana i Rusije, Redžep Tajip Erdogan, Hasan Rohani i Vladimir Putin, razgovarali su u Sočiju

Oni su razgovarali o povlačenju SAD iz Sirije, ruskoj bazi Hmejmim u Siriji i o pritisku Vašingtona na Ankaru zbog kupovine ruskog protivraketnog sistema S-400.

„Što se tiče S-400, svi znaju da je rukovodstvo SAD vršilo pritisak u vezi sa ovim pitanjem“, rekao je Erdogan, prenela je agencija Tas.

Prema njegovim rečima, postoji neizvesnost kada je reč o povlačenju američkih snaga iz Sirije, koje je Vašington najavio, ali se u stvarnosti ništa nije dogodilo.

„SAD su objavile planove o povlačenju snaga iz Sirije“, rekao je Erdogan, te ukazao na neizvesnost koja ostaje po pitanju kako će se taj proces sprovesti.

„Verujem da moramo da radimo zajedno u toj sferi“, rekao je Erdogan.

Turski predsednik je naglasio da Ankara radi sve što je moguće da spreči ekstremiste da napadaju rusku vojnu bazu Hmejmim u Siriji.

Turske bespilotne letelice „nisu otkrile nikakvu tešku opremu u tom području“, rekao je Erdogan.

Najvažnije je da se eliminišu terorističke jedinice u Siriji, rekao je Erdogan, te istakao da neće biti mira ukoliko se ne eliminišu iz područja istočno od reke Eufrat i Manbidža i dok sirijska legitimna vlast ne preuzme kontrolu u toj oblasti.

Turska i Rusija treba da koordinišu svoje napore u stvaranju zone bezbednosti, zaključio je Erdogan.

Putin je istakao da se prisustvo terorističkih grupa u regionu Idliba u Siriji ne sme tolerisati, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, napori Moskve, Ankare i Teherana rezultirali su primirjem koje se poštuje u većem delu Sirije, prenosi Tas.

„Primirje važi na skoro celoj teritoriji države, što znači da je procenat nasilja smanjen. To je specifična zajednička mera i nesumnjivo pozitivan rezultat“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je tokom trojnog sastanka istakao da su se tri države obavezale da će razgovarati o praktičnim koracima kako bi eliminisali žarište terorizma u idlibu.

„Primirje je na snazi u Idlibu, ali to ne znači da možemo da tolerišemo prisustvo terorističkih grupa u tom području. Iz tog razloga predlažem konkretne korake koje bi Rusija, Tirska i Iran mogle da preduzmu kako bi dovršile eliminaciju ovog žarišta terorizma“, rekao je Putin.

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je da pozdravlja napore da se sirijski region Idlib očisti od bivših boraca ekstremističkog Nusra fronta i rekao da bi bilo pogrešno „skinuti ih sa kuke“, jer su promenili ime.

Rohani je to rekao tokom trojnog sastanka sa ruskim i turskim predsednikom Vladimirom Putinom i Redžepom Tajipom Erdoganom, na skupu u Sočiju posvećenom budućnosti Sirije, prenosi Rojters.

Rohani je poručio Putinu i Erdoganu da veruje da je došlo vreme da se udvostruče napori za rešavanje situacije u Idlibu.

Kako se navodi, Moskva se požalila da ekstremisti koji su nekada bili na strani Nusra fronta sada kontrolišu većinu Idliba, zbog čega želi vojnu intervenciju kako bi ih oterala odatle.

 

Izvor Tanjug/B92, 14. februar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u