Nemački mediji: Da li Vašington uskraćuje ljubav Kosovu?

Vašington zahteva od kosovskog rukovodstva momentalno ukidanje carina Srbiji. To je inicijativa „bez presedana“ sa Trampovim potpisom

Vašington zahteva od kosovskog rukovodstva momentalno ukidanje carina Srbiji. To je inicijativa „bez presedana“ i odaje rukopis Trampove administracije, ocenjuje Noje cirher cajtung.

„Kosovski premijer Ramuš Haradinaj po prvi put je najavio da će povući odluku kojom je uvedena carina u visini 100 procenata na robu koja se uvozi iz Srbije. Time bi se otvorio put obnavljanju pregovora o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova“, piše Andreas Ernst, novinar lista Noje cirher cajtung.

U tekstu se napominje da je Haradinaj do sada striktno odbijao da se ukinu carine, jer, kako kaže premijer Kosova, a prenosi ciriški list, može se razgovarati tek kada Beograd prizna nezavisnost Kosova.

PISMO IZ VAŠINGTONA
„Međutim, u vladi raste otpor takvoj odluci premijera. Slabljenju Haradinajeve pozicije doprineo je američki pritisak, a konkretno – jedno pismo iz Vašingtona koje je dostavljeno medijima. Pismo, kojim se najavljuje otkazivanje bezbednosnog partnerstva ukoliko ne ukinu carine, potpisali su predstavnici Stejt departmenta, Ministarstva odbrane i Nacionalnog saveta za bezbednost SAD. U pismu je takođe, uz objašnjenje da je’neprimerena’, otkazana planirana poseta jednog američkog generala Kosovu. Navodi se i da će saradnja i u drugim oblastima biti proverena i u slučaju potrebe redukovana“.

Švajcarski dnevnik podseća da je Ramušu Haradinaju u januaru ove godine uskraćena viza za SAD, kao i to da NATO vrši pritisak na Prištinu. „Razlog za to je što Priština nije dogovorila s NATO transformaciju Kosovskih snaga bezbednosti u Armiju Kosova. Alijansa će, kako je u sredu najavio generalni sekretar Jens Stoltenberg, proveriti dalju saradnju sa Kosovskim snagama bezbednosti.“

INICIJATIVA „BEZ PRESEDANA“
Novinar švajcarskog lista ocenjuje da ta američka inicijativa „bez presedana“, odaje rukopis Trampove administracije. „Predsednik vrši pritisak da se dođe do skorog sporazuma, kojim bi se taj 20-godišnji konflikt okončao. U dva neobično direktna pisma u decembru, Tramp je predsednicima Kosova i Srbije poručio da iskoriste ’povoljan trenutak’ za sveobuhvatnu nagodbu. Ponudio je i podršku, kao i to da bi se na zajedničkom nastupu u Beloj kući mogao proslaviti istorijski sporazum“.

Noje cirher cajtung piše da su u Prištini, nakon što su dobili pismo iz Vašingtona, sazvali kriznu sednicu, kao i da je Haradinaj reagovao nefleksibilno i rekao kako „voli Ameriku, ali da neće učiniti ustupke Srbiji“. „To je kazna“, citira list Haradinaja, „za to što Beograd nije priznao Kosovo“.

„SLEDIMO NjIHOV SAVET“
List ukazuje kako su te mere Prištine već dugo sporne i unutar same kosovske vlade. Pozivajući se na pisanje prištinskog dnevnika Koha ditore, švajcarski dnevnik navodi da je većina ministara u vladi za to da se sledi američki „savet“.

Predsednik Hašim Tači je, takođe, već nedeljama po tom pitanju protiv Haradinaja. „Amerikancima možemo da budemo prijatelji samo ako sledimo njihov savet“, rekao je Tači. Iako su u narodu carine protiv Srbije veoma popularne, to bi, nakon američke inicijative, veoma brzo moglo da se promeni“, zaključuje Andreas Ernst u švajcarskom dnevniku Noje cirher cajtung – uz napomenu da Kosovo ne duguje zahvalnost SAD samo za oslobođenje od srpske vladavine, već i podršku prilikom proglašenja nezavisnosti 2008. „Nijedan druga zemlja na Kosovu nije toliko omiljena kao što su to Sjedinjene Američke Države“.

 

Izvor Dojče vele, 15. februar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u