Novosti: Srbija neće prihvatiti Trampov predlog za KiM

„Bilo bi poštenije da kažu da nisu za dijalog uopšte, jer ono što su napisali ne ostavlja prostora za kompromis“, izjavio je Vučić

Beograd neće prihvatiti perfidni predlog Amerike da prizna Kosovo, koji je licemerno, u svojoj čestitki predsedniku Aleksandru Vučiću za Dan državnosti, ispostavio njegov kolega iz SAD Donald Tramp. Kako prenose izvori Novosti, ovaj poziv iz Bele kuće, kao i skandaloznu platformu koja je usvojena u Prištini, naša strana vidi kao sinhronizovanu akciju kako bi se Srbija praktično dovela na tanak led – da do kraja godine prizna lažnu državu a da joj se zauzvrat ponudi ubrzani put u EU i otvorena opcija pridruženja NATO.

Da su naša nadanja o nekakvoj promeni stava SAD samo pusti snovi, nagovestilo je i nedavno pismo američkih zvaničnika Prištini u kome se upotrebljava ista formulacija kao iz Trampove „čestitke“. Obe ove pošiljke oslanjaju se na zakulisna očekivanja da Beograd bude presrećan ako Ramuš Haradinaj ukine takse, što bi nam se predstavilo kao veliki ustupak, a da mi zatim pristanemo na razradu obavezujućeg pravnog sporazuma o međusobnom priznavanju. Naravno, pritom bi se zaboravilo da Albanci već više od pet godina nisu ispunili niti jednu obavezu iz Briselskog sporazuma, a jedna od ključnih je formiranje Zajednice srpskih opština.

Istovremeno sa objavljivanjem liste želja albanskih lidera na KiM, u Beograd je napismeno stigla i želja prvog čoveka Amerike. Uz čestitke za Dan državnosti, Donald Tramp nije izostavio priliku da srpskom predsedniku prenese kako to u Vašingtonu vide dogovor Beograda i Prištine:

– Iako je na stranama da postignu dogovor koji obe mogu da podrže, smatramo da bi uzajamno priznavanje trebalo da bude centralni element trajne normalizacije odnosa. Takav istorijski dogovor, sa uzajamnim priznavanjem u svojoj suštini, izgradio bi put za ciljeve evrointegracije Srbije i ekonomski rast.

Jasno je da su se, posle usvajanja prištinske platforme za nastavak dijaloga sa Beogradom, briselski pregovori o normalizaciji odnosa, što se srpske strane tiče, našli dalje od mrtve tačke na koju su ih „odgurnule“ takse uvedene na srpsku robu pre tri meseca.

Dokument usvojen u Prištini u stvari je platforma protiv dijaloga – stav je srpskog državnog vrha, koji je predsednik Aleksandar Vučić preneo i evropskoj posrednici u dijalogu Federiki Mogerini u telefonskom razgovoru. Vučić je Mogerinijevoj ponovio stav da dijalog može biti nastavljen samo ukoliko Priština ukine takse na srpsku robu.

LICEMERJE BELE KUĆE
– Bilo bi poštenije da kažu da nisu za dijalog uopšte, jer ono što su napisali ne ostavlja prostora za kompromis – preneo je predsednik visokoj predstavnici EU.

Povodom „crvenih linija“ Prištine, koje podrazumevaju priznavanje jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti, ukidanje Rezolucije 1244 i osnivanje suda za zločine koje su na KiM navodno počinili Srbi, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, za Novosti, kaže:

– Usvajanjem platforme albanska strana je do kraja ogolila svoju politiku, kojoj je cilj da se ponizi Srbija i da od nastavka dijaloga ne bude ništa. Oni koji su na bestijalne načine ubijali Srbe, njima nelojalne Albance i Rome, i koji su već dve decenije izvan domašaja sudova i pravde, sada bi da osnivaju nove tribunale za naše vojnike i policajce, da nam obračunavaju ratnu odštetu, i kao krunu svega toga traže nam da priznamo lažnu državu.

Dačić naglašava da pod tim uslovima ne samo da nema nastavka dijaloga, već da treba ozbiljno razmisliti da li uopšte da ostanemo privrženi sadašnjem formatu, u kome je jednoj strani dozvoljeno da nekažnjeno krši sve dosadašnje sporazume.

– A nama se maglovito kao veliki ustupak nudi navodno povlačenje takse. U toj farsi nećemo učestvovati, a platformu mogu da okače mačku o rep – naglašava Dačić.

I ministar odbrane Aleksandar Vulin, komentarišući platformu, zaključuje da su Albanci u strahu od nastavka dijaloga.

– Navikli su da od Srbije dobiju sve a da ne daju ništa. Sve teže se nose sa Aleksandrom Vučićem, koji ponižavanje Srbije ne dozvoljava. Nezavisnost je sve dalja, a sud za ratne zločine sve bliže. Tzv. platformom pokušavaju da dijalog učine nemogućim, ali da za to okrive Srbiju. To je isti scenario koji su primenili i u Rambujeu – rekao je Vulin za Novosti.

RAMA: KOSOVO JE DEO ALBANIJE
Unija između Albanije i Kosova nije „plan B“, već „plan A“, i ovu uniju u 21. veku ne zamišljam kao folklorni čin – rekao je Edi Rama, premijer Albanije, dodajući da je za njega Kosovo deo Albanije, a da su ostalo pitanja Ramuša Haradinaja, reagujući tako na nedavnu poruku Haradinaja upućenu Tirani – da se ne meša u unutrašnje poslove Prištine.

Prenoseći ove Ramine reči, grčki portal „Prototema“ izveo je zaključak da to znači da ovo ujedinjenje ne bi bilo samo kulturno ili jezičko, nego suštinsko i političko. Takođe, „Prototema“ ocenjuje i da ove izjave albanskog premijera mogu dovesti do nepoznatih posledica za ceo region Balkana.

 

Izvor Večernje novosti, 17. februar 2019.

NIJE SLUČAJNO TO ŠTO POZIVAJU NA UKIDANjE REZOLUCIJE 1244
Diplomata Zoran Milivojević ocenio je da je iz pisama – čestitki Donalda Trampa Beogradu i Prištini proističe da bez Srbije nema rešenja za kosovsko pitanje. On je dodao i da je podrška Vašingtona nezavisnosti Kosova nesumnjiva.

Pismo Trampa Prištini, takođe, indirektno dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Kosova što, kaže Milivojević.

Prema njegovim rečima, suština američkog stava iskazanog u tim pismima je da se sada uvažava mišljenje Srbije, kao i da se bez Srbije kosovsko pitanje ne može rešiti.

Takođe, osim Trampovog pisma, američki stav potvrđuje i saopštenje NATO posle ministarskog sastanka, u kome jasno pozivaju na Rezoluciju 1244 vezano za ponašanje Kfora i NATO-a za mogućnost upotrebe oružanih snaga na KiM i preispitivnaje odnosa sa tzv. kosovskom vojskom.

„KiM je u mandatu UN i važi međunarodno pravo i Rezolucija 1244. Zato nije slučajno što iz Prištine pozivaju da je potrebno tu rezoluciju ukinuti, jer je nemoguće da se utvrdi međunarodni status KiM mimo Rezolucije i Saveta bezbednosti i ta panika koja u Prištini vlada je meni potpuno jasna“, rekao je Milivojević za Pink.

Nastup predsednika Srbije Aleksandra Vučića na panelu „Bezbednost u Jugoistočnoj Evropi“ u okviru Mihenske bezbednosne konferencije pokazao je, kaže Milivojević, da Priština minira dijalog, a da je Srbija ta koja pokušava da sačuva mir i stabilnost.

Milivojević je rekao da se istorija ponavlja, te da je kosovski predsednik Hašim Tači i na jučerašnjem panelu nastupio bez argumenata.

Panel je, kaže, dobro prošao za Srbiju i velika je stvar što je Vučić prihvatio da učestvuje, jer je imao neumoljive argumente.

„Mihenska konferencija je posvećena miru i bezbednosti, a predsednik je juče u više navrata pokazao da je jasno da je Srbija ta koja čuva mir i stabilnost svojim ponasanjem i rekao u kojoj meri se Srbija suzdržava od odluka koje bi dovele u pitanje mir i stabilnost“, ukazao je Milivojević. Takođe, kaže on, predsednik je ponovio da je Srbija otvorena za dijalog koji bi doveo do kompromisnog rešenja.

Prema Milivojevićevim rečima, za njega je najveći utisak sa panela bio način na koji se predsednik Vučić obratio Tačiju rečima „vi za mene niste predsednik, Srbija je suverena država, vi niste“ i ocenio da je to direktno obraćanje Tačiju pred međunarodnom zajednicom jasna poruka da Srbija od tog stava neće odustati.

„S druge strane, to je i poruka da dogovor sa Srbijom može biti postignut samo kroz dijalog, ali ne na način da Srbija bude ucenjena i da pred nju budu postavljeni nekakvi zahtevi koji odudaraju od svega što se naziva politički“, rekao je Milivojević.

Izrazio je nadu da će rezultat konferencije biti odlučujući stav zapadnih centara moći da „sa reči pređu na dela“ i da se dođe do dijaloga, ako, kako kaže, iskreno žele mir i stabilnost na ovim prostorima.

 

Izvor Tanjug/B92, 17. februar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u