Venecuela najavila udvostručenje izvoza nafte u Indiju

Bolton uputio upozorenje Indiji da ne kupuje venecuelansku naftu, rekavši “kako to neće biti zaboravljeno”

Usprkos upozorenjima američke administracije, venecuelanska državna naftna kompanija PDVSA je uspela da postigne dogovor sa Indijom, a kao odgovor na sankcije koje je uvela američka vlada objavila je kako će udvostručiti izvoz nafte u dotičnu azijsku zemlju.

“Poslaćemo svu naftu koja potrebna Indiji”, objasnio je ministar za naftu i predsednik PDVSA Manuel Kuevedo, koji je u azijskoj zemlji boravio kako bi učestvovao na međunarodnom kongresu o nafti i gasu „Petroteh 2019“.

“Imali smo vrlo produktivan sastanak, gde smo odlučili da nastavimo sa razmenom nafte i naftnih proizvoda s Indijom”, rekao je Kuevedo.

Indija je s uvozom od 340.000 barela nafte dnevno trenutno drugi najveći kupac crnog zlata iz Venecuele. Nju Delhi je ranije napravio velika ulaganja u energetski sektor latinoameričke zemlje i zajedno s državom upravlja energentima putem mešovitih firmi.

Vest je pozdravio predsednik Bolivije, Evo Morales, koji je na Tviteru pozdravio indijsku odluku kao pravi odgovor na jednostrane sankcije koje je Karakasu nametnula američka vlada.

Administracija Donalda Trampa je poručila kako “neće zaboraviti” one zemlje i firme koje nastave sklapati sporazume s Venecuelom u naftnom sektoru. Ova je izjava data je u kontekstu odluke Indije da obnovi ugovor s Karakasom o kupovini nafte.

U okviru pokušaja izvođenja državnog udara u Venecueli, Vašington je uveo sankcije kojima nastoji ojačati ekonomsko iscrpljivanje stanovništva kako bi se podstakla što veća destabilizacija zemlje.

DžON BOLTON: NEĆEMO ZABORAVITI NIKOGA KO TRGUJE SA VENECUELOM
Pre objave o sklapanju sporazuma je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton uputio upozorenje Indiji da ne kupuje venecuelansku naftu, rekavši “kako to neće biti zaboravljeno”.

Ministar spoljnih poslova Venecuele, Horhe Areasa, odbacio je ovaj pokušaj nametanja globalne “diktature” Vašingtona.

Bolton je u utorak na Tviteru napisao: “Zemlje i firme koje podupiru krađu venecuelanskih resursa i Nikolasa Madura nećemo zaboraviti”, a prikazao je i vest o tome kako je venecuelanski ministar nafte Manuel Kuevedo posetio Indiju kako bi dogovorio prodaje više nafte.

Objavu je popratio s upozorenjem: “SAD će nastaviti koristiti sve svoje snage kako bi sačuvale imovinu Venecuele i ohrabrujemo sve zemlje da učine isto”.

SAD ne smatraju da Madurova vlada ima pravo da prodaje naftu zemlje i stoga izvoz nazivaju “krađom nafte”.

Reagujući na Boltonova upozorenja, venecuelanski ministar spoljnih poslova Areasa je rekao: “Ono što Bolton pokušava učiniti je izdavanje naređenja. To je diktatura koju pokušavaju nametnuti svetu.”

Tvrdio je da se zbog Boltonovog stava na sastanku predstavnika Ujedinjenih nacija ranije ove nedelje “dogodila pobuna protiv ove diktature”.

Bolton je sličnu pretnju uputio Indiji i zbog kupovine nafte iz Irana, nakon što je Tramp prošle godine Teheranu uveo strogi trgovinski embargo.

Međutim, Tramp je Indiji dao privremeno izuzeće od embarga, tako da za sada Nju Delhi nije pretrpeo nikakve ekonomske sankcije zbog poslovanja s Islamskom Republikom.

Suočena s embargom na izvoz nafte od strane Vašingtona i većine zapadnih zemalja, Venecuela pokušava da poveća prodaju Indiji i drugim zemljama. Najveći kupci u Indiji su firme Reliance Industries i Nauara Energy.

Ministar Kuevedo, koji je takođe na čelu državne naftne kompanije PDVSA, sastao se u ponedeljak s indijskim ministrom za naftu i prirodni gas Darmendrom Pradanom.

Venecuela ima najveće svetske dokazane rezerve nafte koje se procenjuju na više od 300 milijardi barela, veće od onih Saudijske Arabije koje se procenjuju na 266 milijardi barela.

Indija, koja je oprezna zbog stranog uplitanja u unutrašnje poslove, odbila je stati uz Vašington i priznati Gvaida za predsednika, te i dalje sarađuje s Madurovom administracijom.

“Indija i Venecuela uživaju bliske i srdačne odnose. Mi smatramo da je na ljudima u Venecueli da pronađu politička rešenja kako bi svoje razlike rešili konstruktivnim dijalogom i raspravom, bez pribegavanja nasilju”, izjavio je prošlog meseca Raveš Kumar, portparol ministarstva spoljnih poslova Indije.

Trampu je Venecuela trenutno glavno spoljnopolitičko pitanje i rekao da je opcija čak i američka vojna intervencija. Jedan od problema za trgovinu Venecuele je što međunarodne banke dolaze pod sve veći međunarodni pritisak Sjedinjenih Država.

“Kako će se plaćati odlučuju kupac i prodavac. Može biti u valuti, to može biti putem drugih prenosivih metoda i kanala”, izjavio je Kuevedo novinarima u Nju Delhiju.

Na skupu u Indiji je izneo ideju o trgovinskoj grupi koju bi činili Venecuela, Indija, Kina i Rusija, čija se trgovina “ne mora nužno odvijati unutar dolara”.

KARAKAS IMA SVOJE ADUTE U JAČANjU TRGOVINE SA INDIJOM
Rojters prenosi da, osim indijskih zajmova za naftu, Karakas ima i druge adute za posao u Indiji, četvrtoj najvećoj svetskoj rafineriji i zemlji koja uvozi gotovo tri četvrtine svoje nafte.

Indija želi da diverzifikuje uvoz nafte kako bi zaštitila svoju ekonomiju od spoljnih šokova, što znači da pošiljke iz Južne Amerike mogu pomoći u ublažavanju rizika od prekida snabdevanja sa Bliskog istoka.

Međutim, Indija ne mora nužno kupiti venecuelansku naftu od PDVSA. Može je kupiti od kineskih i ruskih firmi koje je dobijaju za plaćanje zajmova.

To znači da Kina i Rusija mogu koristiti venecuelansku sirovinu kako bi povećale svoj tržišni udeo u Indiji, čime bi se udeo PDVSA na tržištu formalno smanjio.

Kineske firme već uzimaju venecuelansku naftu i prodaju je indijskim rafinerijama koje su prethodno kupovale naftu direktno od PDVSA. Rusija je spremna početi raditi isto.

Takvi aranžmani postoje već neko vreme, ali se ubrzavaju s padom proizvodnje u Venecueli. Godine 2014. je, na primer, državna firma China National Petroleum Corporation počela slati venecuelansku naftu indijskoj firmi Reliance Industries, operateru najveće rafinerije na svetu, što je potvrdio i PDVSA.

Ruski Rosnjeft, koji takođe dobija venecuelansku naftu u zamenu za kredite, zameniće PDVSA kao dobavljač venecuelanske nafte za rafineriju Vadinar.

Tokom posete Indiji 2005. godine je pokojni predsjednik Čavez kazao kako nafta u Venecueli predugo teče na sever. Umesto toga, obećao je uspešnu razmenu među zemljama u razvoju.

“Moramo pokrenuti novu strategiju za ujedinjenje Juga”, kazao je Čavez pred studentima Univerziteta u Nju Delhiju 2005. godine.

Trebalo je barem dve godine pregovora i čestih putovanja u Indiju najviših rukovodilaca PDVSA, ali su državne indijske firme konačno uložile velike iznose u naftna polja i projekte u Venecueli.

Međutim, sankcije i embargo Venecueli škode i indijskim naftnim kompanijama. Državna indijska firma ONGC Videš, na primer, treba dobiti oko 600 miliona dolara dividendi za zajednički projekt sirove nafte San Kristobal sa PDVSA.

Venecuela je nedavno počela podmirivati te dugove, tako što ONGC dobijao novac od 17.000 barela izvoza sirove nafte Venecuele.

No, ONGC je takođe primetio da je zbog sankcija i embarga na PDVSA proizvodnja na zajedničkom polju San Kristobal prepolovljena.

Narendra Verma, izvršna direktorka ONGC Videša, kaže kako se “strpljivo pregovaralo s PDVSA i očekuje da će za tri godine Karakas nadoknaditi tražene isplate”.

Venecuelanska opozicija tvrdi da Maduro to nikada neće moći vratiti.

“Odnos s Indijom dosegao je gornju granicu. To se neće promeniti ako se naftna industrija u Venecueli ne promeni”, rekao je Kenet Ramirez, predsednik atlantističkog tink-tenka COVRI u Karakasu.

Ministar za naftu i predsednik PDVSA Manuel Kuevedo je uveren da će njegova poseta Indiji dati željeni rezultat i da će se izvoz venecuelanske nafte u dotičnu azijsku zemlju uskoro udvostručiti.

 

Autor N. Babić

 

Izvor logicno.com, 16. februar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u