Novo srpsko oružje na sajmu u Abu Dabiju (FOTO)

Na Međunarodnom sajmu naoružanja u Abu Dabiju, Jugoimport SDPR predstavio nova i klasična dostignuća naše odbrambene industrije

Svi koji su značajni u odbrambenoj industriji sveta, pogotovo iz oblasti kopnene vojske, su u Abu Dabiju i imaju prilike da vide šta to Srbija ima da ponudi, kazao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, navodeći da je na sajmu Jugoimport SDPR, koji okuplja čitavu odbrambenu industriju Srbije i koji je često predstavlja u svetu.

Vulin, koji je na poziv potpredsednika i premijera UAE, šeika Muhameda Bin Rašeda Al Maktuma, boravi u zvaničnoj poseti toj zemlji posetio je Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „IDEX 2019”, gde je rekao da ono što već sada nailazi na veliko interesovanje stranih kupaca jeste raketni sistem „ralas”, zatim naše bespilotne letelice, naš bespilotni helikopter i već tradicionalno dobro poznati proizvodi – samohodna haubica „nora B52” kalibra 155 mm, razne vrste municije, pa i pametne municije koju sada po prvi put predstavljamo.

Među više od 1.300 izlagača iz preko 60 zemalja, na Međunarodnom sajmu naoružanja u Abu Dabiju, Jugoimport SDPR nastupa kao integrator srpske odbrambene industrije, prikazujući sva nova i klasična dostignuća naše odbrambene industrije na jednom mestu. Pomoćnik direktora Aleksandar Lijaković kaže da je reč o tradiciji koja se praktikuje godinama unazad.

„Poslednjih godina, imamo intenzivno povećanje ulaganja u marketing, ne samo u razvoj. Ovo je treći put, posle Abu Dabija 2017. godine i sajma u Parizu, da imamo jedan impresivan štand, koji je i po veličini i po ulaganjima u marketing, na nivou svetskih proizvođača”, naveo je Likajović dodajući da smo ove godine „rame uz rame sa vodećim svetskim proizvođačima kada je reč o poziciji u okviru sajamskog prostora i količini eksponata”.

Ono što ovogodišnji asortiman izložen na štandu naše odbrambene industije izdvaja od prethodnih nastupa je što je uz klasične proizvode naše namenske industrije akcenat stavljen na veliki tehnološki prodor u oblasti složenih borbenih sistema.

„Reč je o programu Jugoimport SDPR među kojima su NORA, ‘miloš’ i ‘lazar 3’ u dve varijante, a imamo i novog člana familije ‘lazar’ – sistem ‘lazar’ sa raketom ‘ralas’ dometa devet kilometara, gde smo eksploatisali razvoj sisitema ‘alas’ koji ima domet od 25 kilometara”, naveo je Lijaković.

Veliki tehnološki proboj ostvaren je, prema njegovim rečima, i u vođenim raketama, među kojima su „munja”, kao i nekoliko novih GPS vođenih bombi, što nas svrstava u grupu najviših tehnoloških zemlja u svetu u domenu namenske industrije, budući da radimo nešto što je do sada bilo rezervisano samo za velike sile.

„Imamo i nove raketne sisteme velikog dometa i nevođene i vođene rakete, što je nešto u šta ulažemo sada za budućnost, kako bismo mogli da budemo jaka odbrambena industrija u svetu. Tu je oružje pešadije, municija minobacačka i streljačka, municija srednjeg kalibra, koji su do sada bili naši glavni proizvodi u smislu količine izvoza”, naglasio je Lijaković.

Govoreći o budućim izvoznim projektima, Lijaković je rekao da Jugoimport SDPR Ujedinjene posmatra Arapske Emirate kao jednog od najznačajnijih partnera, a trenutno je u toku nekoliko projekata koji su u različitim fazama realizacije.

Vojska UAE, koja se oprema najnaprednijim i najsofisticiranijim sistemima naoružanja, veliko interesovanje je pokazala za besposadnu naoružanu platformu „mali miloš” koja je uspešno ispitana u teškim terenskim uslovima u Emiratima. Ovaj sistem je, inače, razvio VTI, a proizvodi ga Prva Petoletka koja je među predstavnicima srpske odbrambene industrije koji su zajednički nastupili na ovogodišnjem sajmu.

Direktorka Prve petoletke – namenske Anđelka Atansković rekla je da očekuje veliko interesovanje za proizvode koje imamo da predstavimo, a imajući u vidu da je i na prethodnom sajmu u Abu Dabiju štand bio veoma posećen.

„Naš proizvodni program čine minobacači, ručni bacači različitih vrsta i mi već imamo ugovore sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji će obeležiti ovu i narednu godinu, a ovde očekujem i još neke povoljnije i bolje ugovore. Poslednji ugovor nam je bio u vrednosti od 15 miliona dolara”, izjavila je direktorka trsteničke Prve petoletke.

VULIN SA MINISTRIMA ODBRANE UAE, GRČKE I ČEŠKE
Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas na sajmu naoružanja u Abu Dabiju, sa državnimm ministrom odbrane UAE Muhamedom Ahmedom Al Bovardijem. Najavili su i razvoj vojno-tehničke saradnje i nastavak projekata koje zajedno rade Srbija i UAE.

Vulin se sastao sa novim ministrom nacionalne odbrane Grčke, Evangelosom Apostolakisom. Izrazili su zadovoljstvo dosadašnjim nivoom saradnje u oblasti odbrane, a posebno su naglasili značaj zajednih vojnih vežbi specijlnih snaga, kao i zajedničko učešće u borbenoj grupi „Helbrok gde je Grčka” vodeća nacija, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar odbrane Srbije sastao se i sa ministrom odbrane Češke Republike Lubomirom Metnarom s kojim je razmotiro ključna pitanja bilateralne saradnje u oblasti odbrane. Vulin je češkog kolegu upoznao sa činjenicom da je srpska odbrambena industrija u razvoju i predložio da proširimo saradnju i na taj segment naročito u oblasti zajedničkih projekata za svetsko tržište.

 

Izvor Politika, 18. februar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u