Samit Višegradske grupe otkazan zbog Poljske

Moravjecki je odlučio da Poljska odustaje potpuno od ušečća na samitu Višegradske grupe u Izraelu zbog skandalozne Kacove izjave

Skup koji je trebalo da bude istorijski prvi samit V4 van Srednje Evrope, pretvara se u pojedinačne bilateralne sastanke, saopštio je danas češki premijer Andrej Babiš.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki odlučio je danas da Poljska odustaje potpuno od ušečća na samitu Višegradske grupe u Izraelu i neće u Jerusalim poslati ni šefa poljske diplomatije zbog izjave šefa izraelske diplomatije Izraela Kaca da su Poljaci „posisali antisemitizam sa majčinim mlekom“.

„Odlučio sam da odustanem od posete poljske delegacije na samit V4 u Jerusalimu, znači ne ide ni ministar spoljnih poslova Jacek Čaputovič. Odlučio sam tako, zato što su reči iz usta ministra Kaca apsolutno nedopustive“, saopštio je na Tviteru Moravjecki.

Sam Moravjecki rešio je da demonstrantivno ne ide u Jerusalim i na istorijski prvi samit Višegradske grupe van teritorije te srednjeevropske grupe za regionalnu saradnju zbog kontroverzi oko izjave izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u Varšavi prošle sedmice kada je pomenuo i to nejasno da li je mislio na narod ili pojedince, da su Poljaci u Holokaustu pomagali nemačkim nacistima da pobiju Jevreje.

„Naš premijer izrazio se jasno. Kao Izraelac i Jevrejin mogu da kažem: nećemo zaboraviti i nećemo oprostiti. Bilo je puno Poljaka kolaboranata sa nacistima i kako je kazao bivši premijer Jičak Šamir kome su Poljaci ubili oca, Poljaci su posisali antisemitizam sa majčinim mlekom“, kazao je ovog vikenda u jednom TV intervjuu povodom kontroverzi oko izjave Netanjahua i poljskog učešća na samitu vršilac dužnosti šefa izraelske diplomatije Izrael Kac.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je danas tu izjavu kao uvredljivu i optužilo Kaca da izaziva negativne emocije kod oba naroda i doprinosi porastu antisemitizma i raspoloženja protiv Poljaka, a hitno je zbog te izjave pozvana u ministarstvo izraelska ambasadorka u Varšavi Anu Azari.

„Partneri iz Višegradske grupe imaju puno razumevanje za naš korak. Upozoravao sam i upozoravam da je u Izraelu u toku izborna kampanja. To je okolnost koja diže temperaturu političkog spora i rizik je za naše prijatelje iz Višegradske grupe da će ih vređati, kao što ministar spoljnih poslova Izraela u svojoj rasističkoj izjavi pokušava da vređa Poljake, falsifikujući istoriju“, kazao je danas Moravjecki, javlja poljska privatna televizija Polsat.

Samit Višegradske grupe, prvi van Srednje Evrope u Jerusalimu, deo opozicije u Izraelu označio je za gubitak nacionalnog ponosa i zbog učešća mađarskog premijera Viktora Orbana, jer su u Izraelu na veliko ogorčenje naišle njegove laskave izjave o šefu mađarske države u vreme Drugog svetskog rata, Mikološu Hortiju koji je uveo zakone protiv Jevreja.

Kao napad na sve Jevreje protumačena je i Orbanova izjava inače uperena protiv Džordža Soroša, da „neprijatelji Mađarske ne veruju u rad već finansijske spekulacije, nemaju domovinu i misle da im pripada ceo svet“.

 

Izvor Beta/B92, 18. februar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u