Borba za dušu Amerike

Više nismo „jedna i nedeljiva nacija“. Sloboda je zamenjena raznolikošću, a pravda jednakošću

Obe najveće američke nacionalne stranke su koalicije. Ali Demokratska stranka je ta koja nikada ne prestaje da slavi rasnu, versku, etničku i kulturnu raznolikost kao svoju i kao „najveću snagu“ Amerike. Stoga je jasno da je ta stranka dom mnogih manjina; ona je domen LGBTQ pokreta.

Na predsedničkim izborima, demokrate su osvojile 70 odsto glasova Hispanoamerikanaca, jevrejskih i azijskih Amerikanaca, kao i 90 odsto glasova Afroamerikanaca. Ipak, u poslednje vreme, čini se da se situacija unutar stranke pretvara u stvarni rat svih protiv svih.

SVE JE TO ZBOG BENDžAMINA, DUŠO
Demokratski guverner Ralf Nortem i državni tužilac Mark Hering iz Virdžinije priznali su da su nosili crne maske (pozorišni običaj iz 19. veka koji je doprineo širenju predrasuda i stereotipa protiv crnačkog stanovništva; prim. prev). Nortem je imitirao „hod po Mesecu“ Majka Džeksona na plesnom takmičenju 1984. godine. Hering je 1980. godine, na Univerzitetu Virdžinija“ noseći crnu masku ostavio negativan utisak na rep ikonu Kurtisa Bloua, koji je to nazvao ružnim i degradirajućim. Zatražene su njihove ostavke od crnačkog rukovodstva Virdžinije. Nortem i Hering su, međutim, odolevali tim zahtevima.

U međuvremenu, zamenik guvernera Džastin Ferfaks, tek drugi crnac koji je ikada ušao u kancelariju savezne države, optužen je od strane dve žene za silovanje. Zahtevi za njegovom ostavkom postaju sve glasniji i sve izraženiji. Ipak, ako Ferfaks bude na silu oteran, a beli guverner i i beli državni tužilac se provuku, crnački lideri upozoravaju da će sve otići dođavola.

Demokratska strana Virdžinije je već bila uzdrmana zbog svih spomenika, statua, škola, parkova, auto-puteva i ulica koje nose imena robovlasnika, vojnika Konfederacije i segregacionista iz 19. i 20. veka.

Preko Potomka, Ilhan Omar, prva somalijska Amerikanka i muslimanka koja je službovala u Kongresu, prošle nedelje je zapalila vatru kada je, kao razlog zašto Kongres odavno glasa za AIPAC-ove (američko-izraelski odbor za odnose s javnošću) stavove o Izraelu, na Tviteru napisala rečenicu: „Sve je to zbog Bendžamina, dušo“.

Američka kongresmenka somalijskog porekla Ilhan Omar

Opaska se odnosila na novčanice od 100 dolara sa likom Bendžamina Frenklina. Rečenicu je uzela iz teksta jedne rep pesme Paf Dedija iz 1997. godine. Omarova je time želela da kaže da je Kongres potkupljen. Rukovodstvo demokrata u Predstavničkom domu zahtevalo je i dobilo je izvinjenje od Omarove zbog upotrebe „antisemitske metafore“.

Ali Omarova sada ima podršku u Predstavničkom domu. Palestinska Amerikanka iz redova republikanaca Rašida Tlejb, takođe muslimanka, deli njene stavove po pitanju Izraela.

Da li je to problem za demokrate? Ovakvi provokatori su magnet za medije. Oni govore o rastućoj manjini u stranci koja Izrael smatra državom aparthejda koja ugnjetava Palestince. I oni pronalaze podržavaoce među milenijalcima na stranačkoj socijalističkoj levici.

IZRAEL PODELIO DEMOKRATE?
Kako je u izdanju Vašington posta od četvrtka prošle nedelje naglašeno, ovaj ispad Omarove „mogao bi biti uvod u podelu među demokratama po pitanju Izraela“. To se, zaista, možda već i desilo.

Kada su republikanci iz Senata predložili zakon kojim bi se državama omogućilo da odbiju da zaposle radnike ili honorarce koji podržavaju BDS pokret (The Boycott, Divestment, Sanctions movement) za bojkot Izraela, senatori Kamala Heris, Kori Buker i Elizabet Voren su glasali protiv.

Četvorka kaže da podržava slobodu govora kojom se omogućava osuda izraelske politike. Ali drugima to izgleda kao progresivni demokratski blagoslov za one koji pozivaju na to da se Izrael tretira na isti način kao što su tretirani Ijan Smitova Rodezija ili režim aparthejda u Južnoafričkoj Republici.

Unutar demokratske koalicije postoji sukob azijskih Amerikanaca sa crncima i Hispanoamerikancima zbog politike prijema na elitne škole i univerzitete. Azijski Amerikanci su „preterano zastupljeni“ tamo gde se studenti upisuju na osnovu rezultata testova ili prijemnih ispita. Crnački i Hispano lideri zahtevaju da studentska tela, bez obzira na rezultate testova, izgledaju kao zajednica. A ako to zahteva afirmativnu akciju zasnovanu na rasi i etničkoj pripadnosti, neka bude tako.

LBGTQ zajednica sada na sudu traži sva prava i zaštitu koju predviđa zakon o građanskim pravima iz 1960-ih. To će gej grupe dovesti u konstantne sukobe sa religijskim zajednicama koje se pridržavaju tradicionalnih moralnih stavova o homoseksualnosti.

Kako se baza republikanaca smanjuje i stari, obojene zajednice u demokratskoj koaliciji rastu. Međutim, ove manjine takođe postaju sve konkurentnije i zahtevnije. I što se više kreću ulevo, one se sve više udaljavaju od američkog mejnstrima.

Zakletva zastavi SAD koju je pisac ovih redova recitovao svaki dan u školi glasi: „Zavetujem se na vernost zastavi Sjedinjenih Američkih Država, i republici koju ona predstavlja, jednoj naciji pod Bogom, nedeljivoj, sa slobodom i pravdom za sve.”

Danas antifašistička levica skrnavi zastavu, dok liberali slave NFL igrače koji „kleče“ tokom inotiranja državne himne. Militantni migranti marširaju pod meksičkim zastavama protestujući protiv politike granične bezbednosti. „Republika“ je zamenjena „našom demokratijom“.

Protest podrške „afirmativnoj akciji“ ispred Vrhovnog suda SAD, oktobar 2012.

Više nismo „jedna nedeljiva nacija“. Skoro da smo prestali da razgovaramo između sebe. Što se tiče dela „pod Bogom“, dodatog 1954. godine, demokrate su, na svojoj konvenciji u Šarlotu, tražile da se Bog izostavi iz stranačke platforme. „Sloboda“ je zamenjena raznolikošću, „pravda“ jednakošću.

Ali, kao što su pokazali revolucionarna Francuska, Staljinov SSSR, Maova Kina, Kastrova Kuba i Čavezova Veneceula, režimi koji obećavaju utopijska i egalitarna društva neizbežno se na kraju pretvaraju u grobare slobode. A sloboda je suština Amerike.

 

Preveo Radomir Jovanović

 

Izvor Buchanan.org

Svet
Pratite nas na YouTube-u