Tramp postavio ultimatum vencuelanskoj vojsci

„Nećete naći ni azil, niti ćete lako izaći, neće biti nikakvog puta nazad. Izgubićete sve“, rekao je Tramp

Predsednik SAD Donald Tramp predložio je vojsci Venecuele da podrži opoziciju zemlje, između ostalog da propusti humanitarni konvoj ili će izgubiti sve.

„Smatramo da venecuelanska vojska igra odlučujuću ulogu u tom procesu (mirna tranzicija ka demokratiji u zemlji). Ako izaberete taj put, pomoći ćete stvaranje sigurne i perspektivne budućnosti za čitav narod Venecuele. Vi možete izabrati drugi put nastavljajući da podržavate Madura“, rekao je predsednik, govoreći pred predstavnicima venecuelanske dijaspore u SAD na Međunarodnom univerzitetu na Floridi.

U suprotnom, nastavio je on, „nećete naći ni azil, niti ćete lako izaći, neće biti nikakvog puta nazad. Izgubićete sve!“.

On je pozvao vojsku republike da iskoriste predlog lidera venecuelanske opozicije Huana Gvaida da ga podrže i dobiju amnestiju kako bi „nastavili da žive mirno sa svojim porodicama“.

„Gvaido, kao i mi, ne teži osveti. Međutim, vi ne treba da izvršavate naređenja Madura, blokirate humanitarnu pomoć, pretite i vršite bilo koju formu nasilja prema mirnim demonstrantima, liderima opozicije, članovima Nacionalne skupštine, predsedniku Gvaidu“, naglasio je Tramp u svom govoru.

 

Izvor Sputnjik, 19. februar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u