Bivša glavna urednica Njujork tajmsa raskrinkana kao plagijator

Abramson je simbol američkog novinarstva. Ona je bila prva žena glavni urednik Njujork tajmsa za 150 godina njegovog postojanja

Amerika se suočila sa eruptivnim skandalom u čijem je epicentru – plagijat. I ne bilo čiji i ne bilo kakav. Plagijator je Džil Abramson, bivša glavna urednica Njujork tajmsa, glavnog lista američkih liberala i globalista, apsolutnog rekordera po broju dobijenih Pulicerovih nagrada.

Abramson je simbol američkog novinarstva. Ona je bila prva žena glavni urednik Njujork tajmsa za 150 godina njegovog postojanja. Američki magazin Forbs ju je stavio 2012. godine na svoj spisak najuticajnijih žena sveta, zajedno sa Angelom Merkel i Hilari Klinton.

Tri godine je bila na čelu lista, pa je u maju 2014. bila sumnjivo tiho smenjena, bez navođenja bilo kakvih razloga. Međutim, Abramson je nastavila da nastupa kao guru američkog novinarstva. Objavila je i knjigu sa pretencioznim naslovom „Trgovci istinom: informativni biznis i borba za činjenice“.

Abramson u toj knjizi sebe samozadovoljno predstavlja kao borca za apsolutnu pravdu i stalno insistira na „proveri fakata“ i „kvalitetnom novinarstvu“ i gnevno napada „ruske botove“ i „rusko mešanje“ u američke političke procese. A zapravo je krala, krala i krala. Tuđe reči, tuđe misli, tuđe citate.

Prvo je na plagijate kod Abramson ukazao novinar Vajs njuz-a Majkl Mojnihan koji je postao široko poznat nakon što je pre nekoliko godina otkrio da je plagijator i novinar Njujorkera i pisac Džoni Lerer.

U slučaju Abramson, ukazao je na krađu delova teksta i misli iz magazina Tajm, već pomenutog Njujorkera i niza drugih izdanja. On je napravio je ceo spisak plagiranih „mesta“, a oglasili su se i autori pokradenih tekstova i misli.

Abramson se – u svojim prvim reakcijama – pretvarala kao da ne razume u čemu je uopšte problem. Potom je počela da se vadi na „glupe podudarnosti“ i da obećava da će sve u narednom izdanju knjige popraviti.

Slagala je da je pozvala autore koje je pokrala i da im se izvinila. Mnogi od njih brzo su se obratili javnosti SAD i saopštili da ona to nije uradila. Abramson je, inače, tek – jedna u nizu.

Vodeći reporter nemačkog Špigela nedanvo je uhvaćen da je neke od svojih najvažnijih tekstova naprosto – izmislio. Bivši novinar više uticajnih britanskih listova – politički konsultant Laburističke partije Tom Boldvin – priznao je u memoarima da je tekst za naslovnu stranu Sandej telegrafa potpuno isfabrikovao, a da je važnog čoveka iz državnog trezora prethodno (da ne bi ništa demantovao) „dobro napio“.

 

Izvor Fakti, 20. februar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u