Ćosić će dobiti Zadarsku, Ekmečić Travničku ulicu

Prema navodima gradske vlasti, promene naziva ulica u Beogradu biće usklađene sa projektom Vlade za unapređenje adresnog registra

Komisija grada Beograda usvojila inicijativu koju je podneo Aleksandar Vučić. O predlogu da akademici dobiju počast u glavnom gradu odbornici će odlučivati 25. februara.

Ime akademika Dobrice Ćosića poneće sadašnja Zadarska ulica, nedaleko od beogradskog Kosančićevog venca. Po istoričaru Miloradu Ekmečiću biće nazvana jedna od ulica koje će činiti kičmu buduće Savamale – Travnička. Ovo je, kako Novosti nezvanično saznaju, predlog Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Grada Beograda, koja je usvojila inicijativu predsednika Aleksandra Vučića da dvojica znamenitih intelektualaca 20. veka dobiju ulice u prestonici. Konačnu reč o ovom predlogu daće gradski odbornici na sednici zakazanoj za 25. februar.

– Po akademicima biće nazvane ulice koje trenutno nose imena po toponimima republika bivše Jugoslavije. Ćosićevo ime poneće Zadarska, izuzetno lepa i nedavno rekonstruisana ulica na Savskoj padini – objašnjava sagovornik Novosti iz gradske uprave Beograda.

Travnička, koja će se ubuduće zvati ulica Milorada Ekmečića, u skladu sa razvojem projekta Beograda na vodi biće produžena i popločana. Ovom trasom izlaziće se na Savu, tako da će biti i nova gradska promenada.

Kako navode u vrhu gradske vlasti, najnovije promene naziva ulica u Beogradu biće usklađene sa projektom vlade Srbije za unapređenje adresnog registra. Njegova suština jeste ažuriranje evidencije naziva ulica i kućnih brojeva, u okviru koga u Srbiji više neće biti bezimenih i neprecizno ubeleženih adresa.

– Ulice Dobrice Ćosića i Milorada Ekmečića biće usklađene sa projektom preciziranja adresa u glavnom gradu. Promena ličnih dokumenata građana, zbog upisa novih naziva ulica, biće urađena o trošku države – ističu u Gradu Beogradu.

SEĆANjE NA VELIKANE
Inicijativa predsednika Republike koji je u svojstvu građanina predložio da Ćosić i Ekmečić dobiju ulice u Beogradu upućena je početkom ovog meseca. Ovaj potez pozdravili su i gradski oci uz ocenu da će Beograd „uvek da neguje kulturu sećanja na ličnosti koje su zadužile Srbiju i njen glavni grad“.

 

Izvor Večernje novosti, 20. februar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u