Pilsberi: Promene u Kongresu, Kina je veći problem od Rusije

„Mislim da u poslednje četiri godine u našem Kongresu vidimo realnu promenu da je Kina možda čak i veći problem od Rusije“

U poslednje četiri godine u Kongresu SAD vidljive su promene. Umesto Rusije kongresmeni kao glavni problem sada vide ekonomsku i tehnološku špijunažu koju sprovodi Kina, zbog čega zvanični Vašington rizikuje da izgubi tehnološku nadmoć i vodeću ulogu u svetu, smatraju američki stručnjaci.

Prema rečima ekonomskog stručnjaka Majkla Pilsberija i direktora Centra za strateško proučavanje Kine, FBI je otkrio mnogobrojne slučajeve ekonomske špijunaže, posebno u Kaliforniji, i to je alarmiralo SAD, prenosi Foks njuz.

„Međutim, tada, pre 10 godina, niko nije ni slutio da je to organizovao vrh kineskih vlasti, već se smatralo da su to korporativni špijuni i kriminalci“, pojasnio je Pilsberi.

On je rekao i da je na tu temu pre četiri godine napisao knjigu koju su svi kritikovali jer je tada naveo da je „strategija Kine da to čini to namerno i da se to odnosi na mnoge oblasti“.

„Mislim da u poslednje četiri godine u našem Kongresu vidimo realnu promenu — oni sada vide da je to zaista veliki problem, možda čak i veći problem od Rusije“, istakao je Pilsberi.

On je naglasio da se i američki saveznici, među kojima su Japan i Nemačka, žale da se ista situacija odvija i u njihovom visokotehnološkom sektoru.

„To je otkriveno nedavno, to jest u poslednjih pet godina. I niko ne zna kako da se nosi s tim, osim predsednika Donalda Trampa“, zaključio je Pilsberi.

 

Izvor Sputnjik, 20. februar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u