Dačić: Zvanična pozicija Srbije o KiM je Ustav i Rezolucija 1244

Tema razgraničenja nije ni započeta, ni razrađivana u dijalogu sa Prištinom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da pitanje razgraničenja Srbije i Kosova nije nova ideja i da je o njoj predsednik Aleksandar Vučić govorio još pre godinu dana – i to, kako kaže – javno, a ne „po ćoškovima ili tajnim sastancima“.

Ivica Dačić je, na današnjoj pres-konferenciji, podsetio da je ranije rekao da u dijalogu sa Prištinom tema razgranienja nije ni započeta, ni razrađivana, ali da je Beograd otvoren za sve druge predloge i kompromise koji dolaze.

„Da li ste vi čuli za neki predlog, da li ste čuli da je neko nešto predložio? I sada pošto znate da o tome govorim već 10 godina, zanimljivo je da juče i danas na istu temu se slažu Dveri, Vuk Jeremić, Ramuš Haradinaj, Sanda Rašković Ivić, neki analitičari“, rekao je Dačić.

Dodao je da su to ljudi iz vremena Vojislava Koštunice i Borisa Tadića, odnosno iz vremena kada je donet Ustav u čijoj preambuli stoji KiM, kao i da je iz tog vremena „u amanet“ ostavljeno proglašenje nezavisnosti Kosova.

„Pa sada ti mene pitaju da li je to (razgraničenje) u skladu sa Ustavom. Neka odgovore meni na pitanje – šta ste vi uradili u odbrani Ustava 2008. godine, kada je proglašena nezavisnost, kada je okupiran deo naše teritorije, šta ste uradili, da li ste pokrenuli vojsku, šta ste uradili? Milošević je ratovao za Kosovo, a vi ste zapalili ambasade i poslastičarnice goranaca. I to vam je odbrana Ustava. Što niste proglasili okupaciju Srbije“, upitao je Dačić.

Dodao je da je u vreme Koštunice i Tadića sudu u Hagu predato da oceni jednostranu nezavisnost, kao i da je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel obećano da se nakon izjašnjavanja suda u Hagu o tome neće raspravljati.

„Postavili ste loše pitanje slučajno ili namerno, ja mislim više namerno, jer je postavljeno da se oceni deklaracija da li je u skladu sa međunarodnim pravom, a ne da li je proglašenje nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom. Tu odluku suda danas koriste na svakom mestu predstavnici Prištine i međunarodnih organizacija“, rekao je Dačić.

„NAJVAŽNIJE JE VIDETI ŠTA JE REALNO“
Upitao je i ko je prebacio pregovore u Brisel – da li je to bila ta vlast i ko je u tim pregovorima razgovarao o granici.

„Sećate se da su Srbi tada palili kontejnere na administrativnoj liniji. 84 zemlje su priznale Kosovo u vreme njihove vlasti. Za vreme mog mandata devet zemalja je priznalo, a 13 povuklo priznanje i vi ćete sada meni da pričate da ja izdajem Kosovo. Na pogrešnu stranu ste se usmerili. Šta ste vi uradili za to? Milošević se bar borio, ostavio Rezoluciju 1244, a šta ste vi ostavili – nezavisnost, priznanje 84 zemlje, mišljenje suda u Hagu. Ništa, ostavili ste ništa, ostavili ste Srbe u srpskim sredinama“, rekao je srpski šef diplomatije.

Prema njegovim rečima, najvažnije je da se vidi šta je realno, a Srbija, dodaje, ima više stavova i pozicija.

Kako kaže, naša zvanična pozicija je Rezolucija 1244 i stav u Ustavu – da je to Pokrajina Srbije.

„Haradinaj se sada buni protiv ovoga što sam rekao, a buni se i Vuk Jeremić, Sanda Rašković Ivić, Dveri. Što nisu poveli ove iz Dveri sada u Brisel. Đilas je otišao u Skoplje i hvali Prespanski sporazum. Da li je Prespanski sporazum u skladu sa ustavom ili je on morao da se menja. Je l’ prvo potpisan sporazum, pa je menjan ustav. Hoćemo li mi da pravimo kompromise ili ne. Dajte da pravimo rešenje“, rekao je Dačić.

Dodao je i da nije toliko inteligentan, već je tu ideju prepisao od Zorana Đinđića.

„Što ne rekoste za njega da je izdajnik. Pa vi njegovu sliku držite u kancelarijama, a sada napadate Vučića i mene. Ja stojim na stanovištu bez obzira o kome se radi – vi ste bili na vlasti kada je proglašena nezavisnost. Zamislite da sada to neko uradi dok smo Vučić i ja na vlasti a da mi ništa ne preduzmemo“, rekao je Dačić.

Dodao je i da opozicija sada ima obraza da kaže da se izdaju interesi Srbije, navodeći da se niko nije setio da čestita nakon što je Burundi povukao priznanje.

 

Izvor Tanjug/RTS, 20. februar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u