Beograd spomenikom odaje počast herojima sa Košara

„Spomenik je završen još krajem prošle godine, a trenutno se nalazi u Beogradu, na Terazijskom platou“

Beograd će ovog leta, na dvadesetu godišnjicu Bitke na Košarama, na Kosovu u vreme NATO agresije, podići spomenik u čast herojima sa Košara, pišu Novosti.

Mesto spomenika još nije definitivno odabrano, a najverovtnije će branioci Srbije iz 1999. godine dostojan monument dobiti nedaleko od bulevara koji nosi njihovo ime, navodi list.

Iza inicijative da se u Beogadu podigne spomenik poginulim pripadnicima Vojske Jugoslavije stoji njihov ratni komandant, pukovnik u penziji Ljubinko Đurković. On je za Novosti izjavio da se nada da će ovo obeležje biti postavljeno do 23. juna kada se obeležava 20 godina od odbrane karaule Košare.

„Spomenik je završen još krajem prošle godine, a trenutno se nalazi u Beogradu, na Terazijskom platou. Bio sam komandant ovim junacima, a 108 poginulih heroja obavezuje mene, kao i čitav naš narod, da im se odužimo. Raduje me što je iza ove inicijative stao veliki broj građana, medija i udruženja“, rekao je Đurković.

Autor spomenika je vajar Miša Rogan, a njegova umetnička vizija herojstva oficira i vojnika VJ naći će se na postamentu koji će po izboru lokacije upotpuniti spomenik.

Odlukom čelnika države i gradskih vlasti biće odata počast i radnicima poginulim u bombardovanju zgrade RTS 1999. godine.

Plan je da pored postojećeg spomenika bude urađen i poseban memorijal koji će činiti celinu sa spomenikom „Zašto?“.

 

Izvor Tanjug/B92, 22. februar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u