D. Marković: Poziv na „savez protiv Srbije“ besmislen i neprihvatljiv

„Crna Gora nikada nije bila ni sa kim u savezu protiv nekoga, dakle ni protiv Srbije. Ne razumem takvu poruku, ona je neprihvatljiva“

Premijer Crne Gore Duško Marković nazvao je poziv predsednika kosovskog parlamenta Kadrija Veseljija na stvaranje saveza protiv Srbije besmislenim i dodao da takva ideja ne može biti prihvaćena u Crnoj Gori.

Komentarišući Veseljijev poziv da se Severna Makedonija i Crna Gora kao zemlje, koje teže, odnosno jesu članice NATO, „okupe protiv Srbije“, Marković je kazao da tako nešto u Crnoj Gori ne može da bude prihvaćeno.

„Crna Gora nikada nije bila ni sa kim u savezu protiv nekoga, dakle ni protiv Srbije. Ne razumem takvu poruku. Ona ne može biti prihvaćena u Crnoj Gori i sa stanovišta Crne Gore ona je besmislena“, rekao je Marković posle razgovora sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

Han je povodom izjave Kadrija Veseljija rekao da prvi put čuje za takav poziv i podsetio na više puta dato obećanje država Zapadnog Balkana da jedna drugoj ne otežavaju evropske aspiracije već da se međusobno podržavaju na tom putu.

Po njegovim rečima sve države regiona treba da se pridržavaju toga, a pogotovu najviši državni zvaničnici.

HAN: EU ZABRINUTA ZBOG NAPADA NA NOVINARE I POLITIČKIH PRITISAKA
Johanes Han pozvao je političke aktere u Crnoj Gori na dijalog u okviru skupštine, a vlasti u Podgorici da pokažu opipljivije rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala.

Na konferenciji za medije u Podgorci, posle susreta sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, Han je kazao da politički dijalog treba voditi u parlamentu i da je to „evropski način“ rešavanja problema.

„Naravno može i na ulici, ali parlament je najznačajnije mesto gde treba da se vodi dijalog”, rekao je Han i dodao da EU pažljivo prati situacuju koja je dovela do „mirne mobilizacije“ građana na protestima.

Tokom februara nekoliko hiljada građana protestovalo je u dva navrata u Podgorici tražeći ostavke državnog vrha, nakon izbijanja afere „koverat“ o spornim donacijama za finansiranje izborne kampanje vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS).

Evropski komesar boravi u dvodnevnoj poseti Crnoj Gori gde je prisustvovao regionalnoj konferenciji o energetskoj efikasnosti i razgovarao sa državnim vrhom, opozicijom i predstvanicima medija.

On je saopštio da su razgovor sa njim tražili i organizatori mirnih protesta kojima se traži „promena sistema“, ali da on zbog ograničenog vremena posete nije mogao da se susretne sa predstavnicima građanske inicijative Odupri se.

Dodao je da će se na njima susresti šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav.

U obraćanju novinarima Han se posebno osvrnuo na rezultate u oblasti vladavine prava i na situaciju u medijima. Evropski komesar je kazao da „prepoznaje napore policije“ u borbi protiv organizovanog kriminala i hapšenja koja su se u tom smislu desila, ali i poručio da se „ne sme stati na hapšenju niskoprofilnih kriminalaca“ i da se moraju razotkriti nalogodavci.

Govoreći o situaciji u medijima, Han je kazao da je EU zabrinuta zbog napada na novinare i zbog političkih pritisaka na javni servis.

Najavio je da će EU nastaviti pažljivo da prati istragu o napadu na novinarku Vijesti Oliveru Lakić i ocenio da su fizički napadi na novinare „neprihvatljivi“.

Osvrćući se na javni servis RTV CG Han je ocenio da je Crnoj Gori potreban „funkcionalni javni servis“. Rekao je da su Crnoj Gori i regionu potrebni mediji „neutralni u odnosu na politički spektar“, a ne da „pripadaju jednoj ili drugoj strani“ tog spektra.

Crnogorski premijer Duško Marković je povodom aktuelne situacije u Crnoj Gori ocenio da „politička tenzija“ postoji, da ima „nezadovoljstva, ali ne i krize“.

„Imamo političku tenziju, nezadovoljstvo, zahteve, ali ne krizu“, rekao je Marković i dodao da Vlada „nema ništa protiv“ i da je „važno da institucije funkcionišu“.

„To je (protesti) očigledno novi opozicioni model, nemamo ništa protiv toga za nas je važno da institucije funkcionišu. Vlada radi u punom kapacitetu“, kazao je Marković.

Crnogorski premijer je poručio da je opoziciona incijativa za formiranje tehničke vlade koja bi pripremila uslove za parlamentarne izbore 2020. „neopravdana i politički neprihvatljiva“ i da Vlada „ima preča posla“.

Marković je mišljenja da se treba vratiti dogovoru u okviru Skupštine i radne grupe koja bi pripremila pravila za izbore.

 

Izvor Beta/N1, 22. februar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u