Kazna iz Vašingtona, Priština obrisana iz američkih programa

Ova odluka Amerike posledica je odbijanja Prištine da ukine takse na proizvode iz Srbije i BiH

Sjedinjene Američke Države izbrisale su predstavnike vlasti u Prištini sa učesnika osam različitih programa Maršalovog centra za strateške studije u Nemačkoj, javlja prištinski dnevnik Zeri. Ova odluka Amerike posledica je odbijanja Prištine da ukine takse na proizvode iz Srbije i BiH.

Posla odbijanja da se premijeru Kosova Ramušu Haradinaju izda vizu kako bi prisustvovao Molitvenom doručku u Vašingtonu, Amerika je nastavila pritisak na Prištinu, brišući kosovske učesnike sa spiska serije bezbednosnih programa koji se, u organizaciji Maršalovog centra za strateške studije, održavaju u Nemačkoj.

Prištinski dnevnik Zeri prvi je objavio vest o novom upozorenju američkih vlasti, a Ambasada SAD u Prištini je potvrdila da predstavnici Kosova neće učestvovati u programima koji traju od marta do septembra.

„Američka ambasada može da potvrdi da su otkazani pozivi za kosovske učesnike u osam programa koji počinju u martu i završavaju se u septembru“, navodi se u odgovoru Ambasade SAD u Prištini Glasu Amerike.

Prethodno, Vašington je u više navrata upozoravao vladu Ramuša Haradinaja da uvođenjem taksi od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH nanosi ozbiljnu štetu regionalnim procesima, a niz oštrih poruka SAD rezultirao je odbijanjem Amerikanaca da izdaju vizu Ramušu Haradinaju.

Haradinaj, koji je pod ozbiljnim pritiskom međunarodne zajednice i koalicionih partnera da ukine ili suspenduje takse, za sada ne odustaje od tih nameta.

Evropski centar za bezbednosne studije „Džordž K. Maršal“ bavi se izazovima transnacionalne i regionalne bezbednosti.

Inače, SAD su do sada više puta od predstavnika prištinskih institucija tražile ukidanje takse uvećane sto odsto na robu iz Srbije i BiH. Tome se, međutim, protivi premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj.

Zbog toga Haradinaju je najpre uskraćena viza za SAD, gde je trebalo da otputuje na Molitveni doručak, a nešto kasnije komandant Nacionalne garde Ajova Timoti Or je otkazao posetu Prištini.

Zamenik ministra kosovskih bezbednosnih snaga Burim Ramadani, koji je i stručnjak za bezbednost, nije želeo da komentariše odluku SAD o najnovijim sankcijama Prištini.

 

Izvor Zeri/Tanjug/RTS, 22. februar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u