Politika: Skot je baš pogodio u osetljivu tačku Srba

OEBS u svojoj Završnoj deklaraciji izričito zabranjuje svaku vrstu mešanja u unutrašnje poslove drugih država“, ukazuje Jovanović

Kako piše Politika, američki ambasador je „pogodio“ osetljivu tačku i velikog broja građana Srbije što pokazuju komentari na portalima i društvenim mrežama.

Kao i u većini slučajeva kada bi američki ambasador Kajl Skot prešao zamišljenu liniju diplomatskih obzira prema Srbiji ili kada bi svojim rečima povredio osećanja dobrog dela ovdašnjih građana i ovoga puta su usledila reagovanja, kako zvaničnika tako i javnosti, piše danas Politika.

„Srbija je uvek bila na pravoj strani istorije. Srpski narod nikada nije pogrešio u izboru“, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je prvi reagovao na izjavu Skota da je „Srbija na pogrešnoj strani istorije po pitanju Venecuele“.

Oglasio se i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenivši da je izjava ambasadora neprimerena i da predstavlja „klasičan primer kako velika sila razgovara sa ostalima“.

„To nije primeren način kako se razgovara sa Srbijom. Neće nama ni SAD, ni Britanija, ni Nemačka, ni Rusija, ni Kina određivati spoljnu politiku“, rekao je Dačić.

Kako navodi Politika, njegova ekscelencija je baš pogodila osetljivu tačku i velikog broja građana Srbije što pokazuju komentari na portalima i društvenim mrežama.

„U ovom slučaju američki ambasador je napravio dve paralelne greške. Jedna je što se izrazio na taj način u zemlji domaćinu, tretirajući je kao zemlju koja nije u stanju da nađe pravo mesto u istoriji. To nije posao jednog diplomate ni ambasadora“, ocenio je nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović.

On kaže da se postavlja i drugo pitanje po kojem osnovu Skot u ime svoje zemlje smatra da mešanje u unutrašnje stvari jedne države članice UN i smenjivanje njenog legalno izabranog predsednika i zamenjivanje novim, koji još nije izabran, praksa koju istorija treba da valorizuje i potvrdi.

„Na čijoj je strani istorija. Siguno nije na strani onih koji ne poštuju odrebe Povelje UN o suverenitetu država i nemešanju. Na kraju, i OEBS u svojoj Završnoj deklaraciji izričito zabranjuje svaku vrstu mešanja u unutrašnje poslove drugih država“, ukazuje Jovanović.

On dodaje i da u konkretnom slučaju nije ukusno da velika sila zemlju domaćina svrstava na pogrešnu stranu istorije. Prema njegovim rečima, to je možda zbog toga sto se američki diplomatski predstavnici nekad osećaju opijenim zbog moći svojih zemalja pa ne vode računa o rečima koje upotrebljavaju ili je to, kako kaže, namerno sračunato da bi se izvršio dodatni pritisak na Srbiju zbog Kosova.

Politika podseća da su i ovoga puta reakcije slične onima s početka meseca kada je na jednoj domaćoj televiziji Skot govorio o tome kako su mape Srbije koje kupuje u Americi drugačije od onih u Srbiji kao i da „mora da se zna linija gde je Srbija, a gde je Kosovo“.

Ali u vrhu popisa izjava ambasadora Skota koje su izavale odijum u domaćoj javnosti i među zvaničnicima Srbije, a koje odudaraju od standardne diplomatske prakse, sigurno je ona iz oktobra prošle godine koju je i premijerka Ana Brnabić nazvala skandaloznom. Tada je on usred Vlade Srbije na konferenciji za novinare sa ministarkom Zoranom Mihajlović „podučio“ novinare da vlada Kosova „nije takozvana“, jer je reč o nezavisnoj i suverenoj zemlji, podseća list.

 

Izvor Tanjug/B92, 22. februar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u