Šta se dešava u Albaniji i ko je Ljuljzim Baša?

Albanija miriše na barut i verovatno smo u procesu sprovođenja nenormalnih scenarija, nakon poziva da se Rami zabrani izlaz iz zemlje

Desetine hiljada Albanaca je juče protestovalo protiv vlade, a opozicioni lideri su napustili parlament uz zahtev da premijer Edi Rama podnese ostavku i da se formira tranziciona vlada koja će pripremiti održavanje “poštenih izbora”.

Rama je rekao da je to loše za zemlju, jer može blokirati pregovore o pristupanju zemlje EU.

“To može biti fatalno za otvaranje pregovora kao i snimke nasilnih protesta od prošle subote koje kruže po svetu. Nisam spokojan što je albanska opozicija danas postala prava briga za naše partnere SAD i EU”, istakao je Rama

Jučerašnji protesti su bili mirni, za razliku od onih u subotu, koji su postali nasilni, a policija je tada upotrebila suzavac i vodene topove kako bi ljude zaustavila da ne provale u zgradu vlade.

Međutim, gde je albanski premijer Edi Rama? Juče je napustio parlament u žurbi uz zaštitu povorke s oklopnim vozilima. Grčka Pentapostagma javlja da je otišao u nepoznatom pravcu, dok se u povlačenju suočio sa grupom opozicionih pristalica.

Albanija miriše na barut i verovatno smo u procesu sprovođenja nenormalnih scenarija, nakon poziva opozicionog lidera da se Ediju Rami zabrani da pobegne iz zemlje.

Američka, nemačka i druge ambasade kažu kako u zemlji ne bi trebalo prevladati nasilje.

Međutim, tokom svog govora na jučerašnjem velikom prostestu, albanski opozicioni lier Ljuljzim Baša je dao vrlo čudnu izjavu, kojom otkriva mogućnost bega Edija Rame iz zemlje. Baša je pozvao albansku policiju da ne dopusti Rami da napusti zemlju kako bi mu se kasnije sudilo zbog raznih skandala.

“Tražim od policije u zemlji da ne dopusti Rami da pređe granice zemlje”, kazao je Baša pred protestantima.

Istovremeno je objavljen video u kojem bivši premijer Sali Beriša poziva albanski narod da se naoruža.

Prema njegovim rečima, video je premijer Edi Rama podelio putem raznih ambasada i vlada ga želi koristiti kao dokaz o namerama opozicije da digne ustanak.

U videu se vidi Beriša koji, govoreći u parlamentu, poziva albanske građane da se naoružaju, jer, prema njegovim rečima, države ionako nema nigde.

“Još jednom vas pozivam, trenutak je presudan, kažem vam da ćete napraviti najgoru grešku koju ste ikada mogli imati ako koristite crnu masku i ucenjujete ljude po diktatu. Odbacite ovaj amandman, inače vam garantujem da će vas silom izbaciti iz tih fotelja, spremite se jer će ulice i trgovi Albanije leteti u vazduh. O ljudi uzmite oružje. Smrt ili sloboda”, rekao je Sali Beriša u svom govoru u parlamentu, koji je objavljen kasnije “kako bi se prikazale namere opozicije”.

SALI BERIŠA POZIVA ALBANCE DA SE NAORUŽAJU

Govorimo o vrlo opasnom okruženju u kojem je najmanja iskra dovoljna da rasplamsa sukob u zemlji.

Međutim, ostaje činjenica da je Albanija i dalje zemlja u kojoj vladaju korupcija, bande, mafija i narko karteli, dok većina stanovništva nema posao ili trpi teške uslove rada i nesigurnost.

Novi krajolik podseća na “napad” za preuzimanje vlasti od strane opoozicionog vođe Ljuljzima Baše koji je juče rukama formirao orla, simbol Velike Albanije, upozorava grčki list i navodi kako će opozicija, baš kao i Edi Rama, na tim “idealima” formirati vladu.

“Ako se dokopa vlasti, Ljuljzim Baša će činiti isto što i Rama”, piše grčka Pentapostagma.

Grčka ima pravo veta na moguće pristupanje Albanije Evropskoj uniji, a ovakve situacije prete grčkoj manjini i ugrožavaju se njena prava. Niko to ne sme zaboraviti, upozorava grčki list.

 

Izvor Pentapostagma/logicno.com, 22. februar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u