EU o protestima u Srbiji, CG i Albaniji: Različite situacije

Bojkot parlamenta nije prihvatljiv, nema „balkanskog proleća“, stav je EU povodom događaja u Albaniji, Crnoj Gori i Srbiji

Portparolka EU Maja Kocijančić rekla je da ne treba porediti proteste koji se dešavaju istovremeno u pomenute tri zemlje regiona. Ona je odbacila konstataciju albanskih medija da je u toku „balkansko proleće“, koje, po njihovoj oceni, „može izazvati ozbiljnu krizu za EU“.

„Protesti u svakoj zemlji imaju svoje karakteristike i ne bih poredila te situacije“, izjavila je Kocijančićeva u Briselu.

Ona je prihvatila ocenu novinara da postoje „neki zajednički elementi“ u zahtevima građana koji protestuju, ali je naglasila da nisu za poređenje: „Evropska komisija kroz svoje izveštaje prati situacije u zemljama regiona i hvali i kritikuje, kad god je to potrebno. Izveštaji su jasni i ne bih poredila te situacije“, ponovila je Kocijančićeva.

Kada je u pitanju poštovanje vladavine prava kao jedan od zahteva koji se ponavlja i u Albaniji i u Crnoj Gori i u Srbiji, Kocijančićeva je ocenila da je „vladavina prava apsolutno od najviše važnosti“.

„Tim povodom razgovaramo ne samo sa vladama, već i sa drugim sagovornicima u regionu, kako bi imali zaokruženu sliku situaće na terenu“, zaključila je Kocijančićeva.

Ona je takođe ponovila osudu šefice EU diplomatije Federike Mogerini i komesara Hana zbog bojkota rada parlamenta od albanske opozicije.

„Odluka opozicije ozbiljno šteti funkcionisanju demokratije u Albaniji, jer je parlament mesto gde se razmatraju i pokreću reforme“, poručila je Kocijančićeva.

Upitana za stav EU povodom sličnog poteza srpske opozicije Kocijančić je naglasila da ne treba razmatrati svaku situaciju pojedinačno u svakoj od zemalja partnera: „Naglašavamo da je parlament mesto gde treba da se vode debate“, rekla je ona.

Dodala je, kad je reč o protestima u Srbiji, da je mirno izražavanje stavova fundamentalno pravo građana.

Portparolka EU kaže da je zajednička poruka EU svim partnerima na Zapadnom Balkanu ta da region ima jasnu EU perspektivu koja može postati realnost samo kroz sprovođenje reformi.

”Reforme su prioritet i fokus. One su važne za sve građane i zato ja naš fokus sa svim partnerima na tome”, kaže Kocijančićeva. Ona je ponovila da je EU unapredila svoje angažovanje sa Zapadnim Balkanom i da je to ”fokus” posla EU.

 

Izvor Tanjug/B92, 25. februar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u