Miror: Albanska mafija preuzela britansko tržište kokaina od pet milijardi funti

Zbog toga se sada Velika Britanija suočava sa najvećim brojem mladih korisnika kokaina u Evropi

Albanska mafija ili „mafija šiptara“ preuzela je kontrolu nad tržištem kokaina u Velikoj Britaniji, piše britanski Miror i dodaje da tim tržištem, čija se vrednost procenjuje na pet milijardi funti.

Ta mafija je polako preuzela tržište u Britaniji, nakon što se veliki broj Albanaca preselio u Britaniju nakon pada komunizma u Albaniji 1990. godine, piše list.

Kako se navodi, sada „zastrašujući kriminalci“ kontrolišu skorio celo tržište u Velikoj Britaniji, sa kokainom koji je najjeftiniji od 1990. godine, i najčistiji u poslednjih 10 godina.

Do preuzimanja tržišta je došlo tako što je albanska mafija, ili kako se još zovu „mafija šiptara“ tako što je odbacila posrednike i počela direktno da komunicira sa kolumbijskim kartelima, što je omogućilo niže cene i veću čistoću kokaina na tržištu. Zbog toga se sada Velika Britanija suočava sa najvećim brojem mladih korisnika kokaina u Evropi.

Miror navodi da je jedan mali zupčanik u tom carstvu, gde glavnu reč vodi ozloglašena banda Helbanianc koja vlada delom istočnog Londona.

https://twitter.com/nocopoutuk/status/1099950905473024000

Ova banda je imala čak i svoj Instagram nalog na kome je imala 115.000 pratilaca, a koji je zatvoren u novembru prošle godine.

Portparol Nacionalne agencije za kriminal rekao je listu da su albanske kriminalne grupe imaju veliki uticaj na ostale kriminalne organizacije u Velikoj britaniji i pristup tržištu narkoticima, pre svega kokainom, a povezane su blisko sa grupama preko kojih peru nova i trguju ljudima.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 25. februar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u