Referendum na Okinavi, narod odbacio američke baze

Prema rezultatima referenduma, 72,2 odsto birača odbacilo je ideju o izgradnji američke baze u Henoku na severu ostrva Okinava

Prema rezultatima referenduma, održanog u japanskoj prefekturi Okinava, 72 odsto lokalnog stanovništva snažno se protivi izgradnji nove američke baze na ostrvu, gde je planirano da se izmesti baza „Futenma“, prenosi Vašington post.

Pozivajući se na referendum koji je održan u Okinavi, list ističe da su birači na taj način pokazali svoje nezadovoljstvo američkim vojnim prisustvom na njihovoj teritoriji i navode da će to postati nova glavobolja, kako za centralnu vladu, tako i za američke snage u Japanu.

Stanovnici Japana tvrde da njihovo malo ostrvo nepravedno nosi teret američkog vojnog prisustva u Japanu. Prema rezultatima referenduma, 72,2 odsto birača odbacilo je ideju o izgradnji američke baze u Henoku na severu ostrva Okinava, pri čemu je izlaznost iznosila 52 odsto.

U početku je izgradnja baze i aerodroma u Henoku smatrana kao mogućnost da se umiri javnost u Okinavi, jer je cilj ove inicijative bio da se premesti baza „Futenma“ u manje naseljenu oblast poluostrva.

Međutim, protivnici ovih planova tvrde da nije dovoljno da se samo zatvori baza „Futenma“ i da se prebaci u Henoko. Oni se zalažu za smanjenje broja američkih vojnih objekata na ostrvu.

Vašington post prenosi da se, sa druge strane, ekolozi žale da će se prilikom izgradnje baze u Henoku uništiti koralni grebeni i stanovišta lamantina.

Kako list zaključuje, rezultati referenduma nisu obavezujući. Međutim, prema rečima guvernera Okinave Denija Tamakija, oni su od izuzetne važnosti. On je već pozvao centralne vlasti da ispitaju svoj stav o premeštanju američke baze u Henoko.

Na ostrvu Okinava se nalazi najveća američka baza u azijsko-pacifičkoj regiji, sa oko 54 hiljade vojnika. Američke snage ističu da je njihovo prisustvo na ostrvu veoma važno, ne samo za odbranu Japana, nego i za očuvanje mira u regionu.

 

Izvor Sputnjik, 25. februar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u