Na Balkan stiže američki „čovek koji završava poslove“

Na novoj funkciji Riker će upravljati i procesom normalizacije odnosa Srbije i tzv. Kosova, ali i procesom pristupanja Albanije EU

Diplomata i dobar poznavalac Balkana Filip Riker bi trebalo da nasledi Vesa Mičela na mestu pomoćnika državnog sekretara nadležnog za Evropu i Evroaziju. On dolazi na tu funkciju uz blagoslov Ambasade SAD u Grčkoj, piše grčki sajt „Krajsis monitor“.

Riker je veoma blizak grčkim stavovima i pobornik je strateškog produbljavanja odnosa SAD-Grčka. Kako proizlazi iz njegove karijere, biografije i javnih nastupa, on radi na jačanju grčko-američkih odnosa i širenju ekonomskih i odbrambenih veza.

Na novoj funkciji Riker će takođe upravljati procesom normalizacije odnosa Srbije i tzv. Kosova, procesom pristupanja Albanije EU i konsolidacijom nove geoekonomske doktrine SAD na Bliskom istoku i istočnom Sredozemlju, prenosi B92.

Kao poznavalac tema i regiona iz prve ruke, Riker važi za čoveka koji „završava poslove“, što jača perspektivu realizacije gasovoda „Ist Med“ i povezivanja grčke energetske mreže s Balkanom, navodi se u tekstu.

Riker (54) je 1999. bio predstavnik za štampu američkog izaslanika Kristofera Hila na pregovorima o Kosovu u Rambujeu, od 2008. do 2011. je bio ambasador SAD u Makedoniji, a od 2011. do 2013. godine je bio zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

 

Izvor Sputnjik, 26. februar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u