Pakistan oborio dva indijska aviona, moguća eskalacija sukoba

Indijski avioni oboreni nakon što su prešli liniju kontrole koja deli Kašmir na pakistanski i indijski deo

Dve nuklearne sile na ivici su sukoba. Pakistanski avioni rano jutrso ušli u indijski vazdušni prostor i oborili dva indijska aviona, prenosi Raša tudej.

Prema vestima Rojtersa, koje je preneo Sputnjik, najmanje tri pakistanska vojna aviona ušla su ranije danas u vazdušni prostor iznad indijskog dela Kašmira. Indija je potom digla svoje borbene avione i poslala ih u susret pakistanskim.

Rojters navodi da im je izvor iz Indije kazao da su njihovi avioni presreli najmanje tri pakistanska, a prema najnovijim informacijama koje prenose svi svetski mediji, pakistanski avioni pucali su i oborili indijske u svom vazdušnom prostoru.

Pakistanski vojni portparol general-major Asif Gafor kaže da je jedan avion pao na teritoriju koja je pod kontrolom Pakistana, a drugi na teritoriju Indije.

Američka agencija AP javlja da su indijski avioni oboreni nakon što su prešli liniju kontrole koja deli Kašmir na pakistanski i indijski deo.

Indija to demantuje.

Nakon izveštaja o pakistanskoj akciji, indijske vlasti zatvorile su najmanje četiri aerodroma u severnom delu zemlje, izjavio je vladin zvaničnik za Rojters.

https://twitter.com/SputnikInt/status/1100648762249228289

Indija je u utorak pokrenula vazdušne napade unutar Pakistana u kojima je ubijeno na stotine ekstremista u kampovima za obuku. Ti napadi bili su odmazda za militantni napad na indijske trupe u Kašmiru pod indijskom upravom.

Tenzije između dve zemlje su povišene od samoubilačkog napada 14. februara na indijski paravojni policijski konvoj, u kojem je poginulo najmanje 40 vojnika. Pakistansko ministarstvo spoljnih poslova je takođe saopštilo i da su pokrenuti vazdušni napadi duž linije kontrole koja deli Kašmir na pakistanski i indijski deo.

 

Izvor Sputnjik/Tanjug/B92, 27. februar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u