Indeks: Da li je ovo kraj Mila Đukanovića?

Čini se da je Crnogorcima konačno prekipelo kada je reč o muljažama njihovog višedecenijskog lidera

Milo Đukanović je došao na vlast u Crnoj Gori krajem osamdesetih godina prošlog veka kao mladi i perspektivni kadar koji je u „jogurt revoluciji“ s Momirom Bulatovićem preuzeo vlast u tadašnjoj najmanjoj jugoslovenskoj republici te se usmerio na usko savezništvo sa Slobodanom Miloševićem i Srbijom kojom je tada vladao.

No, u drugoj polovini devedesetih Đukanović – koji je bio na poziciji premijera – počinje se udaljavati od Miloševića i Bulatovića te pobeđuje na nizu izbora za poziciju predsednika ili premijera i Crnu Goru okreće prema Zapadu. Crna Gora je danas članica NATO saveza i od zemalja Zapadnog Balkana verovatno najbliža ulasku u Evropsku uniju, no čini se da se i tri decenije Đukanovićeve vladavine i vladavine njegove stranke Demokratske partije socijalista (DPS) bliže kraju.

Naime, Đukanović – koji je za predsednika izabran opet u aprilu 2018. godine – je već godinama optuživan za šverc, korupciju, klijentelizam, mito i razne druge nezakonite radnje, a sada je u javnost isplivao i snimak koji bi višedecenijskog vladara Crne Gore mogla dokrajčiti.

AFERA ATLAS
Crnu Goru potresa afera Atlas u koju su upetljani Đukanović i verovatno najbogatiji crnogorski tajkun Duško Knežević, nekad Đukanovićev saveznik, a danas žestoki protivnik.

Knežević je iz Londona objavio niz dokumenata protiv predsednika Crne Gore Đukanovića kojem je, kako tvrdi, pokrivao dugove na karticama, plaćao odmor u Dubaiju te jamčio za njegove kredite. Odmetnuti tajkun Knežević je objavio i snimak na kojoj bivši gradonačelnik Podgorice, a sada generalni sekretar Predsedništva Crne Gore, Slavoljub Stijepović, od Kneževića uzima kovertu s 97 hiljada evra uoči lokalnih i parlamentarnih izbora 2016.

Sve to se događa u širem kontekstu velikih protesta protiv Đukanovićeve vlasti te se čini da je Crnogorcima konačno prekipelo kada je reč o muljažama njihovog višedecenijskog lidera.

 

Izvor index.hr, 28. februar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u