Rusija i Kina stavile veto na američku rezoluciju o Venecueli

„Napokon smo došli do kulminacije američkog spektakla dvojnih standarda o Venecueli“, ističe predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja

Američku rezoluciju o Venecueli stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja je nazvao „kulminacijom političkog spektakla Vašingtona“.

„Napokon smo došli do kulminacije američkog spektakla dvojnih standarda o Venecueli“, rekao je stalni predstavnik Rusije u UN, prenosi Sputnjik.

On je američku humanitarnu pomoć ocenio kao „licemernu brigu“ i dodao da SAD imaju drugačiji cilj od toga da nekome pomognu.

„Kada bismo usvojili američku rezoluciji to bi bio prvi slučaj u istoriji da se u Ujedinjenim nacijama smenjuje legitimni predsednik jedne zemlje“, izjavio je Nebenzja na sednici SB UN.

On je dodao da se Rusija plaši da SAD koriste glasanje o svojoj rezoluciji kao predlog za vojnu intervenciju u Venecueli.

„Mi se ozbiljno plašimo da današnja sednica može biti iskorišćena kao faza u pripremi realne, a ne humanitarne intervencije, kao predlog za mešanje spolja iz razloga što, navodno, SB UN ne može da reši situaciju u Venecueli“, istakao je ruski diplomata.

Rusija i Kina stavile su veto na američku rezoluciju o Venecueli. Za usvajanje dokumenta je glasalo 9 od 15 članica SB UN, a pored Rusije i Kine, protiv rezolucije je bila i Južnoafrička Republika. Tri zemlje su bile uzdržane.

Podsetimo, američka rezolucija je predviđala raspisivanje vanrednih predsedničkih izbora u Venecueli.

 

Izvor Politika, 28. februar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u