Zašto je Vučić tražio 45 dana za odluku?

Vučić je napomenuo da ćemo, „ako se ovako ofanzivno delovanje Prištine nastavi“, biti u „bezizlaznoj situaciji“

Srbi sa Kosova i Metohije zatražili su od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da izađu iz svih institucija na Kosovu i Metohiji, ali ih je on zamolio da sačekaju odgovor države još 45 dana. Šta Beograd novo može da sazna u tom periodu i šta bi moglo ključno da opredeli novu odluku?

Predsednik Srbije je svoju molbu obrazložio rečima da želi da najpre razgovara sa svim najvažnijim svetskim liderima, uključujući i predsednika Kine Si Đinpinga, sa kojim u ovom vremenskom intervalu ima zakazan sastanak. Vučić je napomenuo da ćemo, „ako se ovako ofanzivno delovanje Prištine nastavi“, biti u „bezizlaznoj situaciji“.

Koji važni razgovori mogu da utiču na to da odluka bude izlazak ili ostanak Srba u institucijama?

Zoran Milivojević, karijerni diplomata, za Sputnjik navodi da postoje minimum tri stvari na koje bi skrenuo pažnju, a koje su relevantne za pomenuti vremenski interval.

„Ukoliko bi Srbi izašli iz svih kosovskih institucija, to bi značilo potpuni prekid ili odustajanje od Briselskog sporazuma. Drugim rečima, značilo bi da sporazuma više nema. Srbi su svoje obaveze ispunili. Priština, kao što je poznato, nije. A upravo ulazak Srba u kosovske institucije i po kosovskim zakonima, kao i policija, pravosuđe i ostalo, predstavljaju ispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma. Dakle, izlazak bi značio vraćanje priče unazad“, objašnjava Milivojević.

Druga stvar, navodi naš sagovornik, jeste činjenica da bi, ako bi Srbi sada to uradili, to značilo i zatvaranje mogućnosti za nastavak pregovora vezanih za postizanja sporazuma Beograda i Prištine.

„Treća stvar je ono što je preko potrebno — da se testira međunarodna zajednica vezano za faktičku spremnost, ne verbalnu, da se ide u susret onome što je interes Srbije. To je dijalog radi postizanja kompromisa. Dakle, bitno je testiranje zapadnih činilaca i njihove spremnosti da izvrše pritisak na Ramuša Haradinaja, i da li zaista žele da se dijalog nastavi. To jest, da li je uopšte moguće da se razgovara o nekakvom sporazumu koji bi podrazumevao kompromisno rešenje“, navodi Milivojević.

Kada je reč o Kini i Rusiji, treba da se vidi do koje granice i mere su oni spremni da podrže stavove Srbije.

„Moramo da znamo i šta je njihov stav ukoliko ne bude nastavka dijaloga, a prištinska strana ostane čvrsto na sadašnjim pozicijama, i ukoliko Evropljani čvrsto ostanu na stavu da je potrebno samo priznanje Kosova u granicama iz 2008. i da jedino o tome može da se razgovara“, navodi Milivojević.

On ne sumnja da će Priština ovaj period da iskoristi da izvrši maksimalni pritisak u svom sferama, ali dodaje i da je ovaj period test Srbije, jer je utisak da Beograd više ne može da daje nikakve ustupke, i da nije spreman da sedne za sto i da samo pregovara o priznanju Kosova. Predsednik Srbije je izjavio da su Srbi na KiM trenutno u izuzetno teškoj situaciji, kao 2008. i 2004. godine.

 

Izvor Sputnjik, 28. februar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u