Blumberg: Britanija je izolovana, nema prijatelja u Evropi

Mnoge države se boje da bi u slučaju podrške Londonu bile izgurane iz integracionih procesa unutar EU

London više nema od koga da traži podršku u pregovorima o izlasku iz EU. Zbog neuspešne strategije Tereze Mej, zemlja se našla u izolaciji, piše „Blumberg“.

Autor članka skreće pažnju na izjavu premijera Holandije Marka Rutea, koji je nekada govorio da je „najbolji prijatelj“ Velike Britanije, dok sada žestoko kritikuje vladu Tereze Mej na pregovorima o Bregzitu. To mnogo govori o situaciji u kojoj se našao London, naglasio je „Blumberg“.

Čak u uslovima kada EU razdiru unutrašnje nesuglasice, svih 27 članica bloka uspelo je da sačuva jedinstvenu poziciju na pregovorima sa Londonom ili se makar držalo politike koju vodi Brisel, navodi autor članka.

Osim toga, za poslednje dve godine Mejova je „potrošila dosta svog reputacionog kapitala“: ona je počela pregovore o Bregzitu u „neprijatnom i oštrom“ maniru, precenivši mogućnosti Londona da „dobije od EU uslove tako dobre da kao da je članica bloka“.

„Blumberg“ kritikuje Britaniju zbog nesposobnosti da formira unutar EU koaliciju država koje bi joj mogle pomoći da dobije sve što traži. Nemačka i Holandija, ključne članice EU, okrenule su leđa Londonu zbog „protivrečne logike zahteva da mu se pruži privilegovani pristup tržištu koje sam želi da napusti i da se ne ometa u potpisivanju sopstvenih sporazuma o slobodnoj trgovini“.

Poljska i Mađarska, za koje „Blumberg“ smatra da su na probritanskoj poziciji, ipak su stale u zaštitu „neodvojivosti jedinstvenog tržišta od osiguranja prava njihovih građana“, navodi se u članku. Jasno je zašto se države koje od EU dobijaju više nego što u nju ulažu drže politike Brisela, uveren je autor članka.

Mnoge države se boje da bi u slučaju podrške Londonu bile izgurane iz integracionih procesa unutar EU, a uz to „isuviše veruju NATO-u“ da bi poverovale da će Britanija nakon izlaska iz EU biti izolovana.

Ako u slučaju mogućeg odlaganja izlaska Velike Britanije iz EU Mejova oduži pregovore do još jednog krajnjeg roka, nedostatak prijatelja u EU mogao bi da bude fatalan za njenu političku karijeru, zaključuje „Blumberg“.

 

Izvor Sputnjik, 03. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u