Da li je ,,Američki vek“ zauvek završen?

Svet nas gleda i pita se: Ako vi Amerikanci ne možete da ostvarite mir ni u svojoj kući, kako mislite da donesete mir svetu?

„Politika prestaje na američkim obalama“ bila je doktrina koju su, ne tako davno, poštovale obe stranke, posebno kada je predsednik boravio u inostranstvu, govoreći u ime nacije. Doktrinu je prvi ustanovio senator Artur Vandenberg iz Mičigena 1947. godine, pošto su mnogi republikanci na 80. sednici Kongresa pružili podršku Trumanovom vođstvu u Hladnom ratu protiv Staljinove imperije.

Tradicija poštovanja ovog načela trajala je sve do sredine šezdesetih godina, kada je levo krilo Demokratske stranke skrenulo u iracionalno – i čak nasilno – protivljenje prema ratu u Vijetnamu i predsedniku Lindonu Džonsonu.

Republikanski predsednici Nikson, Regan i Buš Stariji su, uz podršku konzervativnih demokrata, vodili Ameriku do konačne pobede u Hladnom ratu. Ipak, izuzev kratkih perioda, poput okupljanja oko Džordža Buša Starijeg nakon trijumfa u Zalivskom ratu 1991. godine i Džordža Buša Mlađeg nakon 11. septembra, istinsko nacionalno jedinstvo više nikada nije bilo obnovljeno.

NEDELjA RASKOLA
Ako za tu tvrdnju uopšte treba iznositi dokaze, ova nedelja ih je pokazala. Predsednik Tramp otputovao je u Hanoj kako bi se sastao sa severnokorejskim diktatorom. Predmet pregovora bilo je nuklearno oružje Kim Džong Una, uključujući i njegove rakete koje bi mogle dopreti do naše domovine.

Kako je Demokratska stranka vrhovnom komandantu poželela sreću u njegovoj misiji za Ameriku? Tokom Trampovog prvog dana u Hanoju, Odbor za nadzor vlade Predstavničkog doma kojim predsedava Nensi Pelosi održao je javnu raspravu na kojoj je učestvovao bivši Trampov advokat i savetnik Majkl Koen, osuđeni lažni svedok i prestupnik koji se nagodio sa tužilaštvom da mu se smanji kazna.

Vašington je uživao. Televizije su pratile ovaj događaj od početka do kraja. Koenovo svedočenje stavilo je u drugi plan samit Trampa i Kima, pa čak i vesti o vazdušnim sukobima Indije i Pakistana, dvaju nuklearnih sila koje su vodile tri rata od sticanja nezavisnosti pre 70 godina.

Kakvi su novinski naslovi sačekali Trampa kada se vratio kući odbijajući da ukine sankcije Severnoj Koreji u zamenu za blage ustupke koje je ponudio Kim? „Koen označio Trampa prevarantom“ bio je naslov na vrhu naslovne strane Vašington posta. Koenov prikaz svog starog šefa bio je hrabro citiran iznad: „On je rasista. On je manipulant. I on je varalica“.

Bivši Trampov advokat Majkl Koen odgovara na pitanja novinara nakon zatvorenog sveodčenja pred Obaveštajnim komitetom Senata SAD, Vašington, 26. februar 2019.

„Koen optužuje Trampa zbog laži i zataškavanja“, stajalo je na naslovnici Njujork tajmsa. „Koen označio Trampa rasistom, varalicom i prevarantom“, glasio je ogromni naslov Fajnenšel tajmsa. „Koen ističe da je Tramp instruisao zataškavanje“, bilo je na vrhu naslovne strane Volstrit džornala.

Trampu se često prebacuje to što medije naziva „neprijateljima naroda“. Ipak, ti isti mediji ga u kolumnama, kao i u uvodnicima, obično nazivaju rasistom, seksistom, ksenofobom, homofobom, islamofobom i fanatikom. Upuštanje u mržnju prema Trampu je preokupacija, opsesija ovog glavnog grada. Ti naslovi otkrivaju ne samo novinske presude izdavača, već i plan elite koja mu se prva obraća svakog jutra.

Taj plan podrazumeva slamanje predsednika, njegovo sramoćenje, pad i, ako impičment ne bude moguć, težak poraz 2020. godine i naknadnu optužnicu. Naši takozvani „sanjari“ u Vašingtonu maštaju o trijumfalnom povratku establišmenta na vlast sa koje ga je američki narod zbacio 2016. godine.

Ipak, savez koji teži da sruši Trampa je zastrašujući: perjanice duboke države i medijski saradnici, Demokratska stranka i Predstavnički dom, većina članova američkih uticajnih novinarskih krugova, kao i kulturne elite u umetnosti, akademiji i Holivudu.

PRVA SCENA PRVOG ČINA
Koliko su daleko, izvan politike, otišle podele u našem društvu? Kako su deca Kovington katoličke škole otkrila, nošenje MAGA kačekta (kačket sa natpisom Make America Great Again bio je sastavni deo Trampove predizborne kampanje i znak raspoznavanja njegovih pristalica; prim. prev.) se sada smatra rasističkom provokacijom.

U predstavi koja se odvija, Koenovo svedočenje pred odborom Predstavničkog doma bila je prva scena prvog čina. Sada sledi Milerov izveštaj, iako se čini da Robert Miler i njegov tim, nakon dvogodišnjeg istraživanja, nisu pronašli nikakav dosluh između Trampa i Vladimira Putina u slučaju hakovanja Nacionanog odbora Demokratske stranke ili kampanje Hilari Klinton.

Stoga se nade Trampovih mrzitelja usmeravaju ka kancelariji američkog državnog tužioca za južni distrikt Njujorka. Predmeti istrage su Tramp organizacija, Tramp inauguracioni odbor, Tramp fondacija, porodica Tramp i svaki entitet u koji je Donald Tramp bio uključen u prethodnih 40 godina.

Još jednom, pošto je predsednik šef države i šef vlade, on ne može biti optužen. Prvo mora biti smenjen sa mesta predsednika. Ali, da bi ga uklonili, demokrate ga moraju opozvati u Predstavničkom domu i osuditi ga u republikanskom Senatu. A ako to ne učine, moraće da ga pobede na izborima.

Baner sa jednim od potencijalnih slogana Trampove kampanje na predsedničkim izborima 2020. godine

Godine 1968. Džordž Valas iz Alabame otcepio je južnjačke desne populiste iz Demokratske stranke. Liberali Džin Makarti, Robert Kenedi i Džordž Makgovern napali su potpredsednika Huberta Hemfrija sa levice. Pobunjenici iz Grant parka su završili ostatak. Nikson, koji je tada vodio manjinsku Republikansku stranku, imao je ubedljiv komentar: „Ako demokrate ne mogu da ujedine svoju vlastitu stranku, kako misle da mogu ujediniti naciju?“.

Svet koji sve ovo posmatra danas se pita: Ako ste vi Amerikanci u ratu sa samim sobom zbog rase, religije, morala, kulture i politike, ako ne možete da se ujedinite, kako onda mislite da možete ujediniti svet? I oko čega?

Možda je američki vek zaista završen.

 

Preveo Radomir Jovanović

 

Izvor Buchanan.org

Svet
Pratite nas na YouTube-u