Jelena Popadić: Bondstil može nestati preko noći

Vojna baza kod Uroševca, prema jednoj verziji, mogla bi da bude prepuštena Turskoj, a SAD bi podigle novu kod Leposavića, kaže Zukorlić

Ako Priština hitno ne ukine takse, Vašington će povući svoje vojne snage sa Kosova, zaključak je dvodnevnih razgovora zvaničnika Saveta za nacionalnu bezbednost SAD sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija i opozicije – poruka je koju prenosi većina kosovskih medija. Džon Erat, glavni direktor za evropske poslove Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, i Vilijam Bred Berkli, direktor za evropske poslove u ovom savetu, tokom boravka na KiM upozorili su predstavnike prištinskih vlasti da, ukoliko ne promene stav, rizikuju da snose ozbiljne posledice.

„U Vašingtonu se stvorila percepcija da je Kosovo postalo destruktivno, a Srbija konstruktivna. Cilj Amerike je međusobno priznanje kako bi se pregovaralo sa Rusijom o članstvu Kosova u UN”, izvestio je informativni portal „KoSSev”.

Brzo je reagovao i predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji, poručivši da Albanci moraju da održe NATO bazu kod Uroševca Bondstil, da niko ne sme da se usudi da kvari odnose sa SAD i da bi trebalo doneti zajedničku odluku o zahtevima dvojice visokih američkih zvaničnika. Predstavnici Trampove administracije, kako pišu mediji, tokom boravka na KiM demantovali su da postoji nacrt sporazuma Beograda i Prištine koji uključuje demarkaciju granice, razgraničenje ili zamenu teritorija.

Povlačenje američkih trupa prokomentarisao je i predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić, koji je za Politiku rekao da ima nezvanične informacije da se američka vojska povlači iz Bondstila jer će praviti novu bazu. „Reč je o nezvaničnoj informaciji, koju ne mogu potvrditi. Po jednoj verziji, Bondstil bi bio prepušten Turskoj, a SAD bi podigle novu bazu negde na području Leposavića”, pojasnio je Zukorlić.

Međutim, vojnopolitički analitičar Vlade Radulović kaže da je reč o malo verovatnom scenariju, zbog zategnutih odnosa Ankare i Vašingtona. „Jedan od planova o kojima se otvoreno govorilo bio je da se baza Bondstil prepusti Kosovskim bezbednosnim snagama. Druga opcija, koja je nerealna, bila je da turski kontingent preuzme komandovanje ovom bazom. To je na dugom štapu zbog složenih međunarodnih odnosa”, kaže Radulović.

Pojašnjava da je sve što se nalazi u toj bazi privremenog karaktera i da su je Amerikanci gradili ne želeći da se tu zadrže zauvek. Svi objekti su izgrađeni od drvenih ili aluminijumskih panela, što znači da mogu da budu preseljeni gotovo preko noći. Ipak, kako kaže Radulović, to se još neće desiti.

„To bi značilo da se i ceo Kfor povlači, a o tome je rano govoriti. Poruka o povlačenju vojske više je simbolička prema kosovskim Albancima, šta im se može desiti ukoliko ne sarađuju sa Amerikancima, koji su im najbliži partneri. Kosovo bez podrške SAD ne može imati isti status kao danas”, kaže naš sagovornik i dodaje da je Amerika na ovaj način poručila i Beogradu da klima u svetu nije više onakva kakva je bila pre desetak godina ili tokom devedesetih.

„Zbog autogolova koje je Priština sama sebi dala postoji neki prostor za kompromis, konsenzus ili za razgovor o rešenju”, naglašava Radulović. Dodaje da je često boravio u Bondstilu, da je reč o bazi napravljenoj za 7.000 vojnika, ali da je tamo mnogo manje vojske. „Po mojoj slobodnoj proceni, u Bondstilu boravi između 720 i 1.200 vojnika, što zavisi od perioda godine, jer je reč o tranzitnoj bazi u kojoj trupe borave mesec dana ili dve nedelje”, objašnjava.

Slično je mišljenje i potpukovnika u penziji Ljubana Karana, nekadašnjeg pripadnika Kontraobaveštajne službe JNA. On naglašava da je suludo očekivati da se SAD u potpunosti povuku iz Bondstila, jer su uložile veliki novac da naprave tu bazu. Ipak, kako kaže, ovo mesto nema strateški značaj kao nekada, jer je u planu izgradnja novih baza NATO-a u Albaniji, a odnedavno je i Severna Makedonija postala članica ovog vojnog pakta.

„U Makedoniji postoji ogroman vojni poligon Krivolak, koji je svojevremeno figurirao kao najbolji u Evropi. Ako bi tamo napravili uslove za boravak, ta vojska bi imala mnogo veće mogućnosti”, kaže Karan, uz napomenu da je reč o oko 850 vojnika i da se ovaj broj stalno smanjuje.

Na poligonu Krivolak, objašnjava, mogle bi se uvežbavati snage svih zemalja NATO-a. Moguće je organizovati obuke na sredstvima PVO, obuke oklopnih i inžinjerijskih jedinica, vežbe sa zaštitom od bojnih otrova, pa čak i uvežbavati forsiranje reke, jer Vardar prolazi kroz poligon. Karan dodaje da su specifični i klimatski uslovi, koji donekle simuliraju pustinjske, pa se tu NATO može uvežbavati za odlazak u druge regione u svetu.

„Krivolak je vazdušnom linijom blizu Bondstila, a nije racionalno da na dva mesta održavaju tako skupe objekte u kojima borave malobrojne snage. Realnije je i ekonomičnije preseliti ove snage u Krivolak, blizu kojeg je i aerodrom”, objašnjava naš sagovornik.

AMBASADA SAD: JOŠ PODRŽAVAMO KFOR
Sjedinjene Američke Države potvrdile su podršku Kforu i prisustvu američkih trupa u vojnoj bazi Bondstil na Kosovu, saopšteno je iz Američke ambasade u Prištini, prenosi Tanjug. „Politika SAD još podržava Kfor i prisustvo američkih vojnika u logoru Bondstil, koji održava sigurno okruženje i slobodu kretanja na Kosovu. Kao i svuda u svetu, ovaj i drugi rasporedi američkih trupa podležu redovnoj kontroli”, navodi se u saopštenju, prenela je Koha.

 

Izvor Politika 02. mart 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u