„Ako me kidnapuju to će im biti poslednja greška“

Gvaido tvrdi da Maduro mora da ode kako bi se Venecuela oporavila od političke i humanitarne krize u kojoj se nalazi

Venecuelanski opozicioni vođa Huan Gvaido saopštio da će se danas vratiti u Venecuelu kako bi stao na čelo novih protesta protiv predsednika Nikolasa Madura. Time rizikuje da ga vlasti u Karakasu uhapse jer je prošle nedelje prekršio zabranu izlaska iz zemlje, navodi Rojters.

Gvaido, za kojeg Rojters navodi da ga je većina zapadnih država priznala za legitimnog šefa države, to je objavio u jučerašnjem obraćanju putem Tvitera, navodeći da će njegov povratak predstavljati „istorijski izazov“.

„Ako se režim usudi, naravno, da nas kidnapuje, to će im biti poslednja greška koju su napravili“, poručio je Gvaido, ne navodeći lokaciju sa koje se obratio.

On je prethodno putem te društvene mreže pozvao narod Venecuele na današnje opšte demonstracije, koje se poklapaju sa njegovim povratkom u zemlju. AP je preneo Gvaidov tvit o tome da bi građani trebalo da se okupe u 11 sati po lokalnom vremenu.

Gvaido je napisao i da bi građani Venecuele trebalo da prate njegova zvanična obaveštenja u kojima će objavljivati detalje o sastancima sa pristalicama. On je u subotu boravio u Ekvadoru, u sklopu ture po Južnoj Americi, kojom je nastojao da poveća pritisak na venecuelanskog predsednika Madura da podnese ostavku. Gvaido tvrdi da Maduro mora da ode kako bi se Venecuela oporavila od političke i humanitarne krize u kojoj se nalazi, dok je, sa druge strane, Maduro rekao da je Gvaido deo zavere protiv njegove vlade.

 

Izvor Tanjug/B92, 04. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u