Danilov: Novi zeleni dogovor podelio američku elitu

Ako pobedi „Novi zeleni dogovor“, Rusija će se suočiti sa novim sankcijama zato što njena nafta i gas navodno ugrožavaju planetu

Minule nedelje se ozbiljno zaoštrila borba ono programa „Novog zelenog dogovora“ koji bi pre trebalo nazivati „Američkom perestrojkom“ jer je već faktički postao program Demokratske partije SAD za predsedničke izbore koji će se održati 2020.

A ta borba će – zbog procesa globalizacije – svojim rezultatima sigurno znatno uticati na svetsku i rusku ekonomiju. Svetski finansijski sistem je uvezan sa SAD. I zbog dominantnog korišćenja dolara u svetskoj trgovini i zbog ozbiljnog uticaja SAD na finansijska tržišta i ključne međunarodne finansijske strukture poput MMF. Borba oko sudbine „Američke perestrojke“ je u suštini borba između dva pola američke elite od kojih jedan želi da po svaku cenu sačuva postojeći sistem, a drugi je, obrnuto, spreman da krene putem koji garantuje veoma oštru krizu i u američkoj i svetskoj ekonomiji. Na strani „perestrojke“ su uglavnom američki političari, a na strani očuvanja postojećeg sistema – pretežno bankari.

Evo, ukratko, u čemu je suština megaprojekta. Zvezda Demokratske partije u usponu i ljubimica američkih medija i mladeži – kongresmenka Aleksandrija Okasio-Kortez i njen tim – objavili su ambiciozan program-manifest koji pretpostavlja radikalno prekrajanje ekonomije: uvođenje državnih garancija za radna mesta za sve Amerikance, besplatne stanove, školovanje i lečenje za sve, prihode i za one koji ne mogu ili ne žele da rade, odustajanje od nafte, gasa i atomske energije u ime borbe protiv globalnog otopljavanja. Takođe: radikalno smanjenje broja privatnih automobila i avionskih letova (takođe u ime borbe sa otopljavanjem), kao i remont svih zgrada radi smanjenja troškova za njihovo grejanje i hlađenje. Tvorci programa žele i da smanje broj krava u svetu (čak javno žale što broj krava za deset godina neće biti „sveden na nulu“).

Ako pobedi „Novi zeleni dogovor“, Rusija će se suočiti sa novim sankcijama zato što njena nafta i gas navodno ugrožavaju planetu. A glavni neprijatelj biće Kina koja aktivno koristi naftu, gas i ugalj. Parola „Uništimo kinesku industriju i energetiku da bismo spasili planetu“ – može steći široku podršku u SAD.

Ideje sadržane u programu „Američke perestrojke“ mnogima će se učiniti čistim bezumljem. Međutim, u SAD – kako ukazuje patrijarh američke konzervativne žurnalistike Šon Haniti – mnoge uticajne demokrate i mediji podržavaju Okasio-Kortez. Čak su i mnogi verovatni kandidati za nominaciju Demokratske partije za predsednika SAD već izjavili da podržavaju kurs koji je „naznačila Aleksandrija“. Diskusija o tom programu već je stigla do pitanja – kako isfinansirati njegovu realizaciju.

Tim bivšeg šefa Uprave Kongresa SAD za budžet Daglasa Holca-Ikina izračunao je da je za finansiranje svega iz „Američke zelene perestrojke“ potrebno 90 biliona dolara, odnodno – 600.000 dolara po svakoj američkoj porodici. Poređenja radi: američki BDP bio je 2017. godine 19,39 biliona dolara. Jasno je, dakle, da tolikog novca u američkom budžetu nema i neće ga ni biti. Tim pre što SAD bveć žive „na kredit“ jer je državni dug premašio 22 biliona dolara.

Čak i neki visoki zvaničnici Demokratske partije predlažu da sve bude plaćeno dolarima koje će naštampati Sistem federalnih rezervi. Obrazloženje je: Sistem štampa dolare pa za SAD budžetski deficiti nemaju nikakav značaj. Čuju se i tvrdnje da će američka ekonomija – kada svaka benzinska pumpa bude zamenjena solarnom električnom stanicom, a svaki Amerikanac bude imao posao ili pristojnu nadoknadu za nemanje posla – „pokazati prava čudesa burnog rasta“. Zato navodno neće biti probleme kako finansirati reforme već kako potrošiti zarađeni novac.

Oduševljavanje ovakvom perspektivom uzelo je takvog maha da su kongresmeni tražili od šefa Sistema federalnih rezervi, Džeroma Pauela, da odgovori na pitanje: da li je moguće povećavanje budžetskog deficita „do beskonačnosti“ s obzirom da Sistem može „do beskonačnosti“ štampati dolare i držati kamatne stope oko nule?

Pauel, koji je verovatno najuticajniji finansijer planete, razočarao je one koji su skloni državnom finansiranju „Američke zelene perestrojke“:

„Pogrešna je ideja da budžetski i trgovinski deficiti nemaju značaj za zemlje koje se mogu zaduživati u sopstvenoj valuti. Državni dug SAD već je preveliki u odnosu na BDP, a što je mnogo važnije – raste brže mnogo nego BDP. moramo manje trošiti ili obezbediti veće prihode“.

Međutim, teško da će Pauelovo upozorenje zaustaviti političare koji žele da sa svojim biračima i sponzorima dele 90 biliona dolara (makar i obescenjenih). Dođe mi da poželim uspeh pristalicama „Američke zelene perestrojke“ jer će hiperinflacija i ekonomska kriza, koje će poroditi, urušiti jednopolarni američki svet koji već puca po šavovima.

Samo, postoji opomena Vajmarske Nemačke: žestoke ekonomske krize pomažu dolasku na vlast neuravnoteženih i i otvoreno opasnih političkih lidera. U suštini, ekonomski rizici koji dolaze od SAD mogu se u tom slučaju veoma brzo pretvoriti u vojne rizike. A za takve rizike je poželjno pripremati se unapred.

 

Autor Ivan Danilov

 

Izvor Fakti, 04. mart 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u