Dojče vele: Vučićeva izjava o Kosovu povučena zbog pogrešnog prevoda

„Novinar je insistirao da radi intervju na srpskom, ali je njegov srpski slab“, rekla je Vučićeva savetnica za medije Suzana Vasiljević

Srpski predsednik je spreman da prizna Kosovo ako dobije nešto zauzvrat? Ta vest agencije ANSA dospela je u svetske medije. Kako saznaje DV, vest je ubrzo povučena zbog pogrešne interpretacije i greške u prevodu.

Velika je to vest. Posle dvadeset godina rata, progona i jalovih pregovora jedan srpski predsednik – i to jedan koji ima apsolutnu moć – nagoveštava da bi Srbija mogla da prizna Kosovo. „Ne možemo priznati Kosovo, a da ništa ne dobijemo od druge strane“, prenela je u ponedeljak popodne beogradska agencija Beta ključni odgovor Aleksandra Vučića iz intervjua italijanskoj agenciji ANSA.

Tu formulaciju je lako protumačiti kao da Vučić „ne isključuje mogućnost eventualnog priznanja nezavisnosti Kosova“. Tako je na svojim servisima na engleskom i nemačkom prenela i jedna od najvećih svetskih agencija Frans pres (AFP) i takva verzija se sada nalazi na nizu uticajnih svetskih portala.

Nevolja je u tome što su u trenutku objavljivanja vesti AFP (ponedeljak u 21:58) italijanska ANSA, a zatim i srpska Beta uveliko korigovali prvobitnu verziju. „Bilo je problema u interpretaciji, kao što se često dešava sa stranim jezicima. U koordinaciji sa kabinetom predsednika smo odlučili da ispravimo vest“, kaže za DV Franko Kvintano, dopisnik ANSA iz Beograda.

U korigovanoj verziji ostala su manje-više opšta mesta o kojima je Vučić ranije mnogo puta govorio: „Ako ne bude postignut kompromisni sporazum o Kosovu, biće katastrofa.“ Predsednik Srbije je uveren „da možemo doći do rešenja uz pomoć naših evropskih prijatelja i uz podršku Rusije, Amerike, Kine i drugih zemalja“.

Novinar je insistirao da radi intervju na srpskom, ali je njegov srpski slab, rekla je za portal Raskrikavanje Vučićeva savetnica za medije Suzana Vasiljević. „Vučić je rekao da kompromis ne može da bude da svi dobiju nešto, a da jedna strana izgubi sve, dakle nije rekao ništa drugo od onog što inače govori, to je ono što on stalno ponavlja. Kada smo videli intervju, kada je već izašao, pozvala sam ih i zamolila da ga još jednom preslušaju i da isprave“, tvrdi Vasiljević.

Dakle ništa od velike vesti niti nagoveštaja eksplicitnog priznanja Kosova. Kako je DV u utorak ujutru nezvanično saznao u agenciji AFP, i oni spremaju ispravku svoje zakasnele i pogrešne vesti. U međuvremenu je vest povučena. No kao i toliko puta do sada – nije isključeno da su novinari širom sveta već seli za tastature da analiziraju i komentarišu izjavu koja po svemu sudeći nikada nije data.

 

Izvor Dojče vele, 05. mart 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u