Išarana grobnica Ante Pavelića (FOTO)

Krst iznad dvaju grobnih mesta je išaran crvenom bojom, a ispod njega je nacrtana zvezda petokraka, srp, čekić i natpis SKOJ

Porodičnu grobnicu Ante Pavelića, nepoznate osobe su u Madridu išarale simbolima srpa i čekića, zvezde petokrake i natpisima SKOJ-a, prenosi danas hrvatski portal Indeks. Kako navodi hrvatski portal, fotografija išarane grobnice objavljena je na Fejsbuk stranici „Hrvati Dojčland“, prenoseći je od „Odbora koji brine o ostavštini Višnje Pavelić“.

U saopštenju koje je ovim povodom objavio odbor koji brine o zaostavštini Višnje Pavelić, poslednje umrle od troje dece Ante Pavelića, navodi se da su oba grobna mesta išarana crvenom bojom, natpisima SKOJ i zvezdom petokrakom.

Odbor u saopštenju osuđuje ovaj, kako se navodi, „vandalski čin“, uz napomenu da „svaka mrtva osoba ima pravo na označeno grobno mesto, a živi na odavanje počasti svojim mrtvima“.

„Neokomunistički izgrednici su grafitima oskrnavili i oštetili grobnicu i tako podsetili na skrnavljenja i rušenja hrvatskih grobova i mnogih grobalja u delovima Hrvatske i BiH nakon uspostave njihove Jugoslavije“, piše u saopštenju.

Na fotografiji se vidi da je grobnica, u kojoj su pokopani Pavelić, njegova supruga Mara, sin Velimir i ćerka Višnja, ispisana grafitima na ćirilici i komunističkim simbolima srpa i čekića. Kako prenosi Indeks, i krst iznad dvaju grobnih mesta je išaran crvenom bojom, a ispod njega je nacrtana zvezda petokraka, srp, čekić i natpis SKOJ (Savez komunističke omladine Jugoslavije).

Portal dodaje i da je, s obzirom da je reč o privatnom madridskom groblju, odbor uputio protestno pismo vlasnicima groblja i zatražio saniranje oštećenja. Ante Pavelić bio je jedan od osnivača ustaškog pokreta i vođa nekadašnje NDH.

 

Izvor Tanjug/B92, 05. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u