Italijanski ambasador: Srbija ostvarila veliki napredak

„Srbija ima veliki potencijal i mogu samo da kažem ‘nastavite tako’ i, pre svega, ‘zauvek zajedno!“

Srbija može da odigra ključnu ulogu za Italiju i za celu EU u obezbeđivanju stabilnosti na Balkanu i intenzivnijoj regionalnoj saradnji, kaže ambasador Italije.

Uoči posete italijanskog premijera Đuzepea Kontea Srbiji, Lo Kašo je u intervjuu za Blic govorio o „odličnim bilateralnim odnosima“ dve zemlje, investicijama i podršci Italije u evrointegracijama Srbije, kao i o postizanju sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine.

Italija i Srbija ove godine obeležavaju „dupli jubilej“ – 140 godina diplomatskih odnosa i 10 godina strateškog partnerstva, a ambasador ocenjuje da je reč o „zaista posebnoj godini“ za odnose dve zemlje, ističući da činjenica da će Konte boraviti u sredu u Beogradu u okviru prve bilateralne posete jednoj zemlji na evropskom kontinentu govori da se radi o veoma važnom trenutku.

„Italija i Srbja imaju odlične bilateralne odnose, potvrđene iskrenim prijateljstvom i višestrukim afinitetima. Srbija ima veliki potencijal i od kada sam došao ovde, pre nešto manje od godinu dana, mogao sam da se uverim koliko ova zemlja ulaže napora. Mogu samo da kažem ‘nastavite tako’ i, pre svega, ‘zauvek zajedno!“, poručio je Lo Kašo.

On je naglasio da Srbija može da odigra „ključnu ulogu za nas i za celu Evropsku uniju u obezbeđivanju stabilnosti na Balkanu i intenzivnije regionalne saradnje“. S svoje strane, dodao je, Italija nastavlja sa pružanjem snažne podrške Srbiji na njenom putu evropskih integracija.

„Upravo zbog toga, ohrabrujemo Beograd da nastavi s brzim sprovođenjem unutrašnjih reformi. Poslednjih godina je ostvareno dosta napretka i mi smo ovde kako bi Srbija nastavila da oseća podršku i sa te strane“, rekao je Lo Kašo dodajući da su potrebna poboljšanja u okviru ekonomskog sektora, ali i administracije i vladavine prava.

Na konstataciju da je pitanje Kosova glavni uslov u pregovorima EU sa Srbijom, ali da je Priština preduzela neke negativne poteze, kao što su nametanje taksi, neprijateljska retorika i transformacija kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, te pitanje kakav je stav Italije u tom pogledu, Lo Kašo je rekao: „Postizanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine fundamentalno je za stabilnost čitavog regiona i u vrhu prioriteta Evropske unije za Balkan“.

On je pozvao Prištinu da što pre ukine takse koje je uvela na srpsku robu. „Beograd je u tome sačuvao odgovoran stav koji mi veoma cenimo. Važno je, u tom smislu, da se i sa srpske strane ulože napori kako bi se povećalo međusobno poverenje između strana i omogućilo pozitivno okončanje dijaloga kojim posreduje EU, a koji ostaje odlučujući za postizanje kompromisnog rešenja sa Prištinom“, naveo je ambasador.

 

Izvor Tanjug/B92, 05. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u