Makron izneo plan o renesansi EU, Berlin ne komentariše

Predsednik Francuske Emanuel Makron predložio je niz reformi kako bi se osigurala budućnost Evropske unije

Predsednik Francuske Emanuel Makron predložio je niz reformi kako bi se osigurala budućnost Evropske unije. U autorskom tekstu koji je objavljen u novinama širom Evrope, on predlaže formiranje agencije koja bi štitila Uniju od sajber napada.

Pred majske izbore za Evropski parlament, Makron se zalaže za uvođenje zabrane stranim silama da finansiraju evropske političke partije. Ukazuje i na to da Britanci nisu bili pravilno informisani pre glasanja o napuštanju Evropske unije.

Makron je predlog o „evropskoj renesansi“ uputio direktno „građanima Evrope“ i to otvorenim pismom objavljenim u novinama u svih 28 država članica EU. U pismu Makron navodi da je Evropskoj uniji kao instituciji potrebna velika promena, ako želi da zaustavi države članice da se „povuku u nacionalizam“ – direktno aludirajući na Bregzit.

„Ko je Britancima rekao istinu o budućnosti posle Bregzita?“, upitao je, koristeći povlačenje Britanije kao primer za krizu u Evropskoj uniji. „Ko im je pričao o tome da će izgubiti pristup tržištu EU? Ko im je pomenuo kakve rizike po mir u Irskoj donosi ponovo uspostavljanje granice?“ On je EU opisao „ne samo kao ekonomsko tržište“ već kao „projekat“, a zatim nastavio sa predstavljanjem sopstvenog „plana za EU“.

UKRATKO: ŠTA MAKRON PREDLAŽE?
U otvorenom pismu Evropi, Makron predlaže kreiranje nekoliko novih tela koja bi nadgledala promene unutar EU. To su:

1) Evropska agencija za zaštitu demokratije, ona bi se bavila zaštitom od sajber napada, širenja lažnih vesti i sprovođenjem zabrane za strane sile za finansiranje evropskih političkih partija
2) Evropski savet za unutrašnju bezbednost, koji bi obuhvatao evropsku agenciju za granične snage i kancelariju za azil, kao i Evropski savet za bezbednost koji bi „uključio i Veliku Britaniju“
3) Minimalna plata u EU, koja bi bili „prikladna za svaku zemlju“, o kojoj bi se kolektivno pregovaralo na godišnjoj osnovi i koja bi bila garancija da će građani EU dobiti „istu platu za isti posao“
4) Evropska banka za klimu, koja bi finansirala ostvarivanje predloženih ekoloških ciljeva, poput „nulte emisije ugljenika do 2050. i prepolovljenje upotrebe pesticida do 2025. godine“
5) Evropske snage za bezbednost hrane, čiji bi zadatak bio da „poboljša kontrolu hrane“ i zaštiti od „lobiranja“ i koja bi se bavila „nezavisnom naučnom procenom supstanci opasnih po životnu sredinu i zdravlje“.
6) Konferencija za Evropu, koja bi prema Makronovoj želji trebalo da bude formirana do kraja ove godine, tako da promene mogu da predlože i odobre predstavnici institucija EU i država članica.

JEDINSTVENA POLITIKA AZILA
Makron je zatim rekao da bi oni koji žele da uđu u bezvizni šengenski prostor trebalo da prihvate i strožu kontrolu spoljnih granica i zajedničku politiku azila za migrante.

U ovom trenutku zemlje članice Šengena imaju različite politike o azilu i imigraciji. Nemačka je, na primer, prihvatila oko 1,2 miliona tražilaca azila tokom krize 2015. i 2016. godine, dok je Mađarska usvojila zakon kojim se kažnjavaju advokati i aktivisti koji su pomagali tražiocima azila.

„Potrebne su nam zajedničke granične snage i evropska kancelarija za azil, obavezna je stroga kontrola i evropska solidarnost kojoj će svaka zemlja dati svoj doprinos pod nadzorom Evropskog saveta za unutrašnju bezbednost“, piše on.

„EVROPA – U KOJOJ JE NASTALA SOCIJALNA SIGURNOST“
Francuski predsednik zatim predlaže uvođenje novih mera socijalne sigurnosti za građane EU, uključujući i novu „minimalnu platu“ koja bi bila „prikladna za svaku zemlju i o kojoj bi se kolektivno pregovaralo svake godine“. Kaže i da bi EU trebalo da ima „društveni štit“, koji bi garantovao da radnici na istim poslovima imaju istu platu.

„[Evropa] treba da pokrene projekat konvergencije, a ne konkurencije“, dodaje.

Makron predlaže i nove ekološke ciljeve u EU – „nultu emisiju ugljenika do 2050. godine i prepolovljenje upotrebe pesticida do 2025. godine“ – što bi finanirala nova Evropska banka za klimu. Nove Evropske snage za bezbednost hrane bi kontrolisale hranu širom EU i finansirale nezavisna naučna istraživanja u borbi protiv uticaja korporativnih lobija.

„Ne smemo da dozvolimo da nacionalisti bez ikakvog rešenja iskoriste ljudski bes“, zaključuje on.

ZABRANA FINANSIRANjA POLITIČKIH STRANAKA IZ INOSTRANSTVA
Makron se prvenstveno zalaže za formiranje nove Evropske agencije za zaštitu demokratije, koja će svakoj državi članici obezbediti stručnjake koji mogu da zaštite izborne procese od sajber napada i manipulacije stranih sila.

„Naša prva sloboda je demokratska sloboda“, piše on. „To je sloboda da biramo naše lidere iako strane sile nastoje da utiču na naše glasove na svim izborima.“

Zatim dodaje da „bi trebalo zabraniti da strane sile mogu da finansiraju evropske političke stranke“. Ovo se smatra aluzijom na tvrdnje o ruskim vezama sa kampanjom za Bregzit, kao i na kontroverzu oko ruskog finansiranja krajnje desničarske francuske političke partije Nacionalnog fronta.

Osim toga, francuski predsednik kaže da bi EU trebalo da donese pravila „zabrane pozivanja na mržnju i nasilje na internetu“. Kaže i da bi EU trebalo da napiše novi sporazum o odbrani i bezbednosti, te da osnuje Evropski bezbednosti savet, koji bi uključio i Veliku Britaniju.

Francuska je 2017. godine saopštila da je bila meta 24.000 sajber napada tokom godine – i upozorila da bi mogla biti pogođena kampanjom poput one za koju se misli da su cilj bili američki izbori 2016. godine.

Evropski savet za inovacije, koji već postoji, trebalo bi da dobije veći budžet „na nivou Sjedinjenih Država“ kako bi se podržalo istraživanje novih tehnologija, poput veštačke inteligencije.

 

Izvor Bi-Bi-Si/B92, 05. mart 2019.

NEMAČKA BEZ KOMENTARA
Nemačka vlada je saopštila da je za proevropske snage važno da iznesu svoje ideje za budućnost Evropske unije. Ipak, zvanični Berlin nije komentarisao detalje poslednjih reformskih predloga francuskog predsednika Emanuela Makrona.

„Važno je da proevropske snage odrede svoje koncepte pre evropskih izbora“, navodi se u kratkom saopštenju nemačke vlade, posle Makronovog apela biračima da izaberu jaču EU. Vlada Nemačke je dodala da „podržava aktivnu raspravu o pravcu EU“. Makron je juče predložio preuređenje Šengen zone slobodnog kretanja, u uvodniku o potrebnim reformama za obnovu Unije.

Njegove reči bi trebalo da budu poziv na buđenje za evropski blok u kome traži fundamentalne reforme, uoči izbora u maju. Više predloga ima za cilj da štiti i brani građane Evrope, dok istovremeno daje Uniji novi podstrek u odnosu na globalnu konkurenciju.

Makron predlaže zajedničku graničnu policiju i evropsku kancelariju za azil, obavezu stroge kontrole, evropsku solidarnost u kojoj će svaka zemlja dati svoj doprinos pod upravom Evropskog saveta za unutrašnju bezbednost.

Francuski predsednik nastoji da uveri glasače u ozbiljnost planova da reformiše evropsku trgovinu, konkurentnost, digitalnu i klimatsku politiku, u koje uključuje i plan o formiranju evropske banke za klimu koja bi finansirala ekološku tranziciju.

 

Izvor Beta/B92, 05. mart 2019.

KOJE ZEMLjE SU PODRŽALE MAKRONOV PLAN O „RENESANSI EU“?
Apel francuskog predsednika Emenuela Makrona za jaču EU, objavljen u današnjim medijima 28 država članica, za sada su podržale Belgija, Francuska i Finska.

U jučerašnjem tvitu, finski premijer Juha Sipila je ponudio podršku za Makronov apel za bezbednost, održivi razvoj i klimatsku politiku, preneo je AP. Sipila je smatra da ljudi moraju da vide da je EU sposobna za donoššenje odluka i njihovo implementiranje. Premijer Belgije Čarls Majkl je naveo da nade polažže u Evropu koja šštiti slobodu i demokratiju, prenela je agencija Belga.

U Francuskoj, gde je Makronova popularnost opala od izbora, sada vlada skepticizam. Nadin Moranom iz opozicione partije republikanaca je naglasila kako se u predsedničkoj kolumni reč Francuska spominje samo jedanput.

„To je makronizam, Francuska izgleda treba da nestane u Evropskom federalizmu“, dodala je Nadin.

 

Izvor Tanjug/B92, 05. mart 2019.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u