Novosti: Složeni tehnološki zaokret srpske odbrambene industrije

Tehnološki zaokret u razvoju i proizvodnji vojnih sredstava jasno se vidi iz poslednjih nastupa domaće odbrambene industrije u inostranstvu

Plan državnog i vojnog vrha, da vrednost godišnjeg izvoza srpskog naoružanja, municije i vojne opreme dostigne milijardu američkih dolara do polovine sledeće decenije, biće dostižan samo uz ubrzani rad na složenim borbenim sistemima – vozilima, raketama, letelicama i „pametnoj“ municiji. Domaća vojna industrija poslednjih godina napravila je veliki skok u razvoju ovih sredstava i upisala se na mapu inovatora i proizvođača i složene borbene tehnike.

Tehnološki zaokret u razvoju i proizvodnji vojnih sredstava – od kvalitetne, ali jednostavne i jeftine municije i lakog naoružanja ka sofisticiranim borbenim sredstvima 21. veka – jasno se vidi iz poslednjih nastupa domaće odbrambene industrije u inostranstvu. To potvrđuje i nedavno održani sajam u Abu Dabiju „Ajdeks 2019“, gde je Srbija istakla svoje najjače adute od kojih se očekuje da budu ulaznica u krug odabranih evropskih proizvođača vojne tehnike.

Nezvanična vest da je Kipar, uz osam vozila „miloš“ kupio i jednu kompletnu bateriju od 24 samohodne haubice „nora B-52“, i tako se pridružio starijim korisnicima Mjanmaru, Keniji i Bangladešu, potvrđuje da srpsko složeno naoružanje ima dobar prolaz u svetu. To se uz artiljeriju novog vremena posebno odnosi na raketni program, koji je i nedavno u Abu Dabiju izazvao veliko interesovanje potencijalnih kupaca iz sveta.

Pored javnog preduzeća „Jugoimport SDPR“ i Vojnotehničkog instituta, lider u ovoj oblasti je kompanija „Edepro“ iz Beograda koja je jedan od glavnih nosilaca srpskog razvoja visokosofisticirane raketne tehnike. Ova firma zapošljava oko stotinu inženjera koji su iznedrili niz projekata. Tu je bespilotni helikopter „stršljen“, letelica „aleks“, raketa „šumadija“, kao i najnoviji proizvod – prva srpska leteća bomba sa GPS navođenjem. Zaštitni znak i najsloženiji sistem koji se razvija u Srbiji jeste raketni sistem „alas“ i nova njegova nova varijacija „ralas“ (umesto turbomlaznog motora koristi raketni), postavljen na platformu vozila „lazar“.

– Prvi put u istoriji Srbije razvijen je „alas“ raketni sistem uz pomoć optičkog kabla, sposoban da pogodi cilj na velikoj udaljenosti. Reč je o izuzetno razvijenoj tehnologiji na polju gde se i najrazvijenije zemlje bore da iznesu slične projekte. „Ralas“ je veoma sličan projekat, koji je planiran i za upotrebu u Vojsci Srbije – objašnjavaju stručnjaci kompanije „Edepro“.

Da je Srbija već duže vreme upisana na mapu konstruktora i proizvođača raketa, svedoči i to da je beogradski „Edepro“ vlasnik pečata najpreciznije nevođene rakete od 122 milimetra na svetu, koja ujedno ima i najveći domet u svojoj kategoriji – 40 kilometara. U toku je rad na novoj verziji ovog projektila koji nosi oznaku G-2000. Plan je da dostigne domet od čak 52 kilometra, a kompletan dizajn proizvod je domaće pameti. Ova raketa osmišljena je uz korišćenje originalne tehnologije čvrstog kompozitnog termoplastičnog raketnog goriva.

Srbija je prošle godine izvezla vojnu tehniku, oružje i municiju u vrednosti od više od 600 miliona dolara, što je oko 14 odsto više nego 2017. Projekcija je da će država od ove delatnosti ove godine zaraditi između 100 i 200 miliona više nego lane. Preduslov za ovakav rezultat jeste nastavak ulaganja i pun gas u razvoju započetih projekata.

Rapidan zaokret u konceptu domaće odbrambene industrije glavni urednik vazduhoplovnog portala „Tango siks“ Petar Vojinović vidi pre svega na terenu vođenih raketa i bespilotnih borbenih sistema.

– Na Srbiju se već duže vreme ne gleda isključivo kao na zemlju kvalitetne malokalibarske i artiljerijske municije. Naše državne i privatne kompanije uspešno su se uhvatile ukoštac sa najvećim izazovima – razvojem raketa, dronova, vođenih municija i složenih borbenih vozila. To su platforme koje daju dosta mogućnosti za modifikacije po želji kupaca. Na primer, borbeni bespilotni helikopter je tip letelice koji, jednom kada se razvije u potpunosti, predstavlja vrh vazduhoplovne tehnike kojim većina zemalja sa zavidnom vojnom reputacijom ne može da se pohvali – objašnjava Vojinović.

NOVAC I STRUČNjACI
Stručnjaci za vojnu tehniku naglašavaju da je za uspešan razvoj složene borbene tehnike neophodno kontinuirano ulaganje, ali i snažna kadrovska baza. Država je u osam fabrika namenske industrije od 2014. do danas uložila više od 130 miliona evra, a dodatnih 50 miliona izdvojeno je za nabavku tehnologije i mašina. Ovaj sektor u Srbiji zapošljava oko 12.000 ljudi, od kojih dobar deo čine i visokoobrazovani stručnjaci. VTI iz Žarkova, vodeća naučnoistraživačka ustanova, koji je prošle decenije doživeo kadrovski krah, prošle godine primio je 48 mladih inženjera.

VIŠE MUNICIJE ZA SVET
Uprkos opredeljenju da razvija složene sisteme namenska industrija Srbije ne odustaje ni od svoje osnove – proizvodnje municije. Kapaciteti ove delatnosti rapidno su podignuti pre godinu i po, kada je otvorena nova fabrika municije u Uzićima. U nju je uloženo 90 miliona evra, a godišnje će proizvoditi oko 100 miliona komada municije malog kalibra. Sledeće godine počeće sa radom linija za metke kalibra 12,7 milimetara, koji su izuzetno traženi na svetskim tržištima.

 

Izvor Večernje novosti, 04. mart 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u