Novosti: Vašington u kosovskoj ofanzivi, Brisel sve nemoćniji

Amerika nestrpljiva da se dijalog što pre nastavi, a njeni predstavnici ne kriju očekivanja. Krajem nedelje stiže i podsekretar Dejvid Hejl

Diplomatska ofanziva Vašingtona na Prištinu, gde se poslednjih nedelja smenjuju američki emisari sa oštrim porukama upućenim liderima kosovskih Albanaca, očigledno ima cilj da SAD nadomeste sve pasivniji Brisel u posredničkoj ulozi prilikom rešavanja pitanja KiM.

Tako sagovornici Novosti ocenjuju pojačano angažovanje američkih zvaničnika „na terenu“, ali i imenovanje Filipa Rikera za pomoćnika državnog sekretara SAD zaduženog za Evropu i Evroaziju. Riker, iskusni diplomata koji odlično poznaje prilike na Balkanu i važi za „čoveka koji završava poslove“, pozvao je Prištinu da ukine takse na srpsku robu, a Beograd da prekine lobiranje za povlačenje nezavisnosti Kosova i za sprečavanje njegovog prijema u međunarodne organizacije.

U Beograd i Prištinu krajem nedelje dolazi podsekretar za politička pitanja Dejvid Hejl da bi, kako je najavljeno iz Stejt departmenta, razgovarao o „istorijskoj šansi da se postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa“. Odmah za njim stižu i dva glavna savetnika za spoljnu politiku nemačke kancelarke Angele Merkel – Matija Leutenberg i Jan Heker.

Šef diplomatije Ivica Dačić ove posete vidi kao potvrdu toga koliko nema uspeha u tome da se izvrši pritisak na Prištinu. A povodom poruke Rikera da Beograd narušava atmosferu napretka ka dogovoru svojim lobiranjima da se povuku priznavanja Kosova, Dačić kaže, za Novosti, da je pre tri dana Islamska konferencija pozvala sve zemlje da priznaju Kosovo, a da se od nas traži da prekinemo kampanju, ali da to ,,ne dolazi u obzir“.

– Protiv nelegalno i jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova Srbija se bori svim legalnim sredstvima. I nemamo nameru da odustanemo od plana da ubedimo države koje su priznale Kosovo da povuku tu odluku i da glasaju protiv njihovog prijema u međunarodne organizacije. Sve veća nervoza Prištine i njihovih zaštitnika samo nas uverava da smo izabrali pravi put. Bolje bi bilo da sve države, zainteresovane za rešenje kosovskog čvora, ulože svoj uticaj ili razne mehanizme koje su ranije primenjivale na nama, da prištinsku stranu dozovu pameti i za pregovarački sto – navodi Dačić.

Inače, u Prištini su nedavno boravili zvaničnici Saveta za nacionalnu bezbednost SAD, Džon Erat i Brad Berkli, koji su albanskim liderima još jednom preneli poruku da Vašington očekuje hitno ukidanje taksa ili će, u protivnom, primeniti sankcije. Spekulisalo se i da se na listi pretnji SAD našlo i moguće povlačenje američkih trupa iz misije Kfora koje su stacionirane u vojnoj bazi „Bondstil“ kod Uroševca.

Prema nezvaničnim informacijama, SAD žele da se dogovor između Beograda i Prištine postigne u ovoj godini. S obzirom na to da EU potresaju unutrašnji problemi i da joj predstoje izbori, očigledno je da Brisel nema snage da vodi ključnu ulogu u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister, koji je nedavno bio u poseti Beogradu i Prištini, rekao je u utorak da je EU spremna da posreduje u sledećoj rundi dijaloga, ali da u ovom trenutku još nisu stigli do toga.

– Sada se moramo koncentrisati prvenstveno na nastavak dijaloga, a prva stvar je da se obe strane vrate za pregovarački sto u Briselu. Hajde da nađemo rešenje, jer nalazimo se u ključnoj fazi – poručio je Mekalister.

Beograd ponavlja poznat i čvrst stav: nema povratka za pregovarački sto dok Brisel ne ukine anticivilizacijske takse. A premijer privremenih institucija u Prištini i u utorak je poručio da ne odustaje od tarifa na srpsku robu:

– Moj stav o taksama znate, promena nema!

Izrazivši zabrinutost zbog nedostatka jedinstva političkih subjekata kada je reč o, kako je rekao, „pitanjima od nacionalnog interesa“, on je kazao da razume želju pojedinih političkih lidera koji mu nude izlaz iz aktuelne situacije.

DIJALOG KLjUČAN ZA ULAZAK U EU
Da li EU ima planove kako da oživi dijalog, možda će u sredu otkriti generalni direktor Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson, koji će se sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu. Danijelson je, inače, u utorak rekao na „Kopaonik biznis forumu“ da je rezultat dijaloga važan kako bi i Srbija i Kosovo mogli da nastave put u Evropsku uniju.

PARADA POSVEĆENA OVK
U prištini je u utorak započela skandalozna manifestacija koja će trajati nekoliko dana, „Epopeja OVK“, povodom 21 godine od pogibije prvog komandanta terorističke organizacije Adema Jašarija. Početak manifestacije, koja se održava pod patronatom premijera privremenih institucija u Prištini Ramuša Haradinaja, startovala je paradom pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova u kasarni „Adem Jašari“ u Prištini, a poslednjeg dana u selu Prekaze biće održan program pod nazivom „Noć vatri“.

PORUKE ZVANIČNIKA SAD I EU
Filip Riker: Kosovo i Srbija rizikuju da potroše najbolju šansu u jednoj generaciji da reše spor. SAD pozivaju Beograd i Prištinu da odstrane barijere u pregovorima i omoguće da dijalog krene napred.

Metju Palmer: Prespanski sporazum je uspeo zato što su to želeli lideri obeju strana. Mi želimo da se to ponovi u pregovorima Beograda i Prištine i da dogovor prihvate i Beograd i Priština. Nema crvenih linija, ali ni blanko čekova.

Federika Mogerini: Postizanje sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa zahteva atmosferu koja doprinosi dobrosusedskim odnosima, uz poštovanje i sprovođenje ranijih sporazuma i izbegavanje postupaka i izjava koji su nespojivi sa ukupnim interesima i strateškim ciljevima regiona.

 

Izvor Večernje novosti, 6. mart 2019.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u