Podgorica i London potpisali sporazum koji olakšava izručenje Kneževića

Knežević ima britansko državljanstvo i za njim je raspisana crvena Interpolova poternica

Crna Gora i Velika Britanija potpisale su danas u Londonu bilateralni ugovor kojim se olakšava izručenje sopstvenih državljana optuženih za teška krivična dela.

Ugovor je potpisan u trenutku kada se u Londonu nalazi vlasnik Atlas grupe Duško Knežević, u Crnoj Gori osumnjičen da je kao organizator kriminalnih grupa Crnu Goru oštetio za više stotina miliona evra.

Knežević ima britansko državljanstvo i za njim je raspisana crvena Interpolova poternica.

Iz crnogorske Vlade je saopšteno da su potpredsednik Vlade Zoran Pažin i britanski ministar za Evropu Alan Dankan potpisali bilateralni ugovor kojim se dopunjava Evropska konvencija o ekstradiciji i olakšava njena primjena.

Nakon sastanka je saopšteno da su dve države spremne da jedna drugoj izruče i sopstvene državljane, ukoliko ih druga država potražuje za teška krivična dela za koja je zaprećena kazna od pet ili više godina zatvora.

„Ugovor nedvosmisleno ukazuje da izmedju Crne Gore i Velike Britanije vlada visok stepen medjusobnog uvažavanja i poverenja, uz uverenje da će pravni sistemi obe države svakom licu koje bude izručeno garantovati pravo na pravično sudjenje, uz poštovanje pretpostavke nevinosti“, naveo je Pažin nakon ceremonije potpisivanja.

U ugovoru se konstatuje se da su strane potpisnice „svesne garancija prava na pravično sudjenje optuženom u okviru svojih pravnih sistema, uključujući i pravo na sudjenje pred nepristrasnim sudom uspostavljenim zakonom“.

 

Izvor Beta/N1, 6. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u